Runners deal! De iPhone 15 Pro nu met korting oplopend tot €540!

Fitbit Versa Lite Edition review: Fitbit hakt in prijs en functies

12 maart 2019, 14:00
4 min leestijd
Fitbit Versa Lite Edition review: Fitbit hakt in prijs en functies

Reviewscore

6,5

Fitbit probeert nieuwe doelgroepen aan te spreken met goedkopere versies van zijn wearables. In onze Fitbit Versa Lite Edition review lees je of die strategie werkt.

Lees verder na de advertentie.

Fitbit Versa Lite review

Fitbit bracht vorig jaar de Fitbit Versa uit, als goedkoop alternatief voor de Apple Watch. Dat was blijkbaar nog niet goedkoop genoeg, want nu ligt de de Versa Lite Edition in de winkels. Deze nieuwe smartwatch is nog goedkoper, maar heeft ook minder functies.

Lees ook onze Fitbit Versa review

Fitbit Versa Lite Edition design

De Fitbit Versa Lite Edition lijkt veel op de Fitbit Versa en dus ook op de Apple Watch. Het is een vierkant horloge met ronde hoeken. Het apparaatje is relatief dun en zeer licht, waardoor je nauwelijks voelt of je er eentje om hebt. Vooral ‘s nachts is dat prettig als je de wearable gebruikt bij het meten van je slaap.

Hoewel het horloge flinke schermranden heeft, is er toch genoeg ruimte om een hoop informatie te tonen. Je krijgt daarvoor de beschikking over een aardige reeks wijzerplaten. Bij de ene wijzerplaat tik je op je horloge om te wisselen tussen stappen, hartslag, calorieën en afstand, terwijl je met de andere wijzerplaat alles in één keer in beeld hebt. Het heldere scherm blijft zelfs in het zonlicht met een zonnebril op goed zichtbaar. Toch gaat het horloge bij normaal gebruik zeker vier dagen mee zonder opladen.

fitbit versa lite edition review

Een opvallend verschil tussen de Versa en Versa Lite, is dat de nieuwe goedkopere editie het met één knop aan de linkerkant doet. De Versa heeft maar liefst drie knoppen nodig. Die twee extra knoppen zul je echter niet missen. Alles gaat namelijk via het aanraakscherm. Je gebruik de fysieke knop enkel om in het menu terug te gaan.

Minder mogelijkheden

Met de lagere prijs wordt ook ingekort op de mogelijkheden. Zo kan de Versa Lite geen hoogte meten, waardoor het horloge dus niet weet hoeveel verdiepingen je op een dag hebt geklommen. Ook worden zwemsessies niet bijgehouden.

Dat is jammer. De originele Versa kwam namelijk al beperkt uit de verf als een smartwatch en werkt dus voornamelijk als sporthorloge. Nu zijn ook de sportmogelijkheden van de Versa Lite beperkt. Gebruik je deze specifieke sportopties echter niet, dan is de Versa Lite een prima goedkoper alternatief.

De wearable kan namelijk wel uitstekend je stappen, hartslag, slaap en andere sportactiviteiten meten, zoals we van Fitbit gewend zijn. Ook heeft de Versa Lite dezelfde SpO2-sensor, om je zuurstofgehalte in het bloed te meten. Helaas wordt deze sensor nog niet gebruikt, en is het nog niet duidelijk wanneer dat wel gaat gebeuren.

Niet sterk als smartwatch

Als smartwatch is de Versa Lite nog steeds niet sterk. Je kunt wel notificaties ontvangen, maar op iOS zijn er maar weinig apps die dit ondersteunen. Ook is het op iOS in tegenstelling tot Android niet mogelijk om quick replies voor notificaties te gebruiken.

Vergeleken met de originele Versa is het op de Lite-versie verder niet mogelijk om contactloos te betalen of muziek op het horloge te laden voor tijdens het sporten. Het is wel mogelijk om muziek te besturen die je via de iPhone luistert.

In de Fitbit-app vind je verder een app-winkel, maar het aanbod valt daar nog vies tegen. In theorie geeft de winkel in de toekomst wel de mogelijkheid om functies van de Versa Lite uit te breiden, maar op dit moment is de keuze te beperkt om daarvoor een Fitbit-smartwatch in plaats van een Fitbit-fitnesstracker te kiezen.

Lees ook: Apple Watch Series 4 vs Fitbit Versa Lite

Rare positie

Daarom bevindt de Versa Lite zich in een rare positie. Wil je een wearable om puur je gezondheid bij te houden en je notificaties te lezen, dan kun je terecht bij de goedkopere Charge 3 of Inspire HR. Zoek je handige smartwatchfuncties, dan weet de app-winkel van Fitbit nog niet te overtuigen.

Het design, met onder andere een helder scherm en prima wijzerplaten, kan een reden zijn om toch voor dit horloge te kiezen. Door het platte ontwerp dat fijn op de pols ligt, is dit tevens de prettigste Fitbit-wearable om je slaap mee te meten.

Conclusie Fitbit Versa Lite review

De Fitbit Versa Lite is geen complete fitnesstracker of smartwatch, want levert aan beide kanten in op functionaliteit. De Versa Lite kun je het beste zien als een iets luxer ogende fitnesstracker met minder functies, dan een goedkope smartwatch. In die laatste categorie zijn de mogelijkheden namelijk te beperkt. Zeker in combinatie met iOS.

Fitbit Versa Lite kopen

De Fitbit Versa Lite Edition heeft een adviesprijs van 159 euro en is bij verschillende Nederlandse webwinkels te koop. Dat kan bijvoorbeeld bij Bol.com en Coolblue. Je hebt de keuze uit verschillende kleuren en bandjes.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu