iPad Pro 2018 tweede indruk: fantastische tablet komt tot zijn recht met iPadOS

18 juli 2019, 20:24
6 min leestijd
iPad Pro 2018 tweede indruk: fantastische tablet komt tot zijn recht met iPadOS

Met een nieuw design en razendsnelle specs gooide de iPad Pro 2018 eind vorig jaar hoge ogen. Zeker met de introductie van iPadOS is deze tablet uitgegroeid tot het favoriete Apple-product dat ik momenteel bezit. Lees hier de tweede indruk.

Lees verder na de advertentie.

iPad Pro 2018 tweede indruk

Op de redactie van iPhoned maken we er werk van om nieuwe Apple-producten zo snel en volledig mogelijk te testen, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken. Hiervoor testen we jaarlijks meerdere iPhones, Macs en iPads en na de testperiode verdwijnen ze vaak weer in een kluis, of gaan ze terug naar Apple.

iPad Pro 2018 tweede indruk

Zo ging het ook met de iPad Pro 2018 toen we er eind vorig jaar een review over publiceerden. Destijds waren we kritisch. Wat de hardware betreft waren we onder de indruk van het design, met het grote scherm en smalle schermranden, de Face ID-camera die volledig weggewerkt is in deze randen en de vliegensvlugge prestaties.

Wat ging er mis met de iPad 2018?

Toch konden we de tablet niet zomaar aan iedereen aanraden, wat alles met iOS 12 te maken had. Er zaten simpelweg teveel haken en ogen aan de beperkingen van deze software om het voor de meeste mensen de moeite waard te maken. Zo was er wel een usb-c-poort aanwezig, maar kon je geen usb-stick inpluggen om bestanden uit te lezen en gaf multitasking niet genoeg vrijheid om meerdere apps effectief naast elkaar te gebruiken.

Ondanks die kritiek was deze vernieuwende iPad zo fijn in gebruik, dat ik een paar maanden later alsnog een exemplaar voor mezelf aanschafte. Van het razendsnelle ProMotion Display met een hoge ververssnelheid tot het gemak waarmee je er een Smart Keyboard aan vastklikt, met de ingebouwde magneten aan de achterkant: het was voor mij genoeg om de moeite te nemen en alle ongemakken te aanvaarden.

iPad Pro

Een paar maanden later is deze situatie bovendien heel anders. Inmiddels is de derde bèta van iPadOS beschikbaar, een gloednieuw besturingssysteem dat Apple speciaal voor de iPad heeft gemaakt.

Deze testversie draait ook op de iPad Pro die ik voor deze tweede indruk heb gebruikt. In het onderstaande artikel ga ik verder in op de grote stappen die deze update zet, maar kort gezegd neemt Apple de meeste twijfels en ongemakken weg die deze iPad Pro zo in de weg zaten.

Lees ook: iPadOS preview: de grootste iPad-update ooit maakt nu al indruk

iPadOS geeft de iPad Pro 2018 een tweede kans

Dat zorgt ervoor dat iPadOS bijna alle ongemakken van de iPad Pro 2018 wegneemt. Natuurlijk, de veelzijdigheid van macOS is nog niet geëvenaard en als je vijf apps tegelijk op je scherm wilt en professioneel videobewerkingssoftware nodig hebt moet je vooral een MacBook Pro kopen. Maar voor heel veel andere mensen is de iPad Pro wel ruim voldoende.

Dat begint vooral bij de hardware. De iPad Pro 2018 ziet er ruim een half jaar later nog steeds uit als een tablet uit de toekomst. De voorkant bestaat volledig uit scherm en de harde randen geven de tablet een industrieel uiterlijk.

iPadOS preview

De spacegrijze kleur (die mooi aansluit bij de MacBook Pro) is net een tint donkerder, wat het plaatje compleet maakt. Dit is met afstand de mooiste tablet tot nu toe. In het begin was er veel te doen over de stevigheid en bouwkwaliteit, maar daar hebben wij geen moment last van gehad, terwijl de tablet toch dagelijks in onze tas met ons meeging.

En gelukkig blijft het niet alleen bij het uiterlijk. De afgelopen maanden heeft de iPad Pro 2018 bewezen dat de indrukwekkende specs op papier ook in de praktijk ongeëvenaard zijn. Of je nu de zwaarste games speelt, meerdere apps naast elkaar gebruikt of foto’s of video’s bewerkt: geen enkel moment heeft de iPad Pro het moeilijk. Ook blijven er opvallend veel apps actief op de achtergrond, zodat je gemakkelijk en snel kunt terugkeren om verder te gaan waar je was gebleven.

Veelzijdigheid met een gebruiksaanwijzing

Persoonlijk heb ik de Pro vooral gebruikt voor het schrijven van teksten, bekijken van video’s, spelen van games en zo nu en dan tekenen met de Apple Pencil in Procreate. In al die gevallen heb ik mijn MacBook nauwelijks gemist, wat er zelf voor gezorgd heeft dat mijn iPad Pro altijd in mijn tas zit en de MacBook steeds vaker thuisblijft. Pas als er foto’s bewerkt moeten worden, of ik in WordPress artikelen wil publiceren, mis ik de veelzijdigheid van de Mac. Al kan ik deze twee taken met wat extra moeite ook op deze iPad uitvoeren.

Dat maakt van de iPad vooral een heel fijn accessoire voor Mac-gebruikers. Maar als je moet kiezen voor één van de twee, denk ik dat de meeste mensen nog steeds meer hebben aan een MacBook Air of MacBook Pro. Aan de andere kant mis je dan wel het touchscreen en de mogelijkheid om de tablet met de hulp van een Apple Pencil in een tekentablet te veranderen. Bovendien is de iPad Pro een stuk goedkoper dan een MacBook, terwijl hij qua prestaties er niet voor onderdoet.

De grote vraag is of jij bereid bent om de moeite te nemen om met de ongemakken en bediening van de iPad om te gaan. Het zal tijd kosten om de verschillende gebaren uit je hoofd te leren, het effectief multitasken van meerdere apps onder de knie te krijgen en ontdekken welke apps en diensten wel en niet goed in tabletformaat werken.

iPadOS preview

Of de nieuwste iPad Pro een vervanger voor je laptop is, is sinds de onthulling al eindeloos vaak besproken. Het grote verschil met deze iPad is dat het zo’n fijn apparaat is dat je genoegen neemt met een omweg (of twee) om het de rol van je laptop in te laten nemen.

Zeker met de komst van iPadOS heeft Apple grote stappen gezet om van de iPad een veelzijdig apparaat te maken, dat je enerzijds kunt gebruiken om films te kijken, games te spelen en over het internet te surfen. Anderzijds is het nu ook een uitkomst op het gebied van tekstverwerking, grafische vormgeving en andere professionele taken.

Conclusie iPad Pro 2018 tweede indruk

De iPad Pro 2018 is ruim een half jaar later nog steeds een geweldig apparaat om te gebruiken. Voor minder geld dan een MacBook haal je een veelzijdige tablet in huis, die dankzij iPadOS de ongemakken van vorig jaar grotendeels achter zich laat. Het is niet voor alle werkzaamheden het beste product, maar als je de moeite wil nemen om de bediening en eigenschappen van deze iPad eigen te maken, dan krijg je daar een apparaat voor terug dat in allerlei situaties van pas komt, en wat ons betreft zijn prijs meer dan waard is.

iPadOS preview: grootste iPad-update ooit maakt nu al indruk

iPad Pro 2018 kopen

Ben je na het lezen van deze iPad Pro 2018 tweede indruk overtuigd en wil je een exemplaar kopen? Dan helpen wij je een handje met het kiezen van de beste deals van het moment in onze iPad Pro 2018 prijsvergelijker.

Apple iPad Pro 2018

Apple iPad Pro 2018 prijzen vergelijken

Bekijk product

Nieuw

€ 1.009,95

Bekijk prijzen

Refurbished

€ 399,99

Bekijk prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Pro 2018
Apple iPad Pro 2018

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu