De iPhone 15 nu scherp geprijsd!

IKEA TRÅDFRI review: concurrentie voor Philips Hue

Rutger Otto
9 augustus 2017, 12:56
5 min leestijd
IKEA TRÅDFRI review: concurrentie voor Philips Hue

Reviewscore

8

IKEA heeft zijn nieuwe TRÅDFRI-verlichting uitgebracht. In deze review bekijken we wat je met de lampen kunt en of ze hun prijs waard zijn.

Lees verder na de advertentie.

Update 9 augustus 2017: Inmiddels heeft IKEA ook gekleurde varianten van de TRÅDFRI aangekondigd. Dit maakt IKEA een nog geduchtere concurrent voor Philips, zeker nu de prijs van de lampen omlaag is gegaan naar 80 euro (vanaf 14 augustus). De gekleurde varianten van de slimme IKEA-lampen liggen vanaf oktober in de winkels. De app wordt hiervoor bijgewerkt met een nieuwe kleurkiezer, maar is ook ondersteuning voor Apples HomeKit onderweg. Handig, want hierdoor kun je tegen Siri zeggen dat de lampen uit mogen, en bedien je de lichten snel vanuit het Bedieningspaneel van je iPhone en iPad. Lees hieronder de volledige review van de eerste set TRÅDFRI-verlichting.

IKEA TRÅDFRI review

De slimme lampen van IKEA werden begin dit jaar aangekondigd en zijn inmiddels breed verkrijgbaar. Wij kregen van IKEA een paar setjes van de TRÅDFRI toegestuurd om ze te testen, waaronder het basispakket en de draadloze dimmer. Met de lampen van IKEA kun je de verlichting op afstand bedienen via een app, een dimmer of een afstandsbediening.

IKEA biedt lampen die verschillende wittinten uitstralen. Dat gaat van koeler blauw licht naar warmer geel licht. Ook kun je ze dimmen of juist feller laten schijnen. Dat regel je met een bediening waar we later op terugkomen.

IKEA TRÅDFRI review

Het TRÅDFRI-basispakket

De TRÅDFRI-basiskit bestaat uit twee lampen, een afstandsbediening en de gateway, die je nodig hebt om de lampen aan het wifi-netwerk te verbinden. Dit pakket kost 84,95 euro. Een scherpe prijs, want een soortgelijk basispakket van Philips Hue (met twee witte lampen en afstandsbediening) kost al gauw rond de 130 euro.

Met het basispakket van IKEA ben je startklaar. De twee E27-ledlampen met grote fitting draai je thuis in een een lamp naar keuze. Je kunt ze dan direct aan- en uitschakelen, maar voor het gebruik van meer functies via bijvoorbeeld de app, moet je de gateway installeren.

De installatie

De meegeleverde gateway is een ronde schijf die je met de stekker in het stopcontact plugt en met de netwerkkabel in de wifi-router. Download de app en scan de QR-code op de achterkant van de gateway om verbinding te maken en de lampen te organiseren. Deze aangesloten verlichting wordt vanzelf herkend, maar je kunt ze ook handmatig toevoegen. Dat werkt volledig vlekkeloos en is dankzij de instructies van IKEA erg simpel.

Meegeleverd in het basispakket is ook een ronde afstandsbediening die eveneens als vanzelf wordt gekoppeld. Hij is overigens met rubber verstevigd, voor als je hem een keer laat vallen. Op de bediening zitten vijf knoppen waarmee je de lampen kunt bedienen. De grootste knop is voor in- en uitschakelen, daarnaast zijn er nog knoppen om te dimmen en om de wittint te veranderen. Dat spreekt allemaal voor zich.

IKEA TRÅDFRI review

De TRÅDFRI-app

De lampenset wordt een stuk interessanter als je de app gebruikt. Daarmee kun je namelijk een stuk meer. Beheer bijvoorbeeld groepen als je lampen in verschillende kamers hebt hangen die je los van elkaar wilt bedienen. Per groep kun je gemakkelijk de felheid van het licht aanpassen via een schuifje. Verder kun je zogeheten sferen opslaan. Dat zijn vooraf ingestelde instellingen voor de lamp, waarmee je de wittint en felheid aanpast.

De app stelt je ook in staat om timers in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld per dag instellen op welke tijden het licht automatisch uit en aan moet gaan. Daarnaast kun je bijvoorbeeld aangeven wakker te willen worden met de lamp, die ‘s morgens gedurende een halfuur steeds feller worden. Met deze instellingen vergeet je nooit meer het licht uit te doen, waarmee je stroom en dus ook geld bespaart.

Dimknop

Het is mogelijk om een draadloze dimmer voor de TRÅDFRI-lampen te kopen. Die is niet inbegrepen bij de basiskit. De set met dimmer kost 19,95 en daarvoor krijg je een draadloze dimmer en een TRÅDFRI-lamp.

Het instellen van de dimmer is vrij simpel. Om hem aan een lamp te koppelen, moet je hem dichtbij houden en de knop een tijdje ingedrukt houden. Begint het licht te knipperen (na zo’n 10 seconden) dan is de verbinding gelukt. Vervolgens kun je aan de knop draaien om de lamp te dimmen. Dat werkt magnetisch en hoewel het een knop van simpel plastic is, voelt dat toch prettig aan. De dimknop is overigens ook aan de muur of lamp te bevestigen.

Hoewel het koppelen makkelijk is (even opletten welke onderdelen je moet hebben), werkt het dimmen zelf minder goed. Tijdens het testen merkten we dat de lamp vaak met een vertraging reageert en soms niet eens werkt. Zo is het lastig om het licht precies zo te dimmen als je wilt.

IKEA TRÅDFRI review

HomeKit ontbreekt

Er zijn wel meer nadelen aan TRÅDFRI. Het materiaal van de kastjes ziet en voelt wat goedkoop aan en is met zijn plastic look ook niet heel fraai. Daar staat tegenover dat je niet de hoofdprijs betaalt voor de set. Wel is het jammer dat de verlichting niet werken met Apples HomeKit. De lampen zijn dus niet bedienbaar met de Home-app van Apple, die slimme apparaten in huis bundelt. Daardoor ben je toch op de aparte IKEA-app aangewezen.

Conclusie IKEA TRÅDFRI review

IKEA brengt met zijn TRÅDFRI-lampen het gemak van slimme lampen voor een betaalbare prijs naar je huiskamer. Het installeren en bedienen is gemakkelijk, maar verwacht niet zulke uitgebreide als bijvoorbeeld concurrent Hue van Philips. Er zijn geen kleurenlampen en je kunt er geen apps aan koppelen. Wil je gewoon simpele lampen zonder poespas, dan ben je bij TRÅDFRI aan het goede adres. Qua prijs-kwaliteit zijn de lampen in elk geval prima in orde.

IKEA TRÅDFRI kopen

Wil je de besproken producten zelf in huis halen? Je kunt het TRÅDFRI basispakket kopen bij IKEA voor 89,95 euro. De dimset kost 19,95 euro.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu