iPhone 5S review: 100 procent klaar voor de toekomst

Rutger Otto
10 oktober 2013, 13:21
11 min leestijd
iPhone 5S review: 100 procent klaar voor de toekomst

Reviewscore

8,5

De iPhone 5S is eigenlijk hetzelfde wat de iPhone 4S voor de iPhone 4 was: een snellere en completere versie van zijn voorganger, in dit geval de iPhone 5. Lees alles over de iPhone 5S, Touch ID vingerafdrukscanner en nieuwe A7 en M7 processor in deze uitgebreide iPhone 5S review.

Lees verder na de advertentie.

Wil je weten of het de moeite waard is om de iPhone 5S nu nog in huis te halen? Check dan de iPhone 5S review-update!

De officiële aankondiging van de iPhone 5S kende eigenlijk weinig verrassingen voor de echte Apple fan. Geruchten over een vingerafdrukscanner gingen al een geruime tijd rond over het internet, en uit de Chinese fabrieken doken steeds meer foto’s van onderdelen op. Dat maakt al deze nieuwe functies van de iPhone 5S echter niet minder interessant.

Want de iPhone 5S is allerminst een teleurstelling te noemen, integendeel zelfs. Touch ID laat weer eens zien wat Apple vindt van nieuwe technologieën: introduceer het op een goede manier of doe het niet. Daarnaast bevat de iPhone 5S dus Apples rappe nieuwe A7 en M7 processoren. Deze vernieuwingen nu wellicht nog niet enorm veel naar je iPhone, maar maken je wel helemaal klaar voor de toekomst.

 1. iPhone 5S design
 2. iPhone 5S scherm
 3. iPhone 5S hardware
 4. Apples M7 processor
 5. Vingerafdrukscanner Touch ID
 6. Eindelijk 4G ondersteuning
 7. Nieuwe iOS 7
 8. iPhone 5S camera
 9. Conclusie

iPhone 5S design: net zo mooi als zijn prima voorganger

De iPhone 5S ziet er bijna hetzelfde uit als de iPhone 5, met als grote verschil de nieuwe kleuropties en de vernieuwde homeknop met Touch ID. De behuizing is nog steeds van aluminium en de voorkant is nog steeds van glas. In plaats van een zwarte behuizing die snel kraste en een witte variant, kun je nu kiezen uit een meer zilverkleurige iPhone, een witte met gouden elementen of een grijskleurige. Deze wordt door Apple Space Gray genoemd.

Of deze nieuwe grijze behuizing en de twee licht gekleurde varianten minder snel problemen hebben met loslatende coating en krassen, zoals bij de iPhone 5 het geval was, kunnen we nu nog niet zeggen. Onze exemplaren zien er na meerdere dagen intensief gebruik in ieder geval nog ongeschonden uit.

touch-id

De knoppen aan de zijkant en bovenkant voelen eveneens precies hetzelfde aan als bij de iPhone 5. Alleen de homeknop heeft niet langer een vierkantje en oogt iets anders. Hij heeft ook een merkbaar hardere klik bij het indrukken dan bij de iPhone 5 het geval was en lijkt je vinger meer naar het midden te begeleiden. Bij de zilverkleurige en gouden iPhone 5S is er bovendien een stijlvolle ring om de knop aanwezig.

De iPhone 5S ziet er dus gewoon goed uit, net als zijn voorganger. Bovendien vernieuwt Apple met zijn S modellen vooral de interne mogelijkheden van zijn iPhones, en doet aan de behuizing verder weinig. Het enige mogelijke nadeel hiervan dat wij kunnen bedenken is dat mensen niet snel zullen zien dat je een nieuwe iPhone hebt, iets wat de populariteit van het (nieuwe) gouden model mogelijk verklaart.

iPhone 5S scherm: enorm scherp en erg helder

iphone-5s-voorkant-300x300

De iPhone 5S heeft een scherm dat met het blote oog niet is te onderscheiden van het iPhone 5C en iPhone 5 scherm. Het gaat namelijk wederom om een 4 inch ips scherm met een resolutie van 640×1136 pixels.

Dit resulteert in een pixeldichtheid van 326 pixels per inch, iets wat ertoe leidt dat het beeld haarscherp is en met deze schermgrootte zeker geen hogere resolutie behoeft. Pixels zul je niet zien.

Ook op het gebied van contrast en helderheid haal je met de iPhone 5S hetzelfde in huis als je met de iPhone 5 deed en met de iPhone 5C doet. Maar dat is allerminst een vervelend feit, en een verkapt compliment voor het scherm van de iPhone 5. Het contrast is namelijk nog steeds prima, de helderheid is nog uitstekend en de kijkhoeken blijven om van te smullen.

We hopen stiekem wel dat er op den duur schermen komen die écht in alle omstandigheden perfect leesbaar zijn en op de hoogste helderheidsstand je batterij niet meer zo zwaar belasten. Misschien kunnen we grote verbeteringen op dit vlak verwachten als Apple met de iPhone 6 komt, die natuurlijk van nog meer nieuwe functies zal worden voorzien.

iPhone 5S hardware: sneller dankzij rappe A7 processor

iphone-5s-zijkant-300x300

De iPhone 5S is voorzien van Apples nieuwste chip: de snelle A7 processor die volgens Apple de eerste is die 64 bits ondersteuning naar een smartphone brengt, wat erg tof is.

Deze ondersteuning maakt de iPhone 5S in theorie op momenten twee keer zo snel als een telefoon met een 32 bits processor. Maar, dan moet er wel voldoende werkgeheugen aanwezig zijn én 64 bits ondersteuning in een app zelf. Voorlopig merk je daardoor nog weinig van deze techniek.

Wat 64 bits precies inhoudt, is een wat ingewikkelder verhaal. 64 bits duidt heel simpel gezegd op een verdubbeling van de hiervoor gebruikte 32 bits. Het houdt eigenlijk twee dingen in. Er kan ten eerste veel meer werkgeheugen worden aangesproken, dat onder andere door apps wordt gebruikt om tijdelijk dingen op te slaan: 16EB in plaats van maximaal 4GB. Een exabyte is ongeveer 1000 petabyte, wat weer 1000 gigabyte is. Extreem veel, zoveel dat het nooit in één telefoon gebruikt zal worden.

Tijdens iedere ronde (klokcycli) die de processor doet, kan er daarnaast tot twee keer zoveel data parallel worden verwerkt. Op eenzelfde kloksnelheid kan de processor dus veel meer doen. In theorie zou alles twee keer sneller moeten kunnen werken; in de praktijk betekent dit vooral schaalbaarheid voor toekomstige versies van iOS en apps. Momenteel is de winst daarom nog klein te noemen: huidige apps zullen nog geen of weinig profijt hebben van de 64 bits processor. Ze zijn immers geoptimaliseerd voor 32 bits.

Apples M7 processor leert wat je doet en gaat doen

iphone-5s-achterkant-300x300

De iPhone 5S is Apples eerste smartphone die een M processor bevat, die voor het gemak meteen de M7 wordt genoemd. Deze zorgt ervoor dat de bewegingen van je iPhone constant worden bijgehouden, waarbij het onder andere om de input van je gyroscoop, kantelsensor en kompas gaat. In theorie zou dit bepaalde extra hardware die je nodig hebt voor bepaalde fitness apps overbodig maken, maar wat Apple precies met deze nieuwe processorkern van plan is, is voorlopig nog onduidelijk.

Het is waarschijnlijk dat de M7 processor in de toekomst gaat gebruiken om bijvoorbeeld bij te houden wat je doet als je je iPhone oppakt. Check je meteen je Facebook of Twitter, dan zorgt Apple ervoor dat die worden bijgewerkt als je je iPhone weer eens oppakt. Loop je naar werk in plaats van met de auto, dan past Apple Maps je route daar op aan. Dit soort toepassingen zijn er nu nog niet, maar zijn in theorie wel allemaal mogelijk. En dat belooft veel goeds.

Onwijs handige vingerafdrukscanner Touch ID

De grootste trekpleister van de iPhone 5S is misschien toch wel de vingerafdrukscanner die Apple Touch ID heeft gedoopt, al kun je eigenlijk veel meer op die homeknop registreren dan alleen je vingers. Neuzen, tepels, andere lichaamsdelen: je kunt het zo gek niet bedenken, of het werkt. Die registratie van zo’n lichaamsdeel duurt wel even, maar zodra dat is gebeurd, benut je stiekem meteen een van de meest fijne functies van je nieuwe iPhone.

Deze functie werkt wat ons betreft namelijk perfect. Zodra je een vinger hebt geregistreerd, hoef je alleen maar een knop indrukken om het scherm in te schakelen. Vervolgens kun je je beveiligingscode in een mum van tijd overslaan door je vinger op de homeknop te plaatsen. Mocht dit om een bepaalde reden misgaan, dan kun je nog altijd terugvallen op die vertrouwde viercijferige code. Het enige mogelijke nadeel dat wij vonden, is dat je niet direct naar een bepaalde notificatie kunt swipen. Dan ga je nog wel naar het cijfercodescherm.

Touch ID biedt daarnaast veel interessante mogelijkheden bij het gebruik van je iPhone. Zo maakt Touch ID het bijvoorbeeld mogelijk om apps te downloaden in de App Store. Dat is iets waar je anders het wachtwoord van je Apple ID zou moeten invoeren, iets wat met een veilig wachtwoord natuurlijk al snel een gewikkeld gedoe kan worden.

Razendsnel mobiel internet dankzij 4G ondersteuning

Een ander punt dat we niet ongenoemd willen laten is dat de iPhone 5S eindelijk volledige ondersteuning biedt voor Nederlandse 4G netwerken. Bij de iPhone 5 was dit nog alleen het geval voor de zogeheten 1800MHz band, die door veel providers alleen wordt ingezet in drukke gebieden, zoals Amsterdam. Dit euvel is met de iPhone 5S verholpen, overigens ook met de iPhone 5C.

iOS 7 in volle glorie gebruiken met de iPhone 5S

De iPhone 5S ondersteunt uiteraard alle nieuwe functies die iOS 7 te bieden heeft, en wordt standaard met deze versie van Apples mobiele besturingssysteem in de winkel gelegd. Over iOS 7 kun je alles lezen in onze uitgebreide iOS 7 review. iOS 7 brengt een volledig vernieuwd uiterlijk naar de iPhone, vergeleken met iOS 6 althans. Alles oogt veel ‘platter’ en strakker, het lettertype is gewijzigd en veel apps ogen minder druk en bevatten minder elementen uit het dagelijkse leven. Hiermee doelen we op bijvoorbeeld het pokervilt in de Game Center app en de illusie van echt papier in de Notitie app.

De fijnste vernieuwing in iOS 7 is toch wel het Bedieningspaneel. Hierin vind je een flinke rits aan ontzettend handige functies, die eindelijk zonder je instellingen in te duiken te benaderen zijn. Vliegtuigmodus, wifi, bluetooth, de helderheid van het scherm en zaken als het snel kunnen aanzetten van een zaklamp vind je allemaal terug in het Control Center van iOS 7. Het heeft eigenlijk te lang geduurd voordat dit allemaal kon in iOS, maar nu het er is, hoor je ons niet meer klagen.

Er valt echter zoveel te vertellen over iOS 7 dat we je liever doorverwijzen naar onze iOS 7 review. Daarin wordt iedere functie – zoals de ondersteuning voor AirDrop en vernieuwde Safari-browser – allemaal uitgebreid uit de doeken gedaan. Specifieke functies van de iPhone 5S passeren uiteraard allemaal wel de revue.

iPhone 5S camera: twee flitsers en slow motion

Naast de snellere A7 processor en Touch ID functionaliteit is de camera van de iPhone 5S ook fiks verbeterd. De sensor is namelijk 15 procent groter dan die van de iPhone 5, al werkt hij nog wel met 8 megapixels. Door deze relatief grotere pixels kunnen ze meer licht opvangen, en door het diafragma te vergroten heeft Apple ervoor gezorgd dat deze verbetering benut kan worden.

https://www.youtube.com/watch?v=Jcw0YC_TYro

De dubbele flitser zorgt er daarnaast voor dat er een aparte flits is die koel oogt. Daarnaast is er eentje aanwezig die warmere kleuren kan voortbrengen. Deze worden afwisselend gebruikt om meer natuurgetrouwe foto’s te produceren in donkere omstandigheden. Deze nieuwe techniek werkt goed: vooral mensen zien er minder bleek uit als je een flitser in hun gezicht duwt voor een nachtelijke foto.

Op het gebied van video is er nu ondersteuning voor beelden van 120 frames per seconde. Je levert dan alleen wat in op het gebied van resolutie, aangezien je van 1080p naar 720p gaat. Een andere toffe nieuwe functie is de ondersteuning voor video’s in slow motion. Je schiet met deze functie gewoon een video en kunt daarna met een extra balkje onder de tijdbalk bepalen op welk stuk het beeld wordt vertraagd. Dit werkt enorm soepel en wordt vermoedelijk een favoriet onderdeel om even mee te spelen voor iPhone 5S gebruikers.

iPhone 5S review: conclusie

iphone5s-selection-hero-2013

Eigenlijk kunnen we heel kort zijn in deze conclusie. Vanaf iedere iPhone, van de iPhone 3GS tot en met de iPhone 5, is de overstap naar de iPhone 5S er zeker een die je zult merken en waarderen als Apple liefhebber.

De A7 processor met 64 bits ondersteuning en M7 processor beloven veel goeds voor de toekomst; updates voor iOS 7 daaropvolgende versies zullen nog voor vele jaren naar de iPhone 5S komen, en de verbeterde camera is zeker de moeite waard.

Dan hebben we het in deze conclusie nog niet eens over de meest unieke feature van de iPhone 5S gehad: Touch ID. Deze vingerafdrukscanner die eigenlijk veel meer kan scannen werkt immers perfect onder normale omstandigheden. Mocht het daarnaast voorkomen dat je al je geregistreerde vingers verliest of even niet kunt gebruiken, dan kun je altijd nog terugvallen op de vertrouwde cijfercode.

Grootste pluspunten van de iPhone 5S

 • Apples A7 en M7 processor: je bent klaar voor de toekomst met deze rappe 64 bits chip
 • Touch ID: de vingerafdrukscanner die uitstekend werkt, en met meerdere vingers
 • Verbeterde camera met dubbele flitser: natuurgetrouwere kleuren in donkere ruimten
 • Ondersteuning voor video’s met 120 frames per seconde en beelden in slow motion

Grootste minpunten van de iPhone 5S

 • Duurste iPhone van dit moment, pas verkrijgbaar van 699 euro (16GB model)
 • Bij een overstap vanaf een iPhone 5 zul je niet meteen veel verbeteringen zien

Alle plus- en minpunten bij elkaar opgeteld krijgt de iPhone 5S van ons een dikke 8,5 als eindcijfer.

iPhone 5S aanbiedingen

Vind jouw beste iPhone 5S deal

Categorie: iPhone reviews
Device: iPhone 5S

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

iPhone 5S
iPhone 5S
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's