Getest: de Google Home is ook voor iPhone-gebruikers de moeite waard

Florence Peeters
29 mei 2019, 15:00
3 min leestijd
Getest: de Google Home is ook voor iPhone-gebruikers de moeite waard

De Google Home, Nest Hub en Home Mini zijn nu een tijdje in Nederland verkrijgbaar, en een goedkoop alternatief voor Apples HomePod die nog steeds niet hier in de winkels ligt. We hebben Googles slimme speaker uitgebreid getest om te zien of een Home ook aan het huis van een iPhone-gebruiker iets toevoegt.

Lees verder na de advertentie.

Google Home met iPhone gebruiken

Google heeft tegelijkertijd zowel de Home als de Home Mini in ons land uitgebracht. Deze stemgestuurde speakers van Google zijn vanaf 24 oktober 2018 officieel in Nederland verkrijgbaar. Sinds 28 mei 2019 is ook de Nest Hub in Nederland te koop. Dit is een Google Home-speaker met een scherm.

Met respectievelijk prijzen van 99, 59 en 129 euro zijn het interessante alternatieven voor Apples eigen slimme speaker: de HomePod. Zeker als je je bedenkt dat deze 350 euro kost en nog niet officieel in Nederland verkrijgbaar is. Verder praat je tegen de Google Assistent gewoon Nederlands, waar Siri op de HomePod nu nog Engels spreekt.

Een Google Home Mini en Nest Hub in huis

Om de proef op de som te nemen, hebben we de Google Home Mini en Nest Hub een tijdje in huis genomen. Het instellen van de slimme speaker doe je simpelweg door de Google Home-app te downloaden en alle stappen te doorlopen. Zo koppel je het apparaat aan je wifi-netwerk, geef je de speaker een naam en kun je diensten als Netflix, Spotify en YouTube Music koppelen.

Google Home

Google LLC

Gratis via App Store

Zo speelt de spraakassistent de muziek af waar je om vraagt en als je ook een Chromecast in huis hebt, streamt het je favoriete Netflix- of Videoland-series op je televisie. En dat is voor mij persoonlijk één van de fijnste functies van de Google Home.

Door de koppeling met je Chromecast kun je moeiteloos met je stem een film of YouTube-video starten, waardoor iets streamen veel sneller gebeurt. Roep simpelweg ‘Ok Google’ of ‘Hé Google’ voor je commando en het wordt geregeld. Ook een afspeellijst starten op de speaker met prima geluidskwaliteit doe je zonder je iPhone aan te hoeven raken.

Kleine aanpassingen maken een sterk team

In het verdere dagelijkse leven werkt Googles slimme speaker prima met je iPhone, omdat je voor het overgrote deel alleen je stem gebruikt. Wil je echter alles uit het apparaat halen, dan zijn er wel enkele aanpassingen op je iPhone nodig.

Met het commando ‘Goedemorgen’ vertelt de Google Assistent bijvoorbeeld over je dag, het weer en wordt het laatste nieuws afgespeeld. Maar om te horen welke afspraken je hebt staan, moeten deze in de Agenda-app wel gekoppeld zijn aan hetzelfde Google-account dat je voor de Google Home-app gebruikt.

Hetzelfde geldt voor als je via de speaker op je iPhone herinneringen wil kunnen instellen, voor bijvoorbeeld het vuilnis buiten zetten. Maar zolang je zorgt dat de benodigde services gekoppeld zijn aan je Google-account, zijn er vrijwel geen belemmeringen om de Google Home met een iPhone te gebruiken.

Het blijkt met kleine aanpassingen een sterk team om je huis een stukje slimmer te maken. Ben je juist fan van Apple door de strenge privacyrichtlijnen die het bedrijf uit Cupertino hanteert, dan is Google Home misschien niet voor jou bedoeld.

Het is geen geheim dat Google zoveel mogelijk informatie van jou verzamelt, en deze voor verschillende doeleinden gebruikt. Siri mag dan iets ‘dommer’ zijn dan de Google Assistent, je privacy wordt simpelweg wel beter gewaarborgd.

Lees ook: Opinie: het strenge privacybeleid van Apple betaalt zich eindelijk uit

Google Home kopen

De Google Home is verkrijgbaar voor 99 euro, terwijl je de Google Home Mini al in huis haalt voor 59 euro. De Google Nest Hub haal je in huis voor 129 euro. Het verschil zit niet alleen in de prijs, maar ook in de geluidskwaliteit van de speakers. Uitgebreide reviews van de apparaten lees en bekijk je op onze zusterwebsite Android Planet.

→ Lees de Google Home review
→ Lees de Google Home Mini review
→ Bekijk de Google Nest Hub review

Lees meer over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu