iPhone 3GS review: fiks beter dan zijn voorganger

Sander Tamaëla
22 juni 2009, 19:56
6 min leestijd
iPhone 3GS review: fiks beter dan zijn voorganger

Reviewscore

9

Sinds een een aantal dagen ben ik, na een Nokia N96 en SE Xperia X1, in het bezit van de iPhone 3GS 32GB, ik kan niet anders zeggen dan dat hij mij prima bevalt! In deze iPhone 3GS review lees je alles over deze smartphone van Apple.

Snelheid iPhone 3GS

Zoals aangegeven door Apple is de nieuwe iPhone sneller dan het vorige model. Omdat de iPhone 3G S mijn eerste iPhone is, kon ik hem op de dag dat ik hem ontvangen heb niet direct vergelijken, alleen met de boven genoemde telefoons. Gelukkig heb ik vandaag het vorige model (de iPhone 3G) in handen gehad en merkte het verschil in werkelijk alles: van bladeren door het menu tot het bekijken van een webpagina, alles voelt sneller en loopt ontzettend soepel!

iPhone 3GS ynchroniseren

Lees verder na de advertentie.

Synchroniseren met de iPhone gaat erg makkelijk, alles loopt via iTunes. Bij het aansluiten van je telefoon doet iTunes de rest, erg gebruikelijksvriendelijk en ook voor gebruikers die nog nooit met Apple producten in aanraking zijn geweest.
Zo zijn met een enkele handeling je telefoon en je pc of mac weer helemaal up to date!

De nieuwe 3MP camera

De iPhone 3G S beschikt over een 3 megapixel camera. Het grote verschil met de vorige iPhone is dat de 3G S filmpjes kan maken. De kwaliteit van de camera is netjes, natuurlijk is het niet te vergelijken met een fototoestel maar dat is logisch. In het donker ruist de camera wel een beetje maar dat is te verklaren door het ontbreken flitser, net als bij zijn voorgangers.
De autofocus stelt scherp op dat wat er zich in het midden van het scherm afspeelt. Wil je ergens anders op focussen dan doe je dat simpelweg door op het scherm te tikken, daar waar jij wil dat de foto scherp is, een nieuwe feature die bij de iPhone 3G nog ontbrak.
Wat opvalt is dat de camera erg snel reageert, zo kun je van snel bewegende voorwerpen toch mooie scherpe fotos maken.
Filmpjes worden op de iPhone weggeschreven als .mov files (het bestandsformaat dat Quicktime eigen is), daardoor zijn ze makkelijk te bewerken op je pc ofmac. Daarnaast heeft Apple in de iPhone 3G S een videobewerkingstooltje gestopt, daarmee kun je snel en makkelijk je geschoten filmpjes inkorten. Deze functie is tenzamen met de met iPhone OS 3.0 gelanceerde MMS functie erg welkom, lekker makkelijk een filmpje maken wat je daarna ook nog eens kunt verkorten en versturen via MMS of e-mail. Ook is het mogelijk om je filmpjes gelijk up te loaden naar Youtube en dus delen met de hele wereld! De iPhone 3G S comprimeert het filmpje naar de beste kwaliteit en binnen een paar minuten kan iedereen jou filmpje online bekijken.

SMS en MMS op de iPhone 3G S

Het SMS’en en MMS’en met de iPhone is wennen. Het touchscreen reageert goed op je vingers maar desondanks is een typfoutje zo gemaakt. Gelukkig heeft Apple een handige verbeter functie ingebouwd die je fout getypte woord met een druk op de spatie corrigeert, deze lijkt ook beter te werken sinds de laatste firmware. Wat daarnaast erg makkelijk is, is dat er automatisch een punt word gezet als je twee maal op de spatie knop drukt, wat de grootste knop op het toetsenbord is en dus makkelijk te vinden. Ook voorkomt dit dat je naar het numeriek toetsenbordje moet navigeren, wat dus een stuk sneller tikt. Als je de iPhone een kwartslag draait, links of rechtsom, krijg je een volledig landscape toetsenbord, wat het typen nog veel makkelijke maakt omdat de toetsen dan simpelweg groter zijn!

Wat me wel wat tegenvalt is de ruimte voor de ontvangen smsjes die in de landscape mode overblijft. Het toetsenbord neemt zoveel ruimte in beslag dat je vorige sms bijna niet meer te lezen is, een oplossing hierin zou het transparant maken van de bovenste balk, waardoor je meer kan lezen ook als je meerdere regels SMS’t.
MMS’en doe je in hetzelfde menu als SMS, als je een foto toevoegt aan je bericht (dat kan door op het fototoestelletje naast de tekstbalk te klikken) weet de iPhone dat het gaat om een MMS en verstuurd deze dan ook zonder problemen. Je verstuurd elk type bericht dus uit hetzelfde menu, alle SMS’en en MMS’s staan bij een contact in chronologische volgorde.

Kompas functionaliteit

Naast een leuke gadget heeft het kompas ook nog een andere functie.
Standaard beschikt de iPhone over kaarten. In dit Google Maps achtige programma kun je door twee keer op het kompas te klikken zien in welke richting je kijkt. Tevens is de weg naar augmented reality nu vrij gemaakt, Apps als Layar kunnen nu ook op de iPhone worden uitgebracht.

Stembediening, makkelijk bellen en muziek afspelen

Stembediening is ook een functie die alleen is voorbehouden aan de iPhone 3G S, ook al is dit enkel een software functie, op voorgaande iPhones is deze niet beschikbaar gemaakt. Wat me opvalt aan de stembediening is dat deze erg soepel werkt!
Geen Amerikaan die Nederlands probeert te praten maar een duidelijke vrouwenstem (of dit was een goed sprekende Amerikaanse dat kan ook natuurlijk ;)). De iPhone reageert goed op commandos als: “Bel”, “Speel”, “Shuffle” “Volgende Song” “Speel meer van dit soort nummers af” en “wie zingt dit”. Het is een functie die Apple vanaf Mac OS X geperfectioneerd is voor de iPhone.

App Store: Apps direct op je iPhone

Uiteraard werken alle apps die op de vorige iPhone werken ook op de 3G S, alleen starten alle programma’s sneller en de laadtijd totdat je een programma volledig kunt gebruiken is een stuk lager. Wat ik persoonlijk erg leuk vind is dat je door de telefoon te bewegen een spel of app kunt bedienen, zoals ook wel bekend is geworden door de Wii. Zo heb je bijvoorbeeld Rolando, een game waar je ronde figuren naar een eindbestemming moet rollen door je telefoon schuin te houden, erg vermaakelijk en goed voor uren vermaak!

Al met al kan ik melden dat de iPhone 3G S een erg stabiele, snelle en betrouwbare telefoon is. Ik durf na een aantal dagen al te zeggen dat dit de beste telefoon is die ik ooit gehad heb. En dat maakt het dat de iPhone 3G S van mij een 9 krijgt, eindelijk een telefoon die het doet!

Hieronder vind je enkele foto’s gemaakt met de iPhone 3G S.

iPhone 3G S: de doos
iPhone 3G S: de doos
Foto buiten gemaakt met de iPhone 3G S
Foto buiten gemaakt met de iPhone 3G S
Detail foto gemaakt met iPhone 3G S
Detail foto gemaakt met iPhone 3G S
Zelfde foto met een andere focuspunt
Zelfde foto met een andere focuspunt
Foto van snel rijdende auto's
Foto van snel rijdende auto’s
Foto van een auto
Foto van een auto
Close up van een bloem
Close up van een bloem
Foto van een toetsenbord
Foto van een toetsenbord
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 3GS
Apple iPhone 3GS

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu