ARKit preview: Apples AR-platform wordt de hype van dit najaar

Lars Paijmans
23 juni 2017, 15:31
3 min leestijd
ARKit preview: Apples AR-platform wordt de hype van dit najaar

Met iOS 11 en ARKit op onze iPhone, doken we in de wereld van augmented reality. Apples nieuwste platform maakt nu al een onvergetelijke indruk

Lees verder na de advertentie.

ARKit preview: veelbelovend en veelzeggend

Sinds Pokémon GO weet iedereen wat augmented reality is. Van de een op de andere dag doken er tientallen virtuele monsters op in straten en parken. Het spel van Niantic was daarmee een mooie eerste kennismaking met de techniek, al laat ARKit nu al zien dat er veel te verbeteren valt.

ARKit preview

In de keynote waar Apples platform werd onthuld, kregen we een korte demo te zien, die nu ook voor testers beschikbaar is. Wij installeerden deze ARKit-testversie dankzij de hulp van WeMa Mobile (de ontwikkelaars van onze nieuwe iPhoned-app).

Hoewel de test nog niet de meest spectaculaire personen of voorwerpen op je scherm tovert, laat het wel de kracht van de techniek zien. Een klein geel vlakje op je scherm zoekt naar een ondergrond, zoals een tafel, de vloer of een willekeurige ander platform.

Vervolgens maak je een keuze uit een handvol objecten, die variëren van een grote rode stoel tot een klein kopje koffie. ARKit plaatst deze op het gele vierkantje, zodat het door het scherm van je iPhone net lijkt alsof het echt in je kamer staat.

ARKit preview

Nu al beter dan alle huidige AR-platformen

De details en stabiliteit van deze digitale objecten blijft ons keer op keer verbazen. De rode stoel staat echt met vier poten op de grond, geeft een realistische schaduw af en is ook geloofwaardig als je er dichtbij staat en omheen loopt.

Heb je een voorwerp eenmaal geplaatst, dan kun je ook met je iPhone weglopen en later terugkeren. De vaas of de stoel staat dan gewoon nog waar je hem achtergelaten hebt. ARKit gebruikt hiervoor de ingebouwde sensoren in je iPhone, in combinatie met de camera en chip. Dit zorgt voor beelden die nu al beter zijn dan alle augmented reality-platformen tot op heden. Best bijzonder, aangezien dit slechts een eerste demo is.

Pokémon GO ARKit

ARKit weet daarnaast ook hoe objecten elkaar kunnen beïnvloeden. Zo kun je het kopje koffie laten oplichten door er een digitale kamerlamp naast te zetten. Nu IKEA heeft toegezegd ARKit dit najaar te ondersteunen, zien we direct hoe dit goed kan gaan werken. Ook Niantic werkt aan een compleet nieuwe versie van Pokémon GO, die er vele malen geloofwaardiger uitziet dankzij Apples nieuwe software, zoals je in onderstaande afbeelding ziet.

Iedereen moet dit gezien hebben

Een mooie bijkomstigheid van ARKit is dat Apple een nieuw trucje heeft gevonden om mensen enthousiast te maken voor de iPhone en iPad. Alleen deze demo is al iets wat je aan anderen wil laten zien, en ook online vullen sociale netwerken zich met video’s van ARKit-demo’s die door duizenden mensen bekeken worden.

Reken er maar op dat ARKit met afstand de populairste manier wordt om de iPhone 8 dit najaar aan vrienden te demonstreren. Het is grafisch indrukwekkend, doet iets wat tot voorheen niet mogelijk was en spreekt tot de verbeelding.

Lees ook: Deze 6 video’s tonen de kracht van Apples augmented reality-platform

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu