iPhone 11 Pro eerste indruk: de eerste ‘Pro’ iPhone doet zijn naam eer aan

Lars Paijmans
20 september 2019, 16:30
6 min leestijd
iPhone 11 Pro eerste indruk: de eerste ‘Pro’ iPhone doet zijn naam eer aan

Na de MacBook en iPad is het in 2019 tijd voor de iPhone om ‘Pro’ te worden. Na een dag testen is dit onze iPhone 11 Pro eerste indruk, van het aangepaste design tot natuurlijk de nieuwe camera.

Lees verder na de advertentie.

De iPhone 11 Pro heeft een bekend gezicht

Het zal erg afhangen van welke iPhone (of andere smartphone) je hiervoor gebruikte hoe nieuw de iPhone 11 Pro voor je zal aanvoelen. Het design is in vergelijking met de iPhone X van twee jaar geleden namelijk nauwelijks aangepast, aan de voorkant zijn de twee toestellen zelfs niet van elkaar te onderscheiden.

Stap je echter over van een iPhone 8 of ouder, dan valt er heel wat nieuws te ontdekken. De iPhone 11 Pro heeft een 5,8 inch-scherm, maar is qua formaat niet veel groter dan een iPhone 8 of 7. Dat komt omdat het oled-display de volledige voorkant van het toestel vult met een uitsnede voor de Face ID-camera.

Deze is dit jaar slimmer dan ooit en heeft een betere lens om je gezicht op grotere afstand en vanuit andere hoeken te kunnen scannen. Daardoor hoef je minder geforceerd met je gezicht boven het toestel te bungelen als je alleen je meldingen wil checken als het toestel op een tafel ligt.

Driedubbele cameralens is alles behalve subtiel

Draai je de 11 Pro om, dan zie je wel dat je iets nieuws in handen hebt. De achterkant is van matglas, wat veel minder glanzend en minder reflecteert dan de iPhone XS. Hierdoor is het toestel ook wat minder glad, wat goed nieuws is voor mensen die van plan zijn om de iPhone zonder hoesje te gebruiken.

Apple zou het glas bovendien extra stevig hebben gemaakt met een nieuw materiaal, al blijft het nog steeds een glasplaatje en dus gevoelig voor schade van buitenaf. Naast het nieuwe materiaal heeft Apple het logo op de iPhone naar het midden verplaatst, zodat er genoeg ruimte is voor de camera: het pronkstuk van deze generatie iPhones.

Voor het eerst heeft een iPhone een driedubbele cameralens, wat allerlei verbeteringen met zich meebrengt. Het cameratrio bestaat uit een ultragroothoekcamera, normale groothoekcamera en telelenscamera. Deze hebben alle drie een capaciteit van 12 megapixels en werken samen om onder meer de foto’s in het donker te verbeteren.

Wat opvalt bij het maken van de eerste testfoto’s is hoe de camera-app op subtiele wijze is aangepast om deze drie lenzen te ondersteunen. Voortaan schakel je met een druk op een digitale knop tussen de drie lenzen, waarbij vooral de ultragroothoekcamera indrukwekkend is. Hiermee leg je een veel groter gebied vast dan tot nu toe mogelijk was met een iPhone. Dat komt goed van pas bij het maken van groepsfoto’s, of als je goed je omgeving wil laten zien.

Als we foto’s van de iPhone XS naast de iPhone 11 Pro houden valt vooral op dat het kleurgebruik van de nieuwe Pro realistischer is en de belichting beter tot zijn recht komt. Ook nieuw is de Nachtmodus, een functie die automatisch in beeld verschijnt als je iPhone ziet dat je in het donker een foto probeert te maken. Je herkent dit aan een nieuw icoontje in de linker bovenhoek van je scherm.

Nachtmodus: een verschil van dag en nacht

Tik je hierop, dan wordt de sluitertijd van de camera verlengd zodat er meer licht opgevangen kan worden. Op het scherm verschijnt de instructie om het toestel drie seconden zo stil mogelijk te houden, waarna de foto automatisch wordt bewerkt en opgeslagen. We hebben dit al even getest en de resultaten zijn indrukwekkend. Al jaren zeggen we dat iPhone-camera’s niet op hun best zijn in donkere omgevingen, maar dat lijkt met de 11 Pro definitief verleden tijd.

Om de functie te testen gingen we in een donkere kamer staan waarbij het licht uitstond. Vervolgens zetten we een poppetje op de grond en maakten we een foto waarbij we de camera drie seconden stilhielden. Hieronder zie je het resultaat, onthoud daarbij dat alle lampen in de kamer uitstonden. We gaan deze modus nog verder testen voor de uiteindelijke review, maar de eerste indruk is erg veelbelovend.

Iets dikker, veel betere accuduur

Apple heeft de iPhone 11 Pro iets dikker gemaakt dan de iPhone XS, met een hele goede reden. De accu in het toestel is groter en dankzij de zuinigere A13-chip gaat deze volgens Apple tot vier uur langer mee.

Of dat klopt hebben we helaas nog niet kunnen testen, maar het feit dat het toestel wat dikker en zwaarder is bevestigt in ieder geval dat Apple zijn prioriteiten op orde heeft. Wat ons betreft is een betere accu veel belangrijker dan een behuizing die een millimeter of twee dunner is.

Mocht je accu leeg zijn, dan kun je deze eindelijk ook een stuk sneller opladen met de oplader die in de doos zit. Apple verpakt standaard een usb-c-snellader in de doos van de 11 Pro en Pro Max, samen met een usb-c-naar-Lightning-kabel.

A13-chip is net als de A12 razendsnel

Oudere iPhones ondersteunen ook al snelladen, maar daarvoor moest je altijd een aparte adapter aanschaffen. Dat lesje heeft Apple dit jaar gelukkig geleerd, al zul je bij de goedkopere iPhone 11 alsnog je portemonnee moeten trekken om de accu in een redelijk tempo bij te vullen.

Tijdens deze iPhone 11 Pro eerste indruk zijn er nog een paar andere dingen die opvallen. Zo zijn de speakers een heel stuk luider dan op iedere voorgaande iPhone, met helder geluid ook als het volume omhoog gaat. Daarnaast is het toestel nog steeds razendsnel, maar merken we niet direct verschil met de iPhone XS.

Dat is overigens niet direct een minpunt: de iPhone XS voelt nog steeds vlot aan en we hebben ook niet het idee dat een nog snellere versie daarvan de functionaliteit zou verbeteren. De iPhone XS is super snel en de iPhone 11 Pro is dat ook. Blijkbaar is dat wat Apple betreft het verschil tussen een reguliere iPhone 11 en een ‘Pro’ variant.

Conclusie iPhone 11 Pro eerste indruk

De iPhone 11 Pro voelt op alle fronten aan als het logische vervolg op de iPhone XS. Het design is nagenoeg gelijk gebleven maar kan anno 2019 nog makkelijk een jaartje mee. De nieuwe matglazen achterkant ziet er wel mooier uit, al zal het design van de driedubbele camera voor veel gebruikers wel even wennen zijn. De kwaliteit van deze camera bewijst zichzelf echter direct, met een nachtmodus die vanaf de eerste foto indruk maakt. De komende dagen gaan we deze iPhone uitgebreid verder testen voor onze definitieve review. Onze eerste indruk is veelbelovend, zeker als je overstapt van een iPhone die al twee jaar of ouder is.

iPhone 11 Pro kopen

De iPhone 11 Pro, grotere Pro Max en goedkopere iPhone 11 zijn sinds vandaag te koop in Nederland. Check onze prijsvergelijker voor de beste deals van het moment. Houd daarbij ook goed de levertijd in de gaten als je het toestel zo snel mogelijk in huis wil hebben.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 11 Pro
Apple iPhone 11 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu