Chromecast 2 review: fijne gadget maakt je tv slimmer

Gijs Ettes
12 oktober 2015, 19:00
4 min leestijd
Chromecast 2 review: fijne gadget maakt je tv slimmer

Reviewscore

9

De Chromecast 2 is de opvolger van de slimme hdmi-stick die Google begin vorig jaar in ons land uitbracht. Het apparaatje tovert elke ‘domme’ televisie om tot een smart tv en kan met veel verschillende apps overweg.

Lees verder na de advertentie.

De nieuwe Chromecast kun je net als zijn voorganger gebruiken om allerhande content van je smartphone, tablet of computer naar je televisie te streamen. Daarbij kun je denken aan series of films via Netflix, muziek via Spotify of een tabblad van de Chrome-browser. Nieuw is dat ook enkele games zijn te streamen, waarbij je iPhone of iPad fungeren als controller. In deze Chromecast review laten we je zien waarom je deze gadget niet mag missen.

Gemakkelijk je favoriete media streamen

Wat direct opvalt aan de Chromecast 2 is het design van de gadget. Waar de eerste Chromecast er nog uitzag als een uit de kluiten gewassen usb-stick, heeft zijn opvolger een cirkelvormig ontwerp. Bovendien is de Chromecast ditmaal niet alleen in het zwart, maar ook in het geel en rood verkrijgbaar. Aan de zijkant van het apparaat bevindt zich de flexibele hdmi-kabel, waarmee je de Chromecast verbindt aan je televisie. Er wordt ook een micro-usb-kabel meegeleverd om de gadget van stroom te voorzien.

chromecast review

Het instellen van de Chromecast 2 is enorm eenvoudig: je plugt het apparaatje in een vrije hdmi-poort, verbindt hem de usb-kabel aan je tv of het stroomnet en gebruikt vervolgens de Chromecast-app om hem toegang te geven tot je wifi-netwerk. De installatie wijst zich vanzelf en vanuit de app kun je meteen op zoek naar applicaties die ondersteuning voor de Chromecast hebben. Ook zie je reeds geïnstalleerde apps die overweg kunnen met de slimme hdmi-stick.

Google Home

Google LLC

Gratis via App Store

In apps met Chromecast-ondersteuning zie je rechtsboven een Cast-icoontje waarmee je de media vanuit de app naar de tv kunt streamen. Dat icoontje vind je bijvoorbeeld in Netflix en YouTube, maar ook in de NPO-app. Ook de uitstekende mediacenterdienst Plex kan overweg met de Chromecast, zodat je lokale media gemakkelijk kunt afspelen op je tv. Handig voor als je veel films downloadt of op de harde schijf van je computer hebt staan.

Nieuwe functies

Met 39 euro is de Chromecast 2 een paar euro duurder dan zijn voorganger, maar daar krijg je dan ook enkele nieuwe features voor terug. Zo heeft de hdmi-stick een krachtigere wifi-chip en ondersteuning voor zowel 2,4GHz- als 5GHz-netwerken. Ideaal voor mensen die in drukke gebieden wonen en waar veel wifi-netwerken zijn, want 2,4GHz-netwerken lijden onder die drukte.

5GHz-netwerken zijn relatief zeldzaam, waardoor de internetverbinding van de Chromecast 2 sneller en stabieler is. Verbind je de nieuwe Chromecast met een 5GHz-netwerk, dan scheelt dit enorm bij verbinden met apps en het inladen van media. Het apparaatje werkt hierdoor een stuk soepeler, wat prettig is als je het dagelijks gebruikt.

chromecast review

Een andere nieuwe functie van de Chromecast 2 is Fast Play, dat helaas pas volgend jaar beschikbaar wordt. Deze technologie laadt de verbinding met een app en de content die je wilt afspelen al in voordat je op de knop hebt gedrukt. Stel: je wilt Netflix kijken. Je drukt op de Netflix-app en op de achtergrond wordt er al een verbinding met de Chromecast opgestart. Je drukt op het Cast-icoontje en direct verschijnt het Netflix-scherm op de tv. Vervolgens kies je een serie, waarna Fast Play de serie alvast naar de Chromecast streamt. Dit moet ervoor zorgen dat de Chromecast sneller dan live tv is en we kunnen niet wachten om het uit te proberen.

Fast Play heeft veel potentie, maar wordt pas in 2016 beschikbaar

De Chromecast 2 kan overweg met vrijwel elke tv (met hdmi) en werkt met veel verschillende apparaten, maar helaas heeft het apparaatje geen ondersteuning voor 4K. Alle content die je streamt heeft daardoor een maximale resolutie van 1080p. Ook kun je vooralsnog niet met Apple Music liedjes naar je tv streamen, al worden populaire diensten als Spotify, Deezer en TuneIn Radio probleemloos ondersteund.

Conclusie Chromecast 2 review

De nieuwe Chromecast is een fijne verbetering ten opzichte van zijn voorganger en een must have voor Apple-gebruikers die veel media-apps op hun toestel hebben staan. Die stream je met de hdmi-stick nog sneller en gemakkelijker naar het grote scherm. Heb je de eerste Chromecast al, dan is het niet noodzakelijk om te upgraden. Ondanks het nieuwe design en de krachtigere wifi-chip is er namelijk niet gek veel veranderd. Maar daar komt waarschijnlijk verandering in met de beschikbaarheid van Fast Play, dat de gadget alleen nog maar beter zal maken.

Chromecast 2 kopen: hier kun je terecht

De nieuwe Chromecast is via diverse partijen verkrijgbaar in de kleuren rood, geel en zwart. Hieronder vind je de goedkoopste aanbieders op een rijtje.

WinkelVerzendingVanafprijs
CoolblueGratis (binnen 24u)€39,-Bekijken
MediaMarktGratis (binnen 24u)€39,-Bekijken
Google Play StoreGratis (1-2 werkdagen)€39,-Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu