iOS 11 preview: nieuwste update maakt vooral iPad functioneler

Lars Paijmans
19 juni 2017, 12:46
6 min leestijd
iOS 11 preview: nieuwste update maakt vooral iPad functioneler

De iPhone is ongetwijfeld Apples belangrijkste product, maar iOS 11 zet de smartphone op de tweede plaats. Het is vooral de iPad die in deze update de grootste vooruitgang boekt.

Lees verder na de advertentie.

iOS 11 preview: voorrang voor de iPad

“A giant step for iPhone, a monumental leap for iPad”, zo omschrijft Apple iOS 11 zelf. Het geeft een opvallende koerswijziging aan: voor het eerst is het de iPad die het voortouw neemt.

Toch is er voor iPhone-eigenaren dit najaar meer dan genoeg reden om enthousiast de update te installeren. De basis blijft grotendeels ongewijzigd, maar zodra je met iOS 11 aan de slag gaat merk je het verschil direct. Dit is vooral te danken aan het nieuwe notificatiescherm en Bedieningspaneel.

Vergrendelscherm en notificatiescherm samengevoegd

Zo heeft Apple het vergrendel- en notificatiescherm samengevoegd. De gedachte hierachter is logisch: een melding kwam vroeger eerst op beide schermen binnen en die verschilden qua functionaliteit nauwelijks van elkaar. Het zijn dan ook vooral de bijbehorende designkeuzes waar we onze vraagtekens bij plaatsen.

iOS 11 ondersteuning

Een melding kun je in iOS 11 namelijk niet meer naar links vegen om direct de bijbehorende app te openen. Met deze beweging open je nu de camera, terwijl het widgetscherm met een swipe naar rechts in beeld komt. In plaats daarvan moet je een melding met 3D Touch stevig indrukken om hem eerst klein te openen. Door er vervolgens op te tikken open je hem alsnog.

Dit is enerzijds een kwestie van wennen, maar vergt ook een extra stap iedere keer dat je een notificatie krijgt. Wat ons betreft onhandig, vooral omdat het vanuit iOS 10 ongewijzigd overgezet had kunnen worden.

Bedieningspaneel compleet op de schop

Waar we veel enthousiaster over zijn, is het compleet vernieuwde Bedieningspaneel. Veeg van beneden naar boven en je volledige scherm vult zich met dit snelmenu. Dit is de plaats waar je de helderheid van je scherm bepaalt, het volume regelt en rotatievergrendeling, wifi, bluetooth en meer aan- en uitzet.

In de Instellingen kun je zelf extra functies toevoegen. Heb je een Apple TV? Dan plaats je er een Remote in waarmee je je iPhone in een afstandsbediening verandert. Zo kun je onder meer knoppen toevoegen voor een wekker, timer, schermopname, automodus en meer.

iOS 11 Bedieningspaneel

We gaan er niet vanuit, maar toch hopen we dat ontwikkelaars de kans krijgen om ook hun apps aan dit nieuwe Bedieningspaneel toe te voegen. Voeg bijvoorbeeld de NS-app of een Instagram-snelkoppeling toe om snel de dienst te openen.

Net als bij het nieuwe notificatiescherm is 3D Touch ook hier weer je beste vriend. Achter bijna iedere knop zitten extra functies verstopt als je hem even stevig indrukt. Met iOS 11 omarmt Apple 3D Touch als volwaardige inputtechniek, in plaats van slechts een extraatje.

Tientallen fijne details

Natuurlijk doet iOS 11 nog veel meer. De ingebouwde videospeler is vernieuwd en een stuk minder storend, en bijna alle Apple-apps hebben een aantal handige nieuwe functies gekregen. De Notities-app maakt bijvoorbeeld talloze derden apps overbodig met een ingebouwde documentscanner.

iOS 11 preview

Ook de nieuwe screenshotfunctie verdient een speciale vermelding. Als je nu een schermafbeelding maakt, verschijnt er een kleine preview in de linker onderhoek van je scherm. Door hierop te tikken kun je hem direct bijsnijden of erop tekenen. Ook heb je de optie om de afbeelding te verwijderen nadat je hem gedeeld hebt. Zo voorkom je dat je volledige filmrol zich vult met screenshots die je maar één keer nodig had. In het onderstaande artikel zetten we de beste kleine verbeteringen op een rijtje.

Lees ook: Deze 11 kleine iOS 11-verbeteringen kende je nog niet

De iPad komt de Mac tegemoet

Heb je echter een iPad, dan verandert de update hoe je de tablet gebruikt. Apple heeft goed naar macOS gekeken en een aantal belangrijke functies overgezet naar iOS 11. Zo heeft de iPad voortaan een volwaardig dock voor je meestgebruikte apps. Die is net zoals op de Mac op ieder moment op te roepen, zodat je niet steeds terug naar je homescreen hoeft om een andere app te openen.

De rechterhelft van het dock vult zichzelf met slimme suggesties op basis van je gebruik. Heb je bijvoorbeeld Safari op je Mac openstaan, dan stelt de iPad voor om op de tablet verder te gaan waar je gebleven was. Als je een Mac gewend bent, kun je direct uit de voeten met dit nieuwe hulpje. Het verbaasde ons hoeveel makkelijker deze toevoeging de bediening van de iPad maakt.

iOS 11 preview

Dit is ook te danken aan de toevoeging van Drag & Drop. Voor het eerst kun je een stuk tekst of een foto uit de ene app rechtstreeks naar een andere app slepen. Handig om bijvoorbeeld tekst in een mailtje te zetten, of foto’s uit je filmrol in een bericht te zetten. Ook multitasking is verbeterd, zodat je nu een app uit het dock kunt slepen om het een plekje op het scherm te geven.

De komst van Drag & Drop in combinatie met het dock en verbeterde multitasking zorgt ervoor dat de iPad voor het eerst aanvoelt als een hybride tussen iOS en macOS. Een MacBook vervangen doet het nog niet, maar met deze stappen komt Apple dichterbij dan ooit.

De bal ligt nu bij de ontwikkelaars

Apple onthult een iOS-update altijd aan een zaal vol ontwikkelaars en dat is niet voor niks. Veel van de nieuwe iOS-functies zijn namelijk pas echt handig als externe apps ermee aan de slag gaan. Zo krijgt Siri meer opties om met apps samen te werken en hangt het succes van Apples ARKit af van de steun die het krijgt uit de developerwereld.

Hierdoor kunnen we het veelbelovende augmented reality-platform nog niet testen in deze iOS 11 preview. Reken er maar op dat dit met de definitieve release een ander verhaal is. Tegen die tijd hebben app-ontwikkelaars immers maanden de tijd gehad om ARKit-apps te bouwen. Al deze apps komen terecht in een volledig vernieuwde App Store. Het design is compleet vernieuwd, waardoor bepaalde apps extra goed opvallen. Het nieuwe ontwerp heeft wel iets weg van Apple Music, met grote letters en gekleurde vlakken.

iOS 11 preview conclusie: een veelbelovende update?

Onze eerste ervaringen met iOS 11 zijn grotendeels positief. Het Bedieningspaneel is functioneler geworden als je gewend bent aan het nieuwe uiterlijk, 3D Touch wordt steeds nuttiger en talloze kleinere verbeteringen komen stuk voor stuk van pas. Zo hebben we de nieuwe screenshotfunctie al meerdere malen dankbaar gebruikt.

Op de iPhone voelt iOS 11 dan ook als logische evolutie van iOS 10. Als je op zoek bent naar een revolutie zul je naar de iPad moeten kijken. Apple lijkt eindelijk de stap te zetten die het al had moeten maken bij de introductie van de eerste iPad Pro. Een volwaardige laptopvervanger is het nog niet, maar nog nooit kwam Apple hier zo dicht bij in de buurt.

iOS 11 iPad Pro

Houd er wel rekening mee dat het hier slechts om de eerste bèta gaat. De komende maanden blijven we iOS 11 intensief testen naarmate Apple nieuwe functies toevoegt. Dit najaar verschijnt de definitieve release voor iedereen. Wil je hier niet op wachten, dan kun je eind deze maand aan de slag met de eerste publieke bèta van het nieuwe besturingssysteem.

Lees ook: iOS 11 officieel: de 12 belangrijkste vernieuwingen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu