iPhone 8 Plus review: de beste versie van een verouderd concept

Lars Paijmans
9 oktober 2017, 15:18
6 min leestijd
iPhone 8 Plus review: de beste versie van een verouderd concept

Reviewscore

7,5

De iPhone 8 Plus heeft dezelfde afmetingen als vorig jaar, maar voelt anno 2017 groter en logger dan ooit. Zijn de verbeteringen goed genoeg om dit zwaargewicht aan te schaffen? En wanneer is het voor jou relevant om over te stappen?

Let op: Voor algemene informatie over de iPhone 8 Plus kun je terecht in onze iPhone 8 review. Veel dingen die we in die uitgebreide review bespreken gelden ook voor de 8 Plus. Om overlap te voorkomen, focussen we ons in dit artikel vooral op de dingen die deze smartphone uniek maken.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 8 Plus review

Hoeveel de iPhone 8 op de 7 lijkt, zoveel lijkt de iPhone 8 Plus dit jaar op de 7 Plus. Apple kiest ervoor om het design nagenoeg ongewijzigd te laten, met uitzondering van een glazen achterkant. Dit zorgt er vooral voor dat de iPhone 8 Plus er (nog meer dan de iPhone 8) wat verouderd uitziet en aanvoelt. Terwijl concurrenten als de Note 8 een handzamer toestel maken met een soortgelijk scherm, kijk je met de 8 Plus nog tegen dikke schermranden aan. Hierdoor voelt het toestel nog groter en logger aan dan zijn voorganger, ook omdat de glazen achterkant extra gewicht toevoegt.

Kijk je echter verder dan het design, dan zul je zien dat Apple de iPhone 8 Plus op nagenoeg ieder vlak heeft verbeterd. Dat is vooral te danken aan de nieuwe A11-chip, die het volledige toestel draaiende houdt. De chip bestaat uit zes kernen, die zowel lichte als zware taken beter kunnen uitvoeren.

iPhone 8 Plus review

Dit zorgt er in de praktijk voor dat niet alleen het spelen van games en bewerken van video’s soepeltjes loopt, maar je ook nog vloeiender door je homescreen en apps vliegt. Uit tests is al gebleken dat deze chip zich kan meten met de nieuwste MacBook Pro, en zelfs de iPad Pro het nakijken geeft. Als je puur naar snelheid kijkt, is de iPhone 8 Plus de beste smartphone die je momenteel in huis kunt halen.

Apple heeft deze voorsprong op concurrenten omdat ze de chip naadloos kunnen laten aansluiten op iOS 11, zodat je zelfs met minder krachtige hardware betere prestaties kunt halen. Hoewel de 8 Plus wel dezelfde chip heeft als de kleinere iPhone 8, is het Plus-model wel uitgerust met een extra GB aan RAM. Dit werkgeheugen heeft hij net als vorig jaar nodig voor de dubbele cameralens.

Dubbele camera is beter dan ooit

Die dubbele lens ziet er misschien hetzelfde uit als vorig jaar, maar heeft een aantal indrukwekkende nieuwe trucjes geleerd. Hoewel er nog steeds een groothoek- en telelens gebruikt wordt die 12 megapixel-foto’s schiet, is vooral de software van de camera erop vooruit gegaan. Hierdoor schiet de camera mooiere foto’s in de Portretstand, en is de gloednieuwe Portretbelichting toegevoegd.

iPhone 8 Plus review

Deze modus geeft je een viertal opties om de belichting kunstmatig aan te passen. Zo lijkt het net alsof er een schijnwerper op iemand schijnt, of je een lamp op iemands gezicht richt. Omdat dit allemaal softwarematig wordt geregeld, kun je dit ook achteraf nog aanpassen, zolang je de foto maar in de nieuwe Portretbelichtingmodus hebt geschoten.

Met Portretbelichting heeft de 8 Plus er een unieke functie bij die ongetwijfeld veel gebruikt gaat worden. Het is een simpele manier om een foto van een persoon mooier te maken, zonder dat het plaatje er overmatig bewerkt uitziet. De functie zit momenteel nog in bèta, waardoor je hier en daar wat gekke resultaten tegenkomt. Omdat je het effect echter gemakkelijk weg kunt halen, voorkomt Apple hiermee dat foto’s onbedoeld worden verpest.

De dubbele cameralens laat je bovendien optisch zoomen en tot 10 keer digitaal zoomen. Kleuren zien er daarnaast mooier uit dan op de 7 Plus het geval was, met minder ruis. We richten ons hier echter vooral op de details, want de camera van de iPhone 7 Plus vonden we al erg goed. De kleine verbeteringen maken de 8 Plus dus iets beter, maar verwacht geen reusachtige verschillen als je een 7 Plus gewend bent.

Wat ons tijdens het testen voor deze iPhone 8 Plus review wel opviel, was de kwaliteit van de foto’s in het donker. Verschillende lichtbronnen komen een stuk beter uit de verf, en ook in situaties met minder licht blijven voorwerpen en mensen goed in beeld. Bekijk hierboven ook de voorbeelden om er een beeld van te krijgen.

True Tone en draadloos opladen

Op de verbeterde camera en grotere accu na heeft de iPhone 8 Plus vooral veel wat de kleinere iPhone 8 ook heeft. Zo is ook hier het True Tone-display toegevoegd, dat de kleuren van het scherm op subtiele wijze aanpast. Dit maakt het display net wat fijner om naar te kijken, omdat het meer opgaat in je omgeving.

Draadloos opladen is ook op de Plus een welkome aanvulling, en na een paar dagen testen zijn we al gewend om het toestel makkelijk en snel op een oplaadmatje te leggen. De oplaadsnelheid is niet zo hoog, maar het gemak dat je ervoor terugkrijgt maakt het nu al een functie die we niet meer zouden willen missen. Ook zijn we blij dat Apple de open Qi-standaard voor draadloos opladen gebruikt. Dit betekent namelijk dat je tal van draadloze laders kunt gebruiken die nu al in de winkels liggen.

Lees ook: De 5 beste draadloze opladers voor je nieuwe iPhone 8 (Plus)

Te dicht bij de X

Hoewel de iPhone 8 Plus met het extra werkgeheugen, grotere scherm en betere camera dus in veel opzichten een betere versie van de iPhone 8 is, komt hij qua prijs ook het dichtst in de buurt van zijn grootste concurrent: de iPhone X. Apple kiest er dit jaar voor om dit high-end model twee maanden na de iPhone 8 uit te brengen, en dat zet vooral de 8 Plus in een wat ongemakkelijke positie. Met een vanafprijs van 919 euro komt de Plus namelijk akelig dicht bij het instapmodel van de iPhone X (1159 euro).

iPhone 8 Plus review

Voor tweehonderd euro meer haal je op 3 november een toestel in huis dat een nog groter scherm heeft, maar toch in een stuk kleinere behuizing zit. Bovendien heeft de X ook de dubbele cameralens, het extra werkgeheugen en de nieuwe Portretbelichting-functie. Wat de 8 Plus echter niet heeft is een nieuw design, Face ID en een oled-display.

Daardoor bungelt de iPhone 8 Plus nu een beetje tussen de iPhone 8 en iPhone X in. Hiermee willen we overigens niet zeggen dat de iPhone 8 Plus een slechte of ondermaatse telefoon is. Het is met recht de beste en meest verfijnde versie van de iPhone tot nu toe, maar het is niet de iPhone van de toekomst die over een paar weken verschijnt.

Conclusie iPhone 8 Plus review

Na onze uitgebreide testperiode hinken we op twee gedachten. Enerzijds is het een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar, met een razendsnelle chip, mooier scherm en True Tone-display. Ook de camera krijgt welkome verbeteringen en de nieuwe Portretbelichting gaan we ongetwijfeld vaak gebruiken. Tegelijkertijd kun je de iPhone 8 Plus niet zonder de iPhone X zien.

Dat toestel heeft voor 200 euro meer zoveel meer te bieden en verschijnt al over een paar weken. Het zal dus heel erg van de persoon afhangen of de 8 Plus vernieuwend genoeg is om genoegen te nemen met het inmiddels gedateerde design. Dat maakt van de iPhone 8 Plus vooral de beste versie van de ‘oude’ iPhone, die nu al in de schaduw van zijn opvolger moet staan.

iPhone 8 Plus bestellen

Via onze prijsvergelijker vind je de beste aanbiedingen voor de iPhone 8 Plus. Kies je voor een losse iPhone 8 Plus of ga je voor een iPhone 8 Plus met abonnement? Beide opties zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Ga je voor een los toestel en ben je op zoek naar een bijpassende sim only? Check dan onze sim only-prijsvergelijker.

iPhone 8 Plus deals

Apple iPhone 8 Plus

Apple iPhone 8 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 429,-

Bekijken

Los refurbished

€ 139,-

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8 Plus
Apple iPhone 8 Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu