iPad Pro 10.5 preview: tablet van de toekomst met de software van nu

Lars Paijmans
15 juni 2017, 19:11
4 min leestijd
iPad Pro 10.5 preview: tablet van de toekomst met de software van nu

Apple steekt de iPad Pro dit jaar in een groter jasje. Het 10,5-inch model krijgt met een nieuw display letterlijk de ruimte om een nog betere tablet te worden. Check onze eerste indruk.

Eerlijk is eerlijk, de geruchten over de 10,5-inch iPad waren iets indrukwekkender dan het uiteindelijke product. Apple zou overwogen hebben om de schermranden volledig te schrappen, inclusief de homeknop. Die designkeuzes lijkt Apple nu (logischerwijs) voor de de iPhone 8 te bewaren. Toch doen we deze nieuwe iPad tekort als we het design helemaal zouden overslaan.

Lees verder na de advertentie.

Veel groter scherm in iets grotere iPad

Apple heeft hetvoor elkaar gekregen om een 20 procent groter scherm in een iPad te stoppen die maar een fractie groter is dan de 9,7-inch iPad Pro. Dit komt door de schermranden, die aan de zijkanten een heel stuk smaller zijn dan voorheen. Dat ziet er mooier uit en maakt het bedienen van het apparaat makkelijker. Bovendien is meer schermruimte altijd een plus, ongeacht of je de iPad gebruikt om te werken, te gamen of een film te bekijken.

iPad Pro 10.5 preview

Het grotere display betekent dat je meer ruimte hebt voor het toetsenbord op het scherm, en het Smart Keyboard dat nu net iets grotere knoppen kan hebben.

Ben je een iPad gewend, dan weet je ook wat je van de nieuwe iPad Pro kunt verwachten: een strak design, kraakhelder scherm en vliegensvlugge prestaties. Toch heeft Apple weer een aantal vernieuwingen doorgevoerd, die je direct merkt als je een vinger op de touchscreen legt. Het nieuwe scherm heeft een 120Hz refreshrate. Daardoor kan het display zichzelf een stuk sneller verversen.

Vloeiender dan ooit

Dit merk je in alles wat je doet: door je apps bladeren, langs een website scrollen of een video bekijken. Combineer dit met een extra helder scherm van 600 nits, een antireflectielaag zodat je ook in de zon het display kunt zien en de brede kleurweergave, en je hebt een iPad met het beste scherm ooit.

iPad Pro 10.5 preview

Het verschil dat de hogere refreshrate maakt, is typisch iets wat je zelf moet ervaren om de impact ervan te merken. De extra vloeiende manier waarop de tablet reageert kom je iedere keer weer tegen, en je merkt het verschil direct als je teruggaat naar een ouder model.

Naast deze verbeteringen heeft de iPad Pro 10.5 alles aan boord wat je van een geavanceerde iPad mag verwachten. De tablet schiet foto’s met dezelfde camera als de iPhone 7, een verbeterde 7 megapixel frontcamera maakt mooiere selfies en FaceTime-gesprekken zijn scherper.

De iPad Pro 10.5: klaar voor iOS 11

De nieuwe 64-bit A10X Fusion-chip met zes kernen komt goed van pas als je de iPad gebruikt om 4K video’s te monteren of zwaardere games te spelen. Dit betekent in de praktijk dat de nieuwe iPad 30 procent sneller is dan de vorige iPad Pro, met snellere grafische prestaties (tot 40 procent). De vorige iPad Pro was al snel genoeg voor dagelijks gebruik, maar nu is de tablet ook klaar om meerdere apps naast elkaar te draaien. Geen overbodige luxe met iOS 11 aan de horizon.

iPad Pro 10.5 preview

De timing van deze nieuwe iPad is ietwat ongelukkig. Over drie maanden verschijnt namelijk de met afstand belangrijkste upgrade, die naar iOS 11. Met deze update laat Apple zien dat er naar de kritiek van gebruikers geluisterd is. iOS in zijn huidige vorm is te beperkt om de veelzijdigheid van een MacBook te vervangen.

Met iOS 11 zijn we bereid de iPad een nieuwe kans te geven op dit gebied. De update geeft de tablet een Mac-achtig Dock dat je altijd kunt oproepen en met de Files-app heb je gemakkelijk toegang tot je lokale bestanden en data op iCloud, Google Drive en Dropbox.

iPad Pro 10.5 preview

De extra snelheid van dit nieuwe model gaat ook voor verschil zorgen: schakelen tussen meerdere programma’s en werken in meerdere vensters tegelijk is een Mac-functie die tot nu toe niet op de iPad werkte. Met drag & drop en de krachtige chip kan de 10.5-inch iPad (en de nieuwe 12,9-inch) dit wel. De komende weken gaan we uiteraard verder met het testen van deze indrukwekkende nieuwe iPad. Wel durven we nu al te zeggen dat de hogere beeldsnelheid, het nieuwe scherm en de krachtigere chip ons positief verrast hebben.

iPad Pro 10.5 kopen

Voor deze opeenstapeling van indrukwekkende prestaties, betaal je wel de hoofdprijs. De nieuwe iPad is verkrijgbaar vanaf 739 euro voor het 64GB-model. Daarnaast heb je de keuze uit een 256GB en 512GB exemplaar. Hier betaal je respectievelijk 839 en 1059 euro voor.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Pro
Apple iPad Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu