Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

iPad Air 2 review: de dunste tablet die Apple ooit heeft gemaakt

Wouter Nijsen
11 februari 2015, 13:02
7 min leestijd
iPad Air 2 review: de dunste tablet die Apple ooit heeft gemaakt

Reviewscore

8

De tweede iPad Air is de dunste tablet die Apple ooit heeft gemaakt. Het is een fraai apparaat om te zien en te gebruiken, maar is hij ook echt vernieuwend? Check het in deze iPad Air 2 review!

Lees verder na de advertentie.

De iPad Air 2 is de opvolger van Air die Apple in 2013 uitbracht en is het nieuwe vlaggenschip in de tabletlijn van het bedrijf. De meest ingrijpende vernieuwing is het feit dat de tablet een stuk dunner is dan voorheen. Sterker nog, het is de dunste iPad die het bedrijf uit Cupertino ooit heeftgemaakt. De iPad-reeks kende vele jaren van glorie maar de afgelopen tijd gaat het steeds minder goed met de voorheen zo populaire tabletreeks. De vraag is natuurlijk of en hoe de iPad Air 2 hier verandering in kan brengen.

Design: nóg dunner

De iPad Air 2 is dun, heel dun. Hij is liefs 18 procent dunner dan zijn voorganger en meet slechts 6,1 millimeter. Voor een tablet is dit uitstekend, zeker als je nagaat dat er relatief veel onderdelen benodigd zijn om het veeleisende scherm aan te sturen. Verder weegt het apparaat 437 gram en daarmee is hij gemakkelijk met één hand vast te houden. Ook de Air 2 is voorzien van dezelfde aluminium, premium look die we van alle andere Apple-producten kennen. De achterkant is glad maar niet té glad, zodat je bij het vasthouden zelden het gevoel hebt dat ‘ie uit je hand glipt.

De indeling van de knoppen is gelijk aan die van de vorige iPad Air. Aan de bovenkant vinden we dus de powerknop, aan de rechterzijde de volumeknoppen en de linkerzijde is ongebruikt gelaten. Aan de onderkant van het apparaat vinden we de speakers en de Lightning-aansluiting.

iPad Air 2 review

Het design van de iPad Air 2 is echt hoogstaand en er zijn maar weinig tablets op de markt die er zo mooi uit zien. Apple heeft ervoor gekozen de Air 2 in een drietal kleuren uit te brengen: spacegrijs, zilver en goud. Deze kennen we ook al van de iPhone 6 en 6 Plus en zien er op tablet-formaat ook schitterend uit. Mocht je de Air 2 nog verder willen personaliseren en beschermen, kun je er natuurlijk voor kiezen om een hoes aan te schaffen. Toch hoef je niet bang te zijn dat de iPad snel krasjes of deukjes vertoont, want de behuizing voelt stevig aan.

Scherm: als vanouds van hoge kwaliteit

De iPads staan naast hun vooruitstrevende design ook bekend om hun uitstekende scherm. Sinds de iPad 3 maken de displays gebruik van zogenoemde Retina-displays. Dankzij de hoge schermresolutie van 2048 bij 1536 pixels zien webpagina’s, films en foto’s er waanzinnig goed uit. De iPad Air 2 heeft dezelfde schermresolutie, maar aangezien het display zich dichterbij het glas bevindt, ziet alles er een tikkeltje scherper, kleurrijker en helderder uit.

iPad Air 2 review

Ook heeft Apple de tablet van een anti-reflectiecoating voorzien, waardoor het beeld minder spiegelt wanneer je bijvoorbeeld buiten bent. In onze tests merken we dat het scherm inderdaad minder reflecteert, maar spiegeling is nog wel aanwezig. Toch is de Air 2, zeker in combinatie met een hoge helderheid, prima buiten te gebruiken.

Hardware: flinke upgrade door A8X

iPad Air 2 review

De originele iPad Air was al snel, maar toch heeft Apple ervoor gekozen om voor zijn opvolger een nieuwe processor te ontwikkelen: de A8X-chip. Deze is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de A7-chip die we in de originele iPad Air vonden. De chip is gebaseerd op 64 bits-architectuur, wat wilt zeggen dat de Air 2 meer geheugen kan aanspreken en daardoor in theorie een stuk sneller is dan 32 bits-varianten. Of je hier in de praktijk veel van merkt, zeker op een mobiel apparaat als een tablet, is de vraag, maar het is goed om te weten dat de iPad Air 2 dankzij zijn snelle hardware probleemloos jaren meekan. Ook de toevoeging van TouchID, de vingerafdrukscanner waarmee je de tablet en diverse apps kan beveiligen, draagt hier aan bij.

De A8X-chip is 40% sneller en grafisch 2,5 keer krachtiger dan zijn voorganger en dat laatste merk je bij met visueel veeleisende apps. Apps als Epic Zen Garden en Asphalt 8 draaien beide als een zonnetje op de nieuwe iPad en zien er schitterend uit. Wanneer je een casual gebruiker bent en een tablet liever gebruikt voor het streamen van filmpjes op YouTube, het bijhouden van je e-mail of het browser op internet, heb je aan de Air 2 een goede. De tablet opent apps onmiddellijk en voert vrijwel elke taak moeiteloos uit. Het is opmerkelijk wat voor (grafische) prestaties Apple tegenwoordig uit een tablet kan halen en de iPad Air 2 is daar een indrukwekkend voorbeeld van.

Software: vloeiend, maar niet vlekkeloos

Standaard draait de nieuwe iPad Air uiteraard op iOS 8.1. Hoewel Apple al meerdere malen heeft aangegeven dat de nieuwste versie van haar mobiele besturingssysteem het meest geavanceerd is tot op heden, is iOS 8 nog steeds niet geheel bugvrij. Nog steeds vinden we gekke foutjes, al zijn deze wel in minder mate aanwezig dan enkele weken geleden. Het is een kwestie van tijd totdat deze allemaal zijn weggepoetst en we weer een volledig vlekkeloze ervaring met iOS zullen hebben.

De iPad Air 2 is door iOS 8 ook volledig te gebruiken met de continuïteit-functionaliteiten, de meest ingrijpende vernieuwing van het laatste besturingssysteem waardoor Apple-apparaten beter met elkaar samenwerken. Dit wordt voornamelijk aangestuurd door iCloud en je Apple ID. De Air 2 is door zijn lichte design en vlotte interne hardware erg geschikt voor het koppelen van meerdere devices. Zo werkt Handoff, waarmee je zaken kan oppakken die je op een ander apparaat bent begonnen, uitstekend en verloopt de samenwerking vrijwel altijd feilloos.

De functie die het meest in het oog springt, is dat je nu kan bellen met de iPad Air 2. Door de tablet middels bluetooth en een Apple ID met je iPhone te koppelen, kun je gesprekken opnemen en starten. Ook zijn sms-berichten te lezen en beantwoorden op de iPad Ar 2. Deze functies zijn niet uniek voor de Air 2, want ze werken even goed op een iPhone of Mac, maar zijn een fijne toevoeging, zeker als je meerdere Apple-apparaten in huis hebt.

Lees ons uitgebreide oordeel over het nieuwe besturingssysteem in de iOS 8 review!

Camera en accuduur

Hoewel het op het eerste gezicht er misschien onhandig en knullig uitziet, maken opvallend veel iPad-eigenaren graag foto’s met hun tablet. Enkele weken terug werden de nieuwe iPhones al voorzien van een betere camera’s en een upgrade voor de variant in de Air 2 kon daarom niet uitblijven. De nieuwste telg uit de iPad-familie heeft een 8 megapixel-camera gekregen, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 5 megapixel-camera van de eerste Air. Foto’s ogen scherp, kleurrijk en zijn zoals je gewend bent van Apple eenvoudig te schieten en bewerken.

Dankzij iOS 8 zijn er in de standaard Camera-app genoeg mogelijkheden te vinden, waarmee je de camera van de Air 2 kunt benutten. Zo maak je net als op je iPhone op simpele wijze een timelapse- of slowmotion-video en kun je naast een normale foto ook panoramafoto’s maken. Dit alles is een stuk gemakkelijker op de tablet, omdat het grotere scherm je simpelweg meer ruimte geeft om in te werken. De iPad Air 2 voldoet in feite aan alle eisen om gemakkelijk een goede foto te maken en dat is een leuke bijkomstigheid.

Veel Apple-fans hadden op voorhand enige twijfels bij de Air 2, want het dunnere design zou wel eens negatieve gevolgen kunnen hebben voor de batterijduur. Toch heeft Apple het voor elkaar gekregen om een prima accu in het apparaat te implementeren en hierdoor blijft de vaakgenoemde 10 hour battery life gewaarborgd. Hoewel zo’n lange batterijduur tegenwoordig al niet meer zo indrukwekkend is, scoort de Air 2 op dit vlak goed. De standby-tijd is uitstekend en ook bij zwaar gebruik gaat de tablet meerdere dagen mee.

Conclusie iPad Air 2 Review

De iPad Air 2 maakt de verwachtingen waar, hoewel hij minder vernieuwend is dan zijn voorganger. De tablet is weer een stukje dunner geworden en doet geen concessies wat betreft accuduur en prestaties. Het scherm is als vanouds uitstekend en ziet er ontzettend scherp en kleurrijk uit. De verbeterde interne hardware maakt de tablet vliegensvlug en met name op grafisch vlak zijn de prestaties ronduit indrukwekkend. Dit alles maakt de iPad Air 2 de beste tablet die Apple ooit heeft gemaakt, al doet hij weinig écht nieuwe dingen om revolutionair genoemd te worden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Air 2
Apple iPad Air 2

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu