Apple Vision Pro uitgeprobeerd: adembenemend en hij fopt je brein

17 mei 2024, 18:20
3 min leestijd
Apple Vision Pro uitgeprobeerd: adembenemend en hij fopt je brein

We hebben de Apple Vision Pro eindelijk uitgeprobeerd en konden onze ogen niet geloven. Lees hier onze eerste indrukken.

Lees verder na de advertentie.

When in New York …

Tijdens mijn eerste vakantie naar de New York stonden een aantal dingen hoog op mijn to-do list: wandelen door wijken als Soho en East Village, relaxen in Central Park en natuurlijk de grote glazen Apple Store op Broadway bezoeken voor een échte hands-on met de Apple Vision Pro.

Na het begroeten van de medewerkster bij de deur van de Apple Store, plande ik een testdemo in. Tijdens het wachten vulde ik een enquête in over de sterkte van mn bril en scande ik de grootte van mijn hoofd met Face ID. Met die gegevens werd vervolgens de headset klaargemaakt voor de sessie.

apple vision pro hands-on

Aan de slag met de Apple Vision Pro

Na een korte uitleg mocht ik de headset – met de juiste sterkte Zeiss-lenzen – opzetten en begon de installatie. Hierin veranderde de lenzen automatisch van positie voor het scherpste beeld en leerde ik de nodige handgebaren. De Vision Pro heeft namelijk geen afstandsbediening of controller, maar scant je handen en ogen om door menu’s te navigeren.

Dat werkt in twee stappen. Nummer 1, kijk met je ogen naar hetgeen dat je wil selecteren en nummer 2, druk je vingers tegen elkaar om te klikken. Je hoeft je hand niet eens in de lucht te houden, want met de veertien camera’s aan boord weet de headset je vingers altijd te vinden. Ook swipen door apps werkt op deze manier en na een paar tellen voelt dit al natuurlijk aan.

De Vision Pro heeft een ontzettend intuïtief menu en alle elementen zien er haarscherp uit. Daarnaast ben ik erg onder de indruk hoe de ‘zwevende’ vensters hun positie in de ruimte bewaren, zelfs als je van plaats verandert. Dat creëerde de illusie dat ze écht in dezelfde ruimte als ik waren.

Naast het kijken van video’s op de maan, kun je ook 3D-films en series kijken. Nog indrukwekkender waren ruimtelijke video’s die met de headset zijn gemaakt. Hoewel het misschien een vreemd idee is om tijdens dierbare momenten te filmen met een VR-headset, levert het unieke beelden op, die het herbeleven van het verleden een nieuwe draai geven.

apple vision pro hands-on 1
Tijdens de 30 minuten-durende demo heb ik zo’n tien keer ‘wauw’ gezegd, drie keer ‘dit is niet normaal’ en zes keer met mijn mond opengehangen van verbazing.

Randen en cameraruis verdwijnen vanzelf

Zet je de Vision Pro op, dan valt wel op dat de kijkhoek niet zo groot is. Je ziet namelijk een flinke zwarte balk rondom je zicht. Ook toonde de camera’s tijdens de pass through-modus in deze lichtomstandigheden aardig wat ruis. Dat klinkt als twee flinke nadelen voor een product dat letterlijk Vision, dus ‘zicht’, in de naam heeft staan, maar je brein filtert deze dingen eigenlijk heel snel weg. Het is alsof je een leesbril draagt, waarbij je zo door de vieze glazen heenkijkt.

Online kreeg de headset veel kritiek over het gewicht en het (missende) comfort van de speciale Solo Knit Band. Ik merkte daar tijdens de demo niet veel van en vond de headset juist verrassend goed bevestigd, in ieder geval voor een half uur.

Apple Vision Pro (demo): een absolute aanrader

De Vison Pro is helaas niet officieel in Nederland verkrijgbaar, maar is ondertussen wel via grijze import in huis te halen. Toch blijft het een duur geintje met een prijs van 3499 dollar, dus aanraden kunnen we hem niet echt. Ook kunnen we niet zeggen hoe hij over de lange termijn bevalt.

Al met al wist de headset me te verbazen met de strakke afwerking van menu’s, hoge kwaliteit content en intuïtieve besturing. Ik raad je daarom ook zeker aan om een bezoek aan de Apple Store te doen voor een hands-on, mocht je toevallig in de Verenigde Staten zijn. Het is namelijk gratis, super indrukwekkend en kan voor liefhebbers stiekem het leukste half uurtje van de vakantie zijn.

Pluspunten

  • Hand- en omgevingstracering is ontzettend snel
  • Vormgeving is haarscherp
  • 3D-effect is super overtuigend
  • Eye-tracking voelt erg accuraat

Minpunten

  • Camerabeeld niet super helder bij weinig licht
  • Losse batterij zit soms in de weg
  • Prijs en beschikbaarheid
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Vision Pro
Apple Vision Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu