De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Apple Watch Series 3 review: vernieuwing maakt plaats voor verbetering

Lars Paijmans
11 oktober 2017, 14:41
4 min leestijd
Apple Watch Series 3 review: vernieuwing maakt plaats voor verbetering

Reviewscore

7

Mobiel internet, de belangrijkste vernieuwing van de Apple Watch Series 3, werkt niet in Nederland. Maakt dat de smartwatch nog de moeite waard? We zoeken het uit in de Apple Watch Series 3 review.

De nieuwe Apple Watch is dit jaar anders dan anders. Van de Series 3 verschijnen twee versies: met 4G en zonder 4G. Omdat 4G (mobiel internet) voorlopig in een beperkte groep landen werkt en Nederland hier niet bijhoort, hebben wij de versie zonder 4G getest.

Lees verder na de advertentie.

Geen 4G, geen probleem

Met 4G maakt Apple de Watch onafhankelijker van de iPhone, zodat je in theorie bereikbaar blijft als je weggaat en je iPhone thuis blijft. De eerste verhalen zijn echter minder positief. Buitenlandse reviews klagen over slecht bereik, dramatische accuduur en andere problemen met 4G.

Apple Watch Series 3 review

Apple heeft inmiddels gezegd aan een oplossing te werken, maar wanneer deze verschijnt is een raadsel. Vooralsnog lijken Nederlandse Watch-dragers weinig te missen als het op de 4G-functies aankomt.

Tijdens de onthulling werd al duidelijk dat de meeste energie in het ondersteunen van mobiel internet is gaan zitten. Hierdoor zijn de andere verbeteringen een stuk minder indrukwekkend. Dat maakt het voor de landen die de Series 3 zonder 4G krijgen een wat onduidelijk verhaal: wat zijn de vernieuwingen die de derde editie onderscheiden van zijn voorgangers?

Een bekend gezicht

Voor het design hoef je het in ieder geval niet te doen. Ook het ontwerp van de Series 3 is vergeleken met de allereerste Watch ongewijzigd gebleven. Het is nog steeds een vierkant horloge met een oled-display dat opgaat in de rest van de behuizing. Het enige verschil is dat de Series 3 net iets dikker is dan zijn voorgangers, al zul je dit alleen zien als je ze naast elkaar houdt.

Apple Watch Series 3 review

Gelukkig verandert er onder dit bekende gezicht meer. Zo heeft Apple er een nieuwe processor in gestopt, die tot 70 procent sneller werkt dan zijn voorganger. En dat merk je, zeker als je nu nog een Series 1 of Series 2 draagt.

Schakelen tussen apps, een workout starten en opslaan of een bericht sturen werkt vele malen sneller. In de praktijk maakt dit een wereld van verschil. Tot nu toe was het vaak sneller om je iPhone uit je broekzak te pakken, terwijl je juist een Watch draagt om dit minder te doen. Met de Series 3 lost Apple deze belofte eindelijk in.

Minimale verbeteringen

Op de betere prestaties na zijn er vergeleken met de Series 2 vooral minimale verbeteringen. Ten eerste is er een hoogtemeter toegevoegd, zodat je nu in de Activiteiten-app kunt zien hoeveel trappen je per dag beklimt. Ook praat Siri nu terug als je er via de smartwatch tegen praat.

Apple weet na een paar jaar heel goed waar de Watch in uitblinkt: je gezondheid in kaart brengen en vervolgens proberen te verbeteren. Die weg sloeg het bedrijf met de Series 2 al in, en gaat er met de Series 3 volledig voor. Bijna al het marketingmateriaal illustreert hoe de Watch het doen van je workout en het leven van een gezonder leven gemakkelijker maakt.

Apple Watch Series 3 review

watchOS 4 maakt iedere Watch slimmer

Toch hoef je geen topsporter te zijn om je voordeel met een Series 3 te doen. Dat is voor een groot deel te danken aan watchOS 4, de update die ook voor oudere modellen beschikbaar komt. Deze voegt voor de Series 1, 2 en 3 onder meer een uitgebreide hartslagfunctie toe.

Continu wordt je hartslag in rust gemeten, om deze te vergelijken met je hartslag als je loopt of uit staat te puffen na een workout. Ook kun je in de instellingen aanzetten dat de Watch je laat weten als je hartslag een opmerkelijk hoge piek bereikt als je niets aan het doen bent. Dit maakt van de Watch niet direct een middel om hartproblemen mee vast te stellen, maar het kan wel een aanwijzing zijn om hier mee naar je huisarts te stappen.

Apple Watch Series 3 review

De Apple Watch werd vorig jaar met watchOS 3 eindelijk op het rechte pad gezet, en dat geeft Apple de kans om watchOS 4 verder in te zoomen op het verfijnen van de functies. Door het horloge vaker zelf beslissingen te laten nemen, ben jij minder aan het tikken op het kleine schermpje. Bovendien voelt de Watch steeds meer als een slim verlengstuk van je iPhone.

Laten we hopen dat Apple dit pad blijft volgen, zodat watchOS 5 je nog vaker met nuttige suggesties op je pols tikt. Check onze watchOS 4 review om meer te lezen over het besturingssysteem.

Conclusie Apple Watch Series 3 review

Net als bij de iPhone 8 dit jaar, hangt het ook bij de Series 3 vooral af welke Apple Watch je momenteel gebruikt. Heb je vorig jaar een Series 2 gekocht, dan zijn de vernieuwingen te minimaal om een upgrade te rechtvaardigen.

Loop je echter al een paar jaar rond met een Watch, dan ga je de verbeterde prestaties zeker merken, en maak je ook voor het eerst kennis met de waterdichtheid (en ingebouwde 4G). Heb je nog helemaal geen Apple Watch, dan is dit het beste model, dat door de razendsnelle processor nog jaren meegaat.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 3
Apple Watch Series 3

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu