iPhone 5S hands-on: een prestigieuze krachtpatser met chique uitstraling

Roel van Hout
20 september 2013, 17:31
3 min leestijd
iPhone 5S hands-on: een prestigieuze krachtpatser met chique uitstraling

We hebben ‘m: de iPhone 5S! De komende dagen gaan we flink met het gloednieuwe iPhone-topmodel aan de slag, maar uiteraard zullen we jullie onze eerste indrukken van het toestel niet onthouden. Hierbij een eerste iPhone 5S hands-on!

Lees verder na de advertentie.

Critici zien het feit dat Apple de iPhone uiterlijk maar eens per twee jaar herziet, als een gebrek aan vernieuwing. Wat dat betreft is de iPhone 5S koren op hun molen, want uiterlijk is de iPhone 5S op enkele puntjes na vrijwel identiek aan zijn voorganger. Intern is de telefoon echter grotendeels op de schop gegooid. Maakt ‘m dat de aanschaf waard, als je al een iPhone 5 hebt? Hieronder lees je onze eerste indruk van het toestel.

iPhone-5S-hands-on

1. iPhone 5S Design

De iPhone 5S wordt in goud, zwart-grijs en wit verkocht. Goud en wit zijn echter nog erg schaars, waardoor wij het ‘helaas’ met een zwart-grijze iPhone 5S moeten stellen. Deze is uiterlijk vrijwel hetzelfde als de iPhone 5, met uitzondering van de homeknop en flitser. De homeknop is het kenmerkende witte vierkantje kwijt, en is voorzien van een metaalkleurige ring, terwijl de flitser op de achterkant wat langgerekter is geworden. Voor de rest is het gewoon een iPhone 5. Wie die mooi vond, is opnieuw aan het juiste adres.

2. Scherm

Het scherm heeft dezelfde grootte als dat van de iPhone 5 (en dus ook de iPhone 5C), dus op dat vlak zijn er geen vernieuwingen. Qua scherpte, helderheid en kleurgebruik is het scherm eveneens ongewijzigd gebleven. We kunnen er kort over zijn: fijn scherm.

iPhone-5S-hands-on

3. Hardware

De hierboven genoemde metaalkleurige ring en verwijdering van het witte vierkantje op de homeknop hebben een belangrijke reden: de veelbesproken vingerafdrukscanner! Gelijk toen de telefoon werd ingeschakeld, vroeg deze om de vingerafdruk waarmee de homeknop het meest gebruikt wordt.
http://www.youtube.com/watch?v=EBrg_Q_INyc
Toen deze eenmaal gescand was, konden we de telefoon er meteen mee ontgrendelen. En hoe ging dat? Helaas niet helemaal vlekkeloos: van de 10 keer dat er een vinger op de scanner werd gelegd, ontgrendelde de telefoon 3 keer niet. Uiteraard gaan we ons daar de komende dagen verder in verdiepen.
http://www.youtube.com/watch?v=9w28IVtk6lQ
Daarnaast bevat de iPhone 5S als eerste smartphone ooit een 64-bits processor. Daar merken we nu nog geen grote voordelen van, maar we hebben dan ook nog niet uitgebreid zware games op het toestel kunnen testen, of video’s en foto’s bewerkt.

4. Software

Met de software – iOS 7 – hebben we natuurlijk een tijdje geleden al uitgebreid kennis kunnen maken. iOS 7 ziet er ook op de iPhone 5S goed uit, al past het in al zijn kleurigheid misschien nog wel beter bij de iPhone 5C. De telefoon is razendsnel en de animaties zijn, net als op de iPhone 5, vloeiend. Voor meer gedachten over de software, verwijzen we je graag naar onze iOS 7 review!

iPhone-5s-hands-on

5. iPhone 5S Camera

De camera is voorzien van een nieuwe dubbele flitser, die afhankelijk van de omstandigheden waaronder de foto genomen wordt een lichte of iets donkerder flits zal gebruiken. We zullen de komende dagen zowel in het aardedonker als in het volle licht foto’s gaan nemen om de kwaliteit goed te kunnen beoordelen.

Daarnaast kun je met de camera in slow motion filmen. Niet direct iets waar hele volkstammen naar verlangden, maar het werkt gewoon goed en het is daarmee een geinige toevoeging waar je op feesten en partijen de show mee kunt stelen.

6. Voorlopige conclusie iPhone 5S hands-on

Critici mogen het gebrek aan een nieuw ontwerp als een zwaktepunt zien, maar de hierboven besproken nieuwe functionaliteit toont aan dat Apple de vernieuwingsdrang nog niet verloren is. De vingerafdrukscanner maakt de iPhone 5S veiliger, de dubbele flitser maakt de iPhone 5S beter, en de krachtige processor maakt de iPhone 5S sneller.

De komende dagen gaan we flink met de iPhone 5S aan de slag, om volgende week een eerlijk en goed oordeel over het apparaat te kunnen vellen. Maar het moet gezegd: onze eerste indruk van de iPhone 5S is erg positief. Weet je al zeker dat je de iPhone 5S gaat bestellen? Bekijk dan de iPhone 5S kopen pagina voor meer informatie.

Categorie: iPhone reviews
Device: iPhone 5S

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5S
Apple iPhone 5S
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen