De iPhone 15 nu scherp geprijsd!

iPad Pro 9.7 review: veelzijdige tablet is niet voor iedereen

Lars Paijmans
15 april 2016, 20:45
10 min leestijd

Reviewscore

8

De iPad Pro was Apples grootste tablet ooit, maar had naast het forse 12,9 inch-display veel meer in huis. De nieuwe iPad Pro 9.7 verpakt deze functies in een kleinere behuizing, maar brengt ook enkele vernieuwingen. In deze iPad Pro 9.7 review lees je er alles over.

De iPad Pro 9.7 werd onthuld tijdens het maart-event van Apple, terwijl men verwachtte dat we daar de iPad Air 3 te zien kregen. Achteraf is de keuze voor een kleinere iPad Pro heel logisch: de iPad Pro die Apple in 2015 onthulde zit namelijk vol met nieuwe features die ook in een kleinere behuizing de moeite waard zijn.

Lees verder na de advertentie.

Aan de slag met de iPad Pro 9.7

Nieuw bij het 9,7 inch-model is het True Tone-display. Deze schermtechniek gebruikt twee sensoren, die in de linker en rechterhoek van de iPad verstopt zitten, om de kleur van het display op subtiele wijze aan te passen. Hierdoor moet het scherm van de iPad volgens Apple meer op een vel papier lijken. De sensoren vangen het licht op dat op de iPad schijnt, en stellen afhankelijk van de kleur van het licht de belichting van de iPad bij. In de praktijk betekent dit dat het scherm bijvoorbeeld geler wordt als er een gele lamp op gericht is, of roze als er roze licht op valt.

iPad-Pro-achterkant

In de praktijk merk je hier erg weinig van, en dat is ook precies de bedoeling. Pas als je in de instellingen de True Tone-functie uitzet, zie je hoe wit het scherm van de iPad eigenlijk is. Een handige functie dus, die het scherm van de iPad Pro fijner maakt om naar te kijken, zeker als je in de avonduren ook Night Shift gebruikt.

De subtiele werking van True Tone is geweldig

Design en camera

De iPad Pro 9.7 is een fractie dikker dan de iPad Air 2, maar is op de camerabult na nagenoeg identiek. Aan de zijkant zitten de volumeknoppen, de vergrendelknop zit bovenop en in de homeknop zit de Touch ID vingerafdrukscanner die je kunt gebruiken om de tablet te ontgrendelen. Opvallend genoeg heeft de iPad Pro 9.7 niet dezelfde razendsnelle tweede generatie Touch ID die de iPhone 6S wel heeft. Ook de nieuwe iPhone SE heeft nog steeds de oude sensor, al is dit bij een iPad een wat minder groot probleem. Touch ID is namelijk nog steeds snel, en in de praktijk ontgrendel je een iPad een stuk minder vaak dan een iPhone.

Als je naar de achterkant van de tablet kijkt, zie je een kleine smet op het strakke uiterlijk: een camerabult die een sterk verbeterde cameralens verpakt. De iPad Pro 9.7 is uitgerust met dezelfde 12 megapixel-camera die je ook in de iPhone 6S en iPhone SE vindt. Met de iPad kun je dan ook haarscherpe foto’s maken, al is het de vraag hoe intensief je de functie gebruikt.

De foto’s die wij met een iPad maken zijn doorgaans documenten die we willen inscannen, terwijl we in de buitenlucht een iPhone gebruiken om plaatjes te schieten. Leuk is de mogelijkheid om ook Live Foto’s te maken, geanimeerde plaatjes die drie seconden lang bewegen en je foto op die manier tot leven laten komen. Mocht je een fanatieke tabletfotograaf zijn, dan is de iPad Pro 9.7 voor jou gemaakt.

Geweldig geluid uit vier speakers

Als je vaak muziek luistert of films kijkt op de iPad, zul je blij zijn om te horen dat de iPad Pro 9.7 is uitgerust met vier speakers. Hierdoor heb je altijd duidelijk geluid, ongeacht de manier waarop je de tablet vasthoudt. Zelfs als je tijdens het kijken de tablet draait, zul je nauwelijks verschil horen qua geluid. Dit komt omdat de iPad precies weet in welke positie hij staat, en het geluid aan de hand van die info over de speakers verdeelt. Ook tijdens het spelen van games komt de geluidskwaliteit goed van pas, zeker omdat de iPad flink wat geluid produceert als je de speakers helemaal opengooit.

De iPad Pro 9.7 is net zoals het 12,9 inch-model uitgerust met de krachtige A9X-chip, die voor indrukwekkende prestaties zorgt. Foto’s en video’s bewerken gaat vlekkeloos, en ook kun je de multitask-functie zonder problemen gebruiken. Jammer genoeg moet het 9,7 inch-model het wel met maar 2GB RAM doen, de helft van het werkgeheugen op de iPad Pro 12.9.

iPad-Pro-Apple-Pencil

In de tijd dat we de iPad hebben gebruikt, zijn we wat prestaties betreft echter geen minpunten tegengekomen. De tablet werkt precies zoals je verwacht en blijft ook bij intensief gebruik goed presteren. Zo kun je zware games spelen, video’s bewerken en met de multitasking-functie zelfs twee apps naast elkaar weergeven, zonder dat je de iPad hoort klagen.

Tekenen met de Apple Pencil

De nieuwe tablet ondersteunt de Apple Pencil, zodat je nu ook op een 9,7 inch-iPad tekeningen kunt maken. Het 108 euro kostende witte pennetje is een indrukwekkende stylus, die we door de hoge prijs echter niet zomaar aanraden. Als je op zoek bent naar een grafische tekentablet is het een interessante accessoire, omdat je er erg nauwkeurige tekeningen mee kunt maken. Zeker als je er speciale teken-apps als Procreate mee gebruikt.

Lees ook -> De 7 beste teken-apps voor de iPad

Door harder op het display van de iPad Pro te drukken, kun je dikkere lijnen trekken. Ook de hoek waarin je het puntje van de Pencil op het scherm legt heeft invloed op de lijnen die verschijnen. De palm van je hand kun je tijdens het tekenen gewoon op het scherm leggen, zonder dat je daardoor je kunstwerk mee door de war schopt.

De Pencil kun je ook gewoon gebruiken om de iPad te bedienen, maar zoals Apple zelf ook al zegt is de beste manier om een touchscreen te gebruiken altijd bij je in de buurt: het topje van je vinger. Na een paar tekeningen te hebben gemaakt bleef de Pencil dan ook al snel ongebruikt, zeker omdat er geen handige manier is om hem op te bergen (bijvoorbeeld in de Smart Cover). Een stylus van honderd euro in je tas laten slingeren vonden we dan ook iets te riskant.

iPad-Pro-review-games

Speciaal voor de iPad Pro 9.7 heeft Apple ook een nieuwe versie van het Smart Keyboard gemaakt. Het toetsenbord maakt verbinding met de Smart Connector; drie bolletjes op de zijkant van de tablet. Deze Smart Connector voorziet het Smart Keyboard niet alleen van energie, maar kan ook software-updates doorvoeren. Ideaal, want dit betekent dat je niet eerst via Bluetooth het toetsenbord hoeft te koppelen. Klik simpelweg de iPad Pro in de gleuf van het Smart Keyboard en je kunt meteen beginnen met typen.

Onze vingers moesten een paar dagen wennen aan de kleine toetsen en het ruwe oppervlakte, maar daarna bleek het toetsenbord bij uitstek geschikt om onderweg wat teksten uit te werken. Deze complete review is dan ook geschreven op de iPad Pro 9.7 met een Smart Keyboard. Het toetsenbord van een MacBook typt wat ons betreft nog steeds een stuk fijner, maar voor een toetsenbord dat in een case verwerkt zit, is het zonder twijfel goed genoeg.

De iPad Pro 9.7 gaat dagenlang mee op één acculading

De iPad Pro 9.7 heeft een geweldige accu

Over de accu van de 9,7-inch iPad Pro kunnen we kort zijn: dit is een van de beste en meest efficiënte tablets die we ooit getest hebben. Zelfs als je een lange treinreis voor de boeg hebt kun je de iPad moeiteloos zonder oplader met je meenemen, omdat de accu het met gemak een hele dag uithoudt. Zelfs als je films kijkt of games speelt gaat de batterij verrassend lang mee.

iPad-Pro-9-7-review

Zo kwam het zelfs voor dat we de iPad een paar dagen achter elkaar relatief vaak gebruikten, en hem pas aan het einde van de derde dag aan de oplader hingen. Dit is deels te danken aan de accu zelf, maar ook aan de energiebesparende functies van iOS 9. Deze kenden we natuurlijk al, maar ook hier is onder meer de energiebesparende modus een uitkomst om in geval van nood wat extra accuduur uit de tablet te wringen.

Een groot voordeel dat de iPad Pro 9.7 heeft ten opzichte van zijn grote broer is natuurlijk de draagbaarheid. De grote iPad Pro was zwaar, paste lastiger in je tas en nam je dan ook minder snel met je mee. Het 9,7 inch-model is precies het tegenovergestelde.

Inmiddels heeft de tablet een vast plekje in onze rugzak gekregen, en terwijl we in de trein zitten pakken we hem er gemakkelijk bij. Door het kleinere scherm kun je hem ook zonder probleem met een hand vasthouden. Wel zo handig als je onderweg bent en geen tafel tot je beschikking hebt.

Als je van plan bent om van alle nieuwe mogelijkheden gebruik te maken, zul je flink in de buidel moeten te tasten. De ondersteuning voor de Apple Pencil en het Smart Keyboard is leuk, maar de accessoires moet je er wel los bij kopen, respectievelijk voor €169,- en €109,-.

Vanaf 689 euro haal je het 32GB-model van de iPad Pro in huis, de 128GB- en 256GB-variant zijn nog een slag duurder. Hierdoor kom je al snel uit op een bedrag rond de duizend euro, wat voor een tablet wel erg veel is. Zeker omdat de iPad Pro nog te beperkt is als laptopvervanger.

Ook de iPad Pro 9.7 vervangt je laptop niet

Tim Cook heeft meerdere malen gezegd dat de iPad de toekomst van de laptop is, en daarom hebben we de afgelopen week de iPad Pro zo vaak mogelijk als MacBook gebruikt. Al snel liepen we tegen problemen aan.

Omdat de iPad Pro 9.7 nog steeds alleen een Lightningpoort heeft, sluit je er niet zo makkelijk andere apparaten, harde schijven of SD-kaarten op aan. Bovendien is iOS als besturingssysteem geweldig voor smartphones en tablets, maar schiet het tekort qua laptopfuncties. Maximaal twee apps naar elkaar gebruiken is leuk, maar in de praktijk gebruiken we veel meer programma’s tegelijk. Ook het ontbreken van een muis werd al snel vervelend.

iPad-Pro-laptopvervanger

Al snel kwamen we er achter dat we onze werkwijze wel erg aan de iPad aan moesten passen, wilden we de tablet als volwaardige laptopvervanger gebruiken. Natuurlijk, je kunt er goed teksten op uitwerken die je vervolgens als je thuis bent online zet via je computer, en dankzij iWork en Office-apps kun je er zelfs prima presentaties en spreadsheets mee voorbereiden en uitwerken. Wil je echt professionele taken uitvoeren, dan is een iPad Pro op teveel vlakken niet voldoende.

Lees ook: De iPad Pro schiet tekort als laptopvervanger

Het is dan ook jammer dat Apple de iPad zo graag als laptopvervanger in de markt zet. De iPad Pro 9.7 is namelijk de beste iPad tot nu toe, maar kan door beperkingen van iOS niet opboksen tegen een MacBook. Ben je echter op zoek naar een professionele tablet, dan is dit je beste keuze. Ook als je geen Apple Pencil of Smart Keyboard nodig hebt, zijn de indrukwekkende prestaties, accuduur, speakers en het True Tone display de moeite waard als je een krachtige tablet nodig hebt.

Conclusie iPad Pro 9.7 review

Met de iPad Pro 9.7 krijgt Apple het voor elkaar om alle mogelijkheden van de grote iPad Pro in een kleiner formaat te passen. Dat is fijn voor mensen die op zoek zijn naar een tekentablet en tablet die ze gebruiken voor hun werk, maar vooral de hoge prijs zorgt ervoor dat we de iPad Pro 9.7 en diens accessoires niet zomaar aan iedereen aan kunnen raden. De beperkingen van iOS staan de iPad in de weg om je laptop te vervangen, waardoor het geen keuze is tussen een laptop of iPad, maar je eigenlijk beide nodig hebt. Als je op zoek bent naar een goede tablet om films op te kijken, je mail te checken en games te spelen, is de iPad Air 2 goed genoeg, terwijl de iPad Pro 9.7 echt bedoeld is voor gebruikers die meer willen. Dat neemt niet weg dat de prestaties indrukwekkend zijn, het geluid uit de speakers geweldig is en dat we de True Tone-techniek voortaan op alle apparaten van Apple willen terugzien.

iPad Pro 9.7 kopen in Nederland

De iPad Pro 9.7 is inmiddels verkrijgbaar in Nederland. Voor de beste en goedkoopste iPad Pro aanbiedingen kun je in het onderstaande overzicht terecht.

Apple iPad Pro

Apple iPad Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

Refurbished

€ 324,99

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Pro
Apple iPad Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu