iPhone 5 review: voor het eerst een groter scherm

Redactie
10 september 2013, 16:45
5 min leestijd
iPhone 5 review: voor het eerst een groter scherm

Reviewscore

8

De iPhone 5 is de eerste Apple telefoon die zonder directe medewerking van Steve Jobs tot stand is gekomen. Natuurlijk is niet alles binnen een jaar bedacht, en heeft de in 2011 overleden Apple oprichter zich met bepaalde aspecten zeker bezig kunnen houden, maar de designers stonden er grotendeels ‘alleen’ voor.

Toen de telefoon werd onthuld, was er vooral teleurstelling. Apple werd een gebrek aan innovatie verweten – volgens velen een gevolg van het overlijden van Jobs. Desalniettemin gingen de bestellingen voor de iPhone 5 door het dak en ontstonden er lange rijen (en chaotische taferelen) toen de telefoon voor het eerst in de verkoop werd gedaan.

iphone-5-ervaringen

Voor deze review heeft iPhoned uitgezocht waar de iPhone 5 toe in staat is, en met name hoe hij zich onderscheidt van voorganger iPhone 4S.

Lees verder na de advertentie.

Uiterlijk van de iPhone

De iPhone 4S was uiterlijk nauwelijks van een iPhone 4 te onderscheiden, maar voor de iPhone 5 gingen de ontwerpers terug naar de tekentafel. Het resultaat is een compleet nieuwe, maar toch als iPhone herkenbare telefoon.

Het eerste dat opvalt, is de grootte van de telefoon. Lange tijd was er kritiek op het iPhone scherm, dat hetzelfde bleef terwijl de telefoonschermen van de concurrentie alsmaar groter werden. Apple heeft toegegeven: de iPhone 5 heeft voor het eerst een groter scherm. Diagonaal meet het 10 centimeter, het scherm van de iPhone 4S 7,6 centimeter. In de praktijk betekent dat één extra rij voor app iconen. Het scherm is niet breder geworden, omdat Apple van mening is dat je de telefoon met één hand moet kunnen blijven vasthouden én bedienen.

iphone5-front

Dan de behuizing: de voorkant is, de lengte uitgezonderd, niet veel veranderd. Ook de zijkant is nog steeds van aluminium – in het geval van de zwarte iPhone 5 zwartgrijs gespoten – maar de glazen achterkant van de iPhone 4 en 4S is verdwenen. Apple wilde de telefoon platter maken, en daar moest het glas voor wijken. De achterkant is nu, net als de zijkanten, van aluminium. Het nadeel hiervan is dat het relatief snel krast.

De telefoon is daardoor ook lichter: 112 gram, waar de iPhone 4S 140 gram woog. De knoppen zitten op dezelfde plek. De speaker en microfoon aan de onderkant van de telefoon zijn wel aangepast: de brede gaten met gaasjes van de iPhone 4S zijn vervangen door kleine gaatjes in de rand. Daarnaast zit de minijack voor je koptelefoon voortaan niet meer bovenop, maar aan de onderkant. De laatste aanpassing is het vervangen van de 30 pins adaptersleuf voor de veel smallere Lightning sleuf.

Innerlijk van de iPhone

Dan de binnenkant: om de iPhone platter te kunnen maken, moest de binnenkant volledig opnieuw worden ingedeeld, en daarbij is ook het een en ander vervangen.

A6-chip-300x297

Allereerst de processor. Deze A6 chip, opnieuw geproduceerd door Samsung, is weer een stuk krachtiger dan voorganger A5. De iPhone 4S is allerminst een trage telefoon, en dus zul je niet onmiddellijk heel veel verschil merken. Maar als je de iPhone 5 langer gebruikt, zul je merken dat de iPhone 5 onder meer sneller zal kunnen schakelen tussen apps en vloeiender door video’s kan scrollen. Op de iPhone 4S treden bij deze handelingen soms kleine vertragingen op.

De batterij is ook verbeterd, maar helaas niet zo drastisch dat je er plotseling twee keer zo lang mee kunt doen. Volgens Apple is de standby tijd van het toestel 225 uur, in vergelijking met de 200 uur van de iPhone 4S. Dat zijn maar cijfers: waar het in de praktijk op neerkomt, is dat de iPhone 5, net als de 4S, als je hem intensief gebruikt, na één dag leeg is.

iphone5-camera

De camera aan de achterkant van de iPhone 5 is niet grondig veranderd ten opzichte van die in de iPhone 4S. Het verschil is met name dat hij platter is gemaakt om in de behuizing te kunnen passen. Wel kun je tijdens het maken van filmpjes foto’s maken. De camera is iets beter te gebruiken bij slecht licht, al blijven die foto’s nog steeds onnatuurlijk fel verlicht. De camera aan de voorkant van je telefoon is wel behoorlijk verbeterd: die schiet nu filmpjes van 1280 bij 720 pixels.

Op het vlak van software zijn er geen verschillen tussen de iPhone 5 en iPhone 4S. De telefoon wordt geleverd met iOS 6, maar dat is ook voor vorige iPhones beschikbaar. Je zult, zoals eerder gezegd, merken dat iOS 6 op de iPhone 5 wat sneller werkt dan de iPhone 4S, maar echt grote verschillen zijn er niet. De iPhone 5 is inmiddels bijgewerkt tot iOS 7.

De zender van de iPhone 5 is geschikt voor 4G. Het 4G netwerk is de opvolger van 3G, en betekent een enorme verbetering van de snelheid: mobiele data zal veel sneller worden geladen. De Nederlandse aanbieders zullen 4G in de loop van 2013 uitrollen.

iPhone 5 review: conclusie

Er schuilt een kern van waarheid in de uitspraak dat Apple minder zou innoveren sinds het overlijden van Steve Jobs. Het moet namelijk worden gezegd: de iPhone 4 was een grotere verandering en verbetering ten opzichte van zijn voorganger dan de iPhone 4S en 5 dat zijn. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat de iPhone 4S lang simpelweg een van de beste en meest complete smartphones van dat moment was. Iets verbeteren wat al goed is, valt nooit mee.

Pluspunten van de iPhone 5

  • Het gewicht
  • De iPhone 5 is érg dun
  • Groter scherm
  • Snellere processor
  • De Lightning aansluiting verzamelt minder snel vuil

Minpunten van de iPhone 5

  • De batterijduur is niet verbeterd
  • In het donker genomen foto’s zijn nog steeds vrij fel
  • Aluminiumbehuizing krast snel (met name de zwarte variant)
Official iPhone 5 Trailer
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5
Apple iPhone 5

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu