Tweede indruk: de Apple Watch Series 3 na zes maanden

Rick van der Veer
20 april 2018, 17:02
4 min leestijd
Tweede indruk: de Apple Watch Series 3 na zes maanden

Reviewscore

8,5

In onze review kon je al lezen wat we een half jaar geleden van Apples nieuwste smartwatch vonden. Maar wat vinden we van het horloge nu we hem een half jaar in gebruik hebben? Lees verder voor onze tweede indruk van de Apple Watch Series 3.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch Series 3: tweede indruk na zes maanden

Bij onze review van de Apple Watch Series 3 kregen we eigenlijk hetzelfde gevoel als bij de iPhone 8. Het slimme horloge ziet er nog altijd hetzelfde uit als de allereerste Apple Watch, maar is wat de interne hardware betreft flink verbeterd. Ook watchOS kreeg een nieuw likje verf met watchOS 4.

Apple Watch Series 3 tweede indruk

Tijdens de aankondiging toonde Apple twee versies van de Series 3: een versie met ingebouwd 4G-modem en eentje zonder 4G. Deze 4G-variant maakt gebruik van een ingebouwde simkaart, een zogeheten eSim, om met het mobiele netwerk te verbinden. Deze sim wordt in Nederland nog niet ondersteund, wat betekent dat je hier alleen de versie zonder 4G kunt kopen. Dat is dan ook de versie wij een half jaar gedragen hebben.

Krachtiger onder de motorkap

Wat je vooral merkt aan de Series 3 is dat de prestaties van het horloge fors verbeterd zijn ten opzichte van de Series 2. Doordat notificaties en apps nu daadwerkelijk snel openen, heb je je iPhone nauwelijks meer nodig als je alleen even wat e-mails of berichten wil lezen. Volgens Apple is de dualcore S3-processor tot wel 70 procent sneller dan zijn voorganger, en dat merk je in de praktijk goed.

Apple Watch Series 3 tweede indruk

Zo kun je nu meerdere apps tegelijkertijd gebruiken op je Watch zonder merkbare vertraging. Schakelen tussen apps met de knop aan de zijkant gaat snel, ook als je bijvoorbeeld met een work-out bezig bent. Siri is ook eindelijk bruikbaar te noemen: door de digitale kroon ingedrukt te houden, verschijnt Siri nagenoeg net zo snel als op een moderne iPhone. En als leuke extra praat de assistent ook hardop terug via de speaker van de Series 3.

watchOS 4: gestroomlijnd concept

Waar iOS 11 kampte met aardig wat kinderziektes, lijkt watchOS 4 een stuk beter getest te zijn tijdens zijn ontwikkeling. De software loopt vloeiend en van vastlopers of andere bugs hebben we eigenlijk maar weinig gemerkt. In het afgelopen half jaar is het maar een enkele keer voorgekomen dat het horloge vastliep.

Vooral de verbeteringen op sportgebied in watchOS 4 maken het dragen van de Watch een stuk leuker. Zo is er iedere maand in de Activiteiten-app een speciale badge te halen als je een uitdaging voltooit op sportgebied. Ik sport behoorlijk veel, dus als de Apple Watch me een uitdaging voorlegt, is het moeilijk om op de bank te blijven zitten. Ook werkt de nieuwe minispeler zonder problemen, die in beeld komt als je op je iPhone (of Watch) muziek aanzet.

Bovendien wijst de Activiteit-app je er op als je minder actief bent dan gebruikelijk. Als je normaal gesproken actief bent in de ochtend en je doet dit een keertje niet, dan wijst je Watch je erop dat het tijd is om in beweging te komen. Ook vlak voordat de dag eindigt krijg je nog een zetje om dat laatste beetje activiteit te ondernemen, als dat nodig is.

Apple Watch Series 3 tweede indruk

Het slimmere watchOS 4 komt bovendien samen in de nieuwe Siri-wijzerplaat. Deze toont niet alleen de tijd en je agenda, maar ook meldingen op basis van je locatie en je activiteit. Siri laat bijvoorbeeld zien welk nummer je aan het beluisteren bent op je iPhone, maar ook wanneer je volgende afspraak is en hoeveel actieve minuten je nog moet maken om de dag te halen. Heb je dus je agenda, mail en andere zaken op je iPhone ingesteld, dan weet Siri doorgaans op het juiste tijdstip de juiste informatie te bieden.

Apple Watch Series 3 tweede indruk

Op de vraag of je een Apple Watch Series 3 moet kopen, blijft ons antwoord hetzelfde als in de review. Het is overduidelijk de beste Watch die Apple ooit gemaakt heeft, maar tegelijkertijd lijkt hij in veel opzichten op zijn voorgangers. Het zal afhangen van welke Watch je nu hebt of de Series 3 voor jou de moeite waard is. Series 2-gebruikers kunnen misschien beter afwachten tot de volgende versie, terwijl gebruikers van de Series 1 flink vooruitgaan qua prestaties met de Series 3.

Apple Watch Series 3 kopen in Nederland

In Nederland is zowel de 38- als de 42mm-variant te koop via Apple, maar ook bij verschillende webshops. In de tabel hieronder vind je een aantal van de beste aanbiedingen terug, al is het goed om te weten dat de Apple Watch doorgaans niet ver onder de adviesprijs zakt. Die bedraagt 369 euro voor de 38mm-variant en 399 euro voor de 42mm-versie. Het is daarnaast handig om te weten dat een Apple Watch alleen met een iPhone gekoppeld kan worden: iPads, iPods en Macs worden niet ondersteund.

Apple Watch Series 3

Apple Watch Series 3 prijzen vergelijken

Bekijk product
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 3
Apple Watch Series 3

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu