iPad 2017 review: een nieuwe ‘oude’ iPad is zo slecht nog niet

Lars Paijmans
7 april 2017, 21:01
6 min leestijd
iPad 2017 review: een nieuwe ‘oude’ iPad is zo slecht nog niet

Reviewscore

7,5

Apple heeft met de iPad 2017 eindelijk een nieuw model gemaakt voor liefhebbers van de eerste iPads. De vraag is alleen of dit ook echt de tablet is waar mensen op zitten te wachten.

Het testmodel voor deze iPad 2017 review is ter beschikking gesteld door Amac.

Lees verder na de advertentie.

Terug naar de basis

De aankondiging van de nieuwe iPad was niet de meest feestelijke. Geen Apple Event en zelfs geen trailer waarin Jony Ive het design met zwoele stem beschrijft. In plaats daarvan ging de Apple Store een paar uur offline en stond de tablet op ons te wachten toen de winkel terugkwam.

Dat Apple de iPad op deze manier onthult, zegt veel over het apparaat. De 9.7-inch tablet is namelijk vooral een opgepoetste versie van de iPad Air uit 2013. Geen nieuw design en zelfs geen spectaculaire nieuwe functies dus. Het 2017-model doet hierdoor zijn naam eer aan: gewoon ‘iPad’.

iPad 2017 review

Daardoor steekt hij schril af naast de 9.7-inch iPad Pro, die alweer een jaar oud is. Die heeft Apple uitgerust met de Smart Connector, een sterk verbeterde camera, ondersteuning voor de Apple Pencil en een True Tone-display dat zich aanpast aan je omgeving. Een jaar later krijgt de iPad 2017 niets van dit alles, en is het de meest basic-iPad in jaren.

Design doet een stapje terug

Ook qua design doet Apple een stapje terug met deze ‘budget-iPad’. Dit model is dikker en zwaarder dan zowel de iPad Pro 9.7 als de Air 2. Met een gewicht van 470 gram en een dikte van 7,5mm is de iPad 2017 nog steeds geen log apparaat, maar als je een Air 2 of Pro gewend bent, ga je het verschil gegarandeerd merken. Gelukkig heeft Apple in tegenstelling tot de Air wel een Touch ID-sensor aan dit model toegevoegd. We zijn inmiddels zo gewend aan de vingerafdrukscanner, dat hij ook eigenlijk niet zou mogen ontbreken anno 2017.

iPad 2017 review

Wat we tijdens het testen voor deze iPad 2017 review ook merkten, is hoe sterk het scherm reflecteert. Bij het maken van foto’s van de tablet moesten we veel meer rekening houden met de belichting dan bij andere Apple-apparaten. Dit komt omdat de fabrikant ervoor gekozen heeft om de anti-reflectielaag niet te gebruiken die wel op duurdere modellen aanwezig is. Ook is er net als bij de eerste iPad Air weer een zichtbaar verschil tussen het glazen paneel en het daadwerkelijke scherm. Hierdoor lijkt het net alsof je in de tablet kijkt, in plaats van dat je direct op het touchscreen tikt.

Het enige voordeel van dit gebrek aan moderne functies is het verschil in prijs. Voor de 32GB iPad 2017 betaal je 409 euro terwijl je 689 euro kwijt bent voor de 32GB iPad Pro 9.7-inch. Dit geeft de tablet in één klap bestaansrecht, en de kans is groot dat hij ook beter bij jou aansluit dan je misschien denkt.

Een tablet voor de niet-pro-gebruikers

Op professionele gebruikers na, zullen veel iPad-eigenaren de tablet namelijk vooral gebruiken om social media te checken, het nieuws te lezen en een video of serie te kijken op YouTube of Netflix. Daar komt geen Smart Connector of Apple Pencil aan te pas en ook de krachtige specs van de iPad Pro heb je hier niet voor nodig. De ingebouwde chip is daarnaast krachtig genoeg om games moeiteloos te draaien en je kunt de handige multitasking-functies zonder problemen gebruiken.

iPad 2017 review

De prijs van een lagere prijs

Enerzijds snappen we dat Apple sommige functies achterwege laat om de prijs van de iPad laag te houden. Het publiek waar de tablet voor bedoeld is, zit niet te wachten op een Smart Connector voor toetsenborden of een iPad met de snelste specs. Ook de iets dikkere behuizing is niet zo’n probleem. Het is nog steeds een handzaam apparaat dat je gemakkelijk in je tas stopt of met een hand vasthoudt terwijl je op de bank zit. Hetzelfde geldt voor de slechtere camera en dat Apple niet de nieuwste (duurdere) chip gebruikt. Zelfs het ontbreken van een extra setje speakers aan de bovenkant zien we door de vingers. Het geluid is goed genoeg, ook als je het volume helemaal opendraait.

Wat we minder goed begrijpen, zijn de keuzes die Apple voor het scherm heeft gemaakt. De iPad 2017 gaat helemaal terug naar de begindagen van de iPad Air, en dat terwijl het scherm het belangrijkste onderdeel is. Het Retina-display is nog steeds niet slecht of lelijk, maar Apple kan veel beter. Het scherm is dan ook de voornaamste reden dat we terughoudend zijn over deze iPad. Vierhonderd euro is nog steeds een flinke smak geld, zeker als je daarvoor tegen een achterhaald display aankijkt.

iPad 2017 review

Een nieuw instapmodel

De iPad 2017 is dan ook op de eerste plaats het nieuwe instapmodel voor Apple- en iPad-gebruikers. Voor vierhonderd euro haal je een tablet in huis die dankzij de relatief krachtige A9-chip nog jaren meekan en door Apple ondersteund zal worden. Dankzij de 64-bit dual core A9-processor draait iOS 10 als een zonnetje en kun je er de nieuwste games op spelen. Het 2GB werkgeheugen helpt een handje om de multitasking soepel te laten verlopen. Je kunt soepel twee apps naast elkaar gebruiken. Handig om tijdens het lezen van je mail meteen je agenda bij te werken, zonder steeds te hoeven schakelen tussen de apps.

Ook de accu doet precies wat we inmiddels van de iPad gewend zijn. Het is een degelijke accu die met gemak meerdere dagen meegaat bij normaal gebruik. Zeker als je de tablet vooral gebruikt om te lezen, hoef je hem dagenlang niet aan een stopcontact te hangen. Tot slot is de camera goed genoeg voor een iPad en identiek aan die in de iPad Air 2. 8 megapixel voor de achterste camera dus en een 1,2 megapixel frontcamera (720p). Je gaat er dus geen iPhone 7-achtige plaatjes mee schieten, al vragen wij ons af hoeveel mensen hun tablet als fotocamera gebruiken.

iPad 2017 review

Conclusie iPad 2017 review

Apple heeft heel wat concessies gedaan om de prijs laag te houden. Het design is ongewijzigd en zelfs zwaarder en dikker, Pro-functies ontbreken en ook de tweede speaker is verdwenen. Op papier is dit een flinke lijst met zaken die de iPad 2017 niet heeft, maar in de praktijk blijven hierdoor alleen functies over die je het meest gebruikt. Op het achterhaalde scherm na is dit het uitgelezen moment voor eigenaren van een iPad Air of ouder om te upgraden. Maar heb je een iPad Air 2 of nieuwer, dan kun je dit instapmodel met een gerust hart overslaan.

iPad 2017 kopen

De iPad 2017 kopen is nu mogelijk in Nederland. Ben je na het lezen van deze iPad 2017 review overtuigd? Hieronder hebben we de beste deals voor je op een rij gezet.

Apple iPad (2017)

Apple iPad (2017) prijzen vergelijken

Bekijk product

Refurbished

€ 203,-

Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad (2017)
Apple iPad (2017)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu