iOS 7 review: alsof je een nieuwe iPhone hebt

Roel van Hout
10 oktober 2013, 13:34
9 min leestijd
iOS 7 review: alsof je een nieuwe iPhone hebt

Reviewscore

9

iOS 7 werd op 10 juni aangekondigd en verscheen al snel als bèta voor ontwikkelaars. Sinds 18 september kan iedereen aan de slag met het verfriste uiterlijk van Apples besturingssysteem. Hoe blij mag je daar als iPhone bezitter mee zijn? Volgens ons enorm!

Lees verder na de advertentie.

Je kunt de update naar iOS 7 installeren op de iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5 en natuurlijk de nieuwe iPhone 5C en iPhone 5S. iPhone 3GS bezitters missen helaas de boot, maar zijn dan ook wel aan een telefoonvervanging toe inmiddels.

In deze iOS 7 review behandelen we stap voor stap wat allemaal nieuw is in iOS 7, met handig begeleidend beeldmateriaal en onze mening over de toegevoegde waarde van die vernieuwingen en verbeteringen. Daarbij beginnen natuurlijk met wat de meeste iPhone gebruikers direct in het oog springt: het compleet vernieuwde uiterlijk van iOS.

Het design van iOS 7: plat en strak

Apples Jony Ive, die het ontwikkelen van iOS heeft overgenomen van Scott Forstall, is met iOS 7 voor dezelfde behandeling gegaan die hij de meeste Apple apparaten geeft. Alles oogt namelijk vrij plat en enorm strak. Geen papieren achtergrond meer in de notitie app en geen houten boekenkast in de kiosk. Al dat soort elementen zijn er grondig uit gesloopt.

Dit eenvoudige uiterlijk, met veel witruimte en weinig opsmuk, wordt wel opgefleurd met felle app icoontjes en felgekleurde accenten in de apps van Apple zelf. Sommigen vinden het niks; wij vinden het wel mooi. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van transparante schermen en een prettig leesbare variant van lettertype Helvetica. Het is wellicht even wennen, maar je iPhone ziet er zeker niet uit als een kermisattractie, iets waar sommige mensen voor vrezen.

Apple heeft overigens wel naar bepaalde kritiek geluisterd. Zo was het lettertype in de eerste bètaversies van iOS 7 nog veel dunner. Dit heeft Apple met iOS 7 bèta 3 aangepast. Hoe het nieuwe uiterlijk van iOS 7 van invloed is bij het gebruik van je iPhone behandelen we per onderdeel.

iOS 7 review: Apples nieuwe besturingssysteem in beeld

http://www.youtube.com/watch?v=F0ErUMeT7uE

Het nieuwe vergrendelscherm en Controlecentrum

Het eerste wat je ziet als je je iPhone erbij pakt, is meestal het vergrendelscherm. Deze is net als de rest van iOS flink op de schop gegaan. De bekende ‘slide to unlock’ knop is veranderd in een glimmende tekst, en notificaties staan nog steeds op een rijtje onder de huidige tijd. Zodra je echter vanuit de onder of bovenkant van je scherm je iPhone een veeg geeft, vind je al snel enkele nieuwigheden van iOS 7.

De fijnste nieuwigheid is toch wel het Controlecentrum. Hierin vind je een flinke rits aan ontzettend handige functies, die eindelijk zonder je instellingen in te duiken te benaderen zijn. Vliegtuigmodus, wifi, bluetooth, de helderheid van het scherm en zaken als het snel kunnen aanzetten van een zaklamp vind je allemaal terug in het Control Center van iOS 7. Het heeft eigenlijk te lang geduurd voordat dit allemaal kon in iOS, maar nu het er is, hoor je ons niet meer klagen.

Een veeg vanuit de bovenkant van je scherm brengt je in het Berichtencentrum. Deze bestaat voortaan uit drie tabs. In Vandaag kun je alles zien wat je vandaag te doen hebt, volgens onder andere je agenda en wekker. In de tab Alles vind je al je notificaties in een handig rijtje, ook zaken als automatisch bijgewerkte apps. In Gemist zie je alles wat je gemist hebt, to do’s uit Herinneringen bijvoorbeeld.

Camera app met Instagram achtige filters

In de Camera app van Apple is het met iOS 7 mogelijk geworden om verschillende filters over je foto’s te plaatsen en ook om te kiezen voor een vierkant formaat. “Instagram, eat your heart out”, zouden we bijna zeggen. Je wisselt tussen alle beschikbare vensters door van links naar rechts of andersom te vegen over de balk boven je cameraknop. Het is nu overigens eindelijk mogelijk om in te zoomen tijdens het filmen van video’s. Dit kon voorheen niet.

De Foto’s app heeft nu bovendien de mogelijkheid om al je foto’s en video’s ‘slim’ te sorteren. Je moet de Camera app wel toestemming geven om bij je locatie te kunnen voor deze functie. iOS 7 sorteert al je beeldmateriaal vervolgens op plaats en tijd, zodat je snel dat ene kiekje op dat feest in Amsterdam van vorige week terug kunt vinden. Het moet gezegd worden: deze functie werkt best lekker, al is het nog steeds bloedirritant dat al je foto’s in dezelfde map belanden, ook mogelijke onzin vanuit WhatsApp bijvoorbeeld.

Sneller communiceren en delen dankzij AirDrop en FaceTime Audio

Twee andere interessante vernieuwingen van iOS 7 zijn de introductie van AirDrop voor de iPhone en FaceTime Audio. Via het Controlecentrum hoef je je alleen even zichtbaar te maken voor vrienden (contacten) of iedereen. Vervolgens kun je snel – zonder gebruik te hoeven maken van wifi of je mobiele internetverbinding – allerlei bestanden met elkaar delen. Dit is natuurlijk een erg fijne functie, waarvan het alleen jammer is dat het enkel tussen Apple devices gaat.

FaceTime Audio maakt het daarnaast mogelijk om de ingebouwde FaceTime app niet alleen voor videogesprekken te gebruiken tussen andere Apple gebruikers. Het is nu ook mogelijk om enkel te bellen namelijk, een functie waarmee Apple de directe concurrentie aangaat met diensten als Skype. FaceTime werkte in iOS 6 al prima en daar is Apples nieuwe versie van iOS niks aan veranderd. Een erg welkome toevoeging dus!

Shoppen in de App Store veel soepeler

Apple heeft zijn App Store van een fijne lik verf voorzien. De App Store oogt om te beginnen veel rustiger in iOS 7 en heeft flink wat nieuwe functies die het winkelen wat gemakkelijker maken. Zo kun je nu een verlanglijst bijhouden van alle apps die je nog wilt kopen en worden de apps die je al hebt automatisch bijgewerkt. Nooit meer last van het irritante rode tellertje op het App Store icoon dus. Deze functie is overigens wel uit te schakelen, mocht je dat willen.

Andere handige functies zijn het kunnen inscannen van iTunes kaarten, zodat je niet langer hoef te klooien met het overtikken van codes. Met Vlakbij kun je daarnaast zien welke apps bij jou in de buurt populair zijn, in ons geval apps als VakantieVeilingen.nl en Groupon. Nederlanders houden kennelijk echt heel veel van korting.

Safari en Mail weer klaar voor de toekomst

Net als vele andere Apple apps in iOS 7 maakt Safari veel gebruik van wit. Bovenin vind je voortaan alleen een adresbalk – die tevens als zoekbalk dient – en een knop om te verversen. Onderin staan de knoppen voor de vorige en volgende pagina, content delen en de bladwijzers plus tabbladen. Tijdens het scrollen worden die balken kleiner of zijn ze even volledig weg. Met een veeg naar rechts of links kun je ook naar vorige pagina’s gaan of weggeveegde pagina’s weer terughalen.

Het tabbladenmenu is daarnaast verbeterd. Deze doet nu sterk aan een kaartenbak denken, waar je makkelijk doorheen kunt scrollen. Er is in dat menu zelfs een privé-knop toegevoegd, waardoor je kunt browsen zonder dat je geschiedenis wordt opgeslagen. Bladwijzers zijn met het vernieuwde Safari bovendien sociaal geworden. Als mensen links delen via bijvoorbeeld Twitter, kun je die nu in een venster tussen je bladwijzers zien, zodat je snel een overzicht hebt van wat mensen allemaal hebben gedeeld.

De Mail app is vooral op het gebied van uiterlijk enorm verbeterd, en doet nu vrijwel alles met zogeheten swipes. Een veeg naar links over een e-mail roept bijvoorbeeld handige acties op en een veeg naar rechts laat je een onbelangrijke e-mail vlot archiveren. Dat eerdergenoemde verfriste uiterlijk behoeft inmiddels weinig uitleg meer: veel witte lege vlakken en effectief gebruik van felle kleuren om aan te geven wat wel belangrijk is. iOS 7 ten voeten uit.

Andere noemenswaardige veranderingen in iOS 7

Het is je waarschijnlijk al duidelijk dat iOS 7 enorm veel nieuwe functies te bieden heeft. Het zijn er bijkans te veel om op te noemen in deze iOS 7 review. We moeten daarom wel een selectie maken, en de volgende vier verbeteringen kunnen niet uit die selectie ontbreken:

19Verbeterde multitasking

Als je twee keer op de homeknop van je iPhone klikt, krjig je het multitasking venster in beeld. Hierin vind je alle apps die momenteel geopend zijn, en met een veeg naar boven zijn te sluiten. Een erg fijne functie, maar hij is wat ons betreft nog wel net te beperkt. Je kunt namelijk niet in één keer alles sluiten, al is dat op een iPhone eigenlijk nooit echt nodig.

iCloud Sleutelhanger

Met de iCloud Sleutelhanger zijn programma’s als KeePass en 1Password niet meer nodig, voor je Apple apparaten althans. Met de iCloud Sleutelhanger kun je namelijk op simpele wijze willekeurig gegenereerde wachtwoorden aanmaken die Apple op een veilige manier voor je onthoudt, zodat je dus niet overal hetzelfde wachtwoord hebt en die ingewikkelde veilige niet overal hoeft over te typen. Het is goed dat Apple deze functie nu zelf biedt.

20Zoek mijn iPhone nog veiliger

Het was voorheen voor dieven van je iPhone mogelijk om Zoek mijn iPhone gewoon uit te schakelen via de instellingen van je toestel, wat de dienst natuurlijk vrij nutteloos maakt. In iOS 7 kan dat niet meer en moet je altijd je Apple ID invullen voordat je wat kunt aanpassen. Wil iemand je iPhone helemaal wissen, dan is datzelfde Apple ID wachtwoord nodig. Het bericht dat je naar je iPhone kunt versturen vanuit Zoek mijn iPhone is nu vrijwel altijd zichtbaar daarnaast, zodat de vinder er niet meer omheen kan.

Je iPhone is overigens nog steeds op afstand te wissen; Apple heeft het bovendien mogelijk gemaakt om alles weer terug te zetten als je je iPhone dan toch weer terugvindt. Erg fijn!

Siri nu menselijker en afwisselender

Apple heeft ook het een en ander verbeterd aan Siri, de sprekende assistent van je iPhone. Zo klinkt de stem van Siri nu menselijker en kun je voor acht landen een mannelijke of vrouwelijke stem instellen. Nederland staat hier helaas nog niet tussen.

Conclusie iOS 7 review: iPhone update is een must

Door alle bovengenoemde veranderingen kunnen we in deze iOS 7 review niet anders concluderen dat iOS 7 een must is als je een liefhebber bent van iPhones en andere Apple-producten. Op vele punten is Apples mobiele besturingssysteem namelijk zo verbeterd dat iOS 6 erg incompleet en lomp gaat aanvoelen. iOS 6 liep sowieso al een wat achter op rivaal Android op het gebied van functionaliteit, een probleem dat de medewerkers van Apple nu toch wel uitstekend hebben verholpen.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's