iPhone 4 review: schitterend nieuw ontwerp met haarscherp beeld

22 oktober 2010, 16:20
6 min leestijd
iPhone 4 review: schitterend nieuw ontwerp met haarscherp beeld

Reviewscore

8

Is de iPhone 4 wel zo goed als Apple beweert, en heb je in de praktijk echt last van antenneproblemen? Je leest het allemaal in deze iPhone 4 review.

De review bevat de volgende onderdelen:

  1. De iPhone 4 verpakking
  2. Het vernieuwde design
  3. De antenne van de iPhone 4
  4. Het scherm van de iPhone 4
  5. De snelheid van de iPhone 4
  6. De camera’s van de iPhone 4
  7. Facetime videobellen
  8. iPhone 4 review: conclusie

De iPhone 4 verpakking

De beleving van de een Apple telefoon begint al bij de verpakking. Deze verpakking is helemaal strak vormgegeven volgens het ‘less is more’ principe, want het doosje van de iPhone wordt steeds kleiner. Vergeleken met de iPhone 3G verpakking is de verpakking van de iPhone 4 ongeveer 60 procent kleiner. Hierdoor krijg je meteen het gevoel dat je iets waardevols in handen hebt.

In de verpakking zit niets meer dan het hoognodige. Bij het openen van het doosje zie je alleen het toestel. Zodra je dit eruit haalt, zie je een kleine oplader, een USB kabel, een headset en een foldertje over het eerste gebruik van de iPhone 4.

De oplader zorgt voor het directe verschil in verpakkingsgrootte tussen de iPhone 3G en de iPhone 4. Bij de iPhone 3G werd namelijk nog het bekende ‘witte blok’ geleverd. Deze oplader nam enorm veel ruimte in. De nieuwe oplader, die ook al bij de iPhone 3GS werd geleverd, is erg plat en strak vormgegeven.
https://www.youtube.com/watch?v=YkcLLI6Yv8I&

Het vernieuwde design

De iPhone 4 heeft een nieuw design gekregen. De bolle achterkant die bijna iedereen kent van de iPhone 3G(S) is verdwenen bij de iPhone 4. Apple heeft gekozen voor een strak design met een glazen plaat op de voor én achterkant. Het is even wennen als je hiervoor een iPhone 3G(S) had, omdat de telefoon er een stuk kwetsbaarder door aanvoelt.

Het design heeft een aantal opvallende kenmerken. De camera op de achterkant is bijvoorbeeld iets groter dan die van de vorige iPhones. Dit komt omdat Apple voor een 5 megapixel camera heeft gekozen. Naast de camera is nog een stipje te zien. Dit is de LED flitser. Beide componenten zijn erg mooi verzonken in de iPhone. Je zal de camera bijvoorbeeld amper voelen als je met je vinger over de achterkant wrijft.

iphone 4 review 2

Op de voorkant is voor het eerst ook een camera geplaatst. Deze zogenaamde ‘Front Facing Camera’ bevindt zich achter het glas van de voorkant. Je zal deze camera dus niet met je vingers kunnen aanraken. Door de donkere kleur van de camera-module zal je de camera niet zo snel opmerken, en dus blijft het strakke design van de iPhone 4 ook hier gewaarborgd.

Aan de zijkant van de iPhone 4 is een metalen rand met drie zwarte streepjes te zien. Dit is het frame van de telefoon én de antenne van de telefoon. Dit brengt ons gelijk bij een gevoelig punt: de antenna gate.

De antenne van de iPhone 4

iphone 4 review 3

De antenne van de iPhone 4 is een veelbesproken onderwerp. Veel mensen klagen namelijk over wegvallende telefoontjes en internetsessies. Dit gebeurt volgens hen als het zwarte streepje van de linker onderhoek wordt bedekt met de hand. Deze problemen waren zo ernstig dat Apple er een toespraak over gaf. Tijdens deze toespraak kondigde Steve Jobs nieuwe firmware én een gratis bumper aan: deze rubberen rand om je iPhone moest verdere connectieproblemen voorkomen.

Wij zijn zelf weinig problemen tegengekomen met de antenne. Het klopt dat je bereik één of twee streepjes vermindert als je het beruchte streepje afdekt met je hand, maar vaak is het bereik nog steeds goed genoeg om er geen last van te hebben. Met de iPhone bumper heb je hier helemaal geen last meer van, maar de iPhone 4 is natuurlijk mooier zonder hoesje.

De antenne voor wifi, bluetooth en GPS zit ook in de metalen rand verwerkt. Deze antennes zijn erg verbeterd ten opzichte van de vorige iPhones. Na een test thuis blijkt dat de iPhone 4 altijd beter bereik heeft met WiFi-netwerk dan de iPhone 3G. Het zoeken van GPS satellieten gaat ook een stuk sneller door de verbeterde antenne. Soms heeft de iPhone 4 buiten ruim 40 seconden eerder satellieten gevonden dan de iPhone 3G. In dit opzicht is de antenne van de iPhone 4 dus stukken beter dan die van de voorgaande iPhones.

Het Retina scherm van de iPhone 4

iphone 4 review 4

Apple is enorm trots op het scherm van de iPhone 4. Het zogenaamde Retina Display bevat vier keer meer pixels op hetzelfde oppervlakte dan de iPhone 2G, 3G en 3GS. Hierdoor kan het menselijk oog de pixels niet meer onderscheiden. Het resultaat hiervan is dat alle teksten en afbeeldingen op het scherm op ‘gedrukte pagina’s’ lijken.

Het scherm is inderdaad erg indrukwekkend als je erop gaat letten. Het scherm is scherp, helder en kleurrijk. De teksten en afbeeldingen zien er allemaal erg goed uit.
https://www.youtube.com/watch?v=kcNiR5A4-d0

De snelheid van de iPhone 4

De iPhone 4 is voorzien van een A4 processor. Deze processor is ook te vinden in de eerste iPad. Voor de iPhone 4 heeft Apple de processor kleiner gemaakt. Hierdoor bleef er meer ruimte over voor de batterij.

De snelheid van de iPhone is door de nieuwe processor en de verdubbeling van het werkgeheugen weer iets verhoogd. De verhoging is amper te merken als je de iPhone 3GS gewend bent, want het komt neer op tienden van een seconde. De nieuwe processor zorgt ervoor dat de iPhone 4 zwaardere processen kan uitvoeren.

De camera’s van de iPhone 4

iphone 4 review 6

Apple heeft bij het ontwerpen van de iPhone 4 gekozen voor twee camera’s: Één op de voorkant, en één op de achterkant. De camera op de achterkant kan foto’s maken met een resolutie van 5 megapixels. Deze camera kan ook nog eens filmen in HD kwaliteit. De kwaliteit van de foto’s en video’s is geweldig voor een mobiele telefoon. De camera is in staat om goed om te gaan met schemering, en als het echt te donker wordt, schakelt de LED flitser zich automatisch in. Hierdoor zijn de foto’s en video’s altijd van hoge kwaliteit.

Facetime videobellen

Facetime is de functie die de meeste mensen nog steeds ‘videobellen’ noemen. Met de iPhone 4 kan je voor het eerst hiervan gebruikmaken, want deze bevat een camera op de voorkant van het toestel. Je kan met Facetime contact zoeken met andere iPhone 4’s, de iPod Touch en Mac computers. Sinds iOS 6 is het ook mogelijk om te Facetimen via je mobiele netwerk. Daarvoor kon het enkel via wifi.
https://www.youtube.com/watch?v=yatSAEqNL7k

iPhone 4 review: conclusie

De iPhone 4 is een waardige opvolger van de iPhone 3GS. Het vernieuwde design en de verbeterde hardware geven je direct het gevoel een geweldig toestel in handen te hebben. De antenneproblemen hebben de iPhone 4 en Apple erg veel negatieve publiciteit opgeleverd, maar in de praktijk zijn de problemen minder erg dan dat wat je op internet allemaal leest. Apple heeft het wat ons betreft wéér voor elkaar gekregen om de beste smartphone op de markt te zetten.

iphone 4 review 5

iPhone 4S aanbiedingen

De iPhone 4 is niet meer in combinatie met een abonnement verkrijgbaar. Daarom hebben we hieronder de beste aanbiedingen van de iPhone 4S voor je op een rijtje gezet.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 4
Apple iPhone 4

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu