Ontdek de iPhone 12 met Unlimited data deal en gratis 5G van KPN!

iPhone 5C hands-on: degelijke, kleurrijke topper

Roel van Hout
20 september 2013, 16:54
3 min leestijd
iPhone 5C hands-on: degelijke, kleurrijke topper

We hebben ‘m: de iPhone 5C! De komende dagen gaan we flink met de gloednieuwe felgekleurde iPhone aan de slag, maar uiteraard zullen we jullie onze eerste indrukken van het toestel niet onthouden. Hierbij een eerste iPhone 5C hands-on!

Lees verder na de advertentie.

De iPhone 5C betekent een flinke koerswijziging voor Apple: een felgekleurde iPhone, die bovendien voor een deel uit plastic is vervaardigd. Waar is de iPhone 5C toe in staat? Betekenen de goedkopere onderdelen ook een slechtere telefoon? Hieronder lees je onze eerste indruk van het toestel.

iPhone-5C-hands-on

1. iPhone 5C Design

De iPhone 5C verraste, toen hij op 13 september voor het eerst door Apple aan het publiek werd getoond, nauwelijks meer: in de zomermaanden waren daar al te veel foto’s voor gelekt. Maar toch: een plastic iPhone? Zou dat niet kwetsbaar aanvoelen?

Goed, het op een scherm zien en het daadwerkelijk vasthouden betekent natuurlijk een wereld van verschil. Het moet gezegd: de iPhone voelt niet goedkoop aan. Het plastic buigt nergens wanneer je er druk op zet. Daarnaast heb je echt iets vast: de telefoon is niet te licht. De achterkant en zijkanten zijn uit één stuk plastic, maar de voorkant is identiek aan die van de iPhone 5. Dit geeft het geheel een beetje de aanblik van een iPhone 5 in een plastic jasje, zeker omdat alle knoppen aan de buitenkant van hetzelfde plastic zijn. Voelt het anders? Ja. Is het verkeerd? Nee, absoluut niet.

2. Scherm

Het scherm heeft dezelfde grootte als dat van de iPhone 5 (en dus ook de iPhone 5S), dus op dat vlak zijn er geen vernieuwingen. Qua scherpte, helderheid en kleurgebruik is het scherm eveneens ongewijzigd gebleven. Aangezien de iPhone 5C vanuit de doos iOS 7 bevat, is het wel een feest om ‘m voor de eerste keer aan te zetten: het kleurige iOS 7 en de gekleurde achterkant zijn wat dat betreft echt voor elkaar gemaakt. We kunnen er kort over zijn: fijn scherm.

iPhone-5C-hands-on

3. Hardware

Ook aan de binnenkant van de iPhone 5C gebeurt er weinig nieuws. Het verschil met de iPhone 5 – de telefoon die de 5C gaat vervangen – is dat er geen model met 64 GB opslag is. Verder komen beide modellen intern zo overeen dat je echt kunt spreken van een iPhone 5C in een plastic jasje.

4. Software

Met de software – iOS 7 – hebben we natuurlijk een tijdje geleden al uitgebreid kennis kunnen maken, maar het neemt niet weg dat iOS 7 misschien nog wel beter bij de iPhone 5C, dan bij de iPhone 5S past. De telefoon is razendsnel en de animaties zijn, net als op de iPhone 5, vloeiend. Voor meer gedachten over de software, verwijzen we je graag naar onze iOS 7 review!

iPhone-5C-hands-on

5. Camera

De camera aan de achterkant van de iPhone 5C is dezelfde als die in de iPhone 5. Een prima camera dus, al heeft de camera dus niet de verbeterde flitser van de iPhone 5S gekregen. Dat betekent daardoor helaas nog steeds dezelfde onnatuurlijk verlichte foto’s in het donker. Maar bij licht werkt de camera gewoon zoals je gewend bent van de iPhone 5: goed, dus.

6. Voorlopige Conclusie iPhone 5C hands-on

Apple kan in spotjes nog zo vaak roepen dat de telefoon niet goedkoop aanvoelt, het credo is natuurlijk altijd ‘eerst zien, dan geloven’. En we moeten het toegeven: we zijn zeer aangenaam verrast door de kwaliteit van de iPhone 5C. De iPhone voelt robuust en zwaar aan, krast voorlopig vrijwel niet (tenzij je echt met een sleutelbos tekeer gaat, natuurlijk), en is dankzij het kleurrijke en snelle iOS 7 totaal geen vreemde eend in de bijt.

De komende dagen gaan we flink met de iPhone 5C aan de slag, om volgende week een eerlijk en goed oordeel over het apparaat te kunnen vellen. Maar het moet gezegd: onze eerste indruk van de iPhone 5C is erg positief.

Categorie: iPhone reviews
Device: iPhone 5C

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5C
Apple iPhone 5C
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Video's