Apple TV Plus review: twijfelachtige start voor nieuwe streamingdienst

Erwin Vogelaar
5 november 2019, 21:24
4 min leestijd
Apple TV Plus review: twijfelachtige start voor nieuwe streamingdienst

Reviewscore

7

Na Apple Arcade kun je nu ook een abonnement nemen op Apple TV Plus, met exclusieve televisieseries gemaakt door Apple. In onze review lees je of dat je geld waard is.

Lees verder na de advertentie.

Apple TV Plus review: aanbod en gebruiksgemak

Nieuwe serie The Morning Show, de hoofdattractie van Apple TV Plus, kost 1,5 miljoen dollar per aflevering om te maken. Binnen het eerste half uur van de eerste aflevering slaat acteur Steve Carell met een poker zijn tv aan gort. Het is alsof Apple daarmee aangeeft klaar te zijn met de huidige staat van televisie en nu vol vertrouwen zijn eigen draai eraan geeft. Hoe bevalt dat?

Apple pakt het anders aan dan de concurrentie. Zo is het aanbod zeer beperkt. Alleen de producties van Apple zelf zijn te bekijken. Dat doet Disney ook, maar Disney Plus heeft al een complete bibliotheek aan series en films beschikbaar. Apple heeft op dit moment vier series, een documentaire en drie shows voor kinderen. Het voordeel is dat de prijs met 4,99 euro per maand ook relatief laag is.

apple tv plus review

Een aflevering per week

Van Apples nieuwe series kun je sommige direct helemaal zien. Zo is het eerste seizoen van Dickinson helemaal te kijken, net als de shows voor kinderen. De grote publiekstrekkers zoals The Morning Show en For All Mankind krijgen wekelijks een nieuwe aflevering. Dat is Apples manier om je geabonneerd te houden.

Hoogtepunten zijn op dit moment For All Mankind en Dickinson, maar we kunnen nog niet spreken van een ‘must watch’. Het zijn prima gemaakte shows waar duidelijk een hoop geld in zit, maar als je geen Apple TV Plus neemt, mis je nog niet zoveel.

Hoewel het niet verrassend is, valt ook op hoe extreem gefocust op de Verenigde Staten het aanbod nu is. Er is weinig zo Amerikaans als een nieuwsshow in de ochtend, of de stress dat een ander land eerder is in de technologische strijd dan de Verenigde Staten in For All Mankind. Zelfs Snoopy zet alles op alles om een NASA-astronaut te worden in Snoopy in de Ruimte (waar helaas geen Nederlandse stemmen voor zijn opgenomen).

Snoopy in Space — Official Trailer | Apple TV+

Apple TV-app is onoverzichtelijk

Apple TV Plus is onderdeel van de TV-app. Dat betekent dat de series zijn geplaatst tussen de films die je kunt kopen of huren. Dat is niet bevorderlijk voor de overzichtelijkheid. Je moet echt even zoeken naar het complete aanbod van Apple TV Plus.

Het helpt ook niet dat de app duidelijk gemaakt is voor films, waardoor het niet lekker werkt met het episodische format van series. Volgende afleveringen starten bijvoorbeeld niet automatisch, maar moet je eerst opzoeken. Zodra het aanbod groeit, kiest Apple er hopelijk voor om een losse app voor Apple TV Plus te maken, zoals dat ook is gebeurd met Apple Music.

Kijken kan niet overal

Een ander nadeel van Apple TV Plus is dat je het niet overal kunt kijken. Terwijl bijvoorbeeld Netflix en zelfs het nieuwe Disney Plus op praktisch elk apparaat werkt, zoals spelcomputers, slimme televisies, smartphones en computers, draait Apple TV Plus enkel op Apple-apparaten, enkele Samsung-televisies en in de browser. En zelfs de browserversie heeft nog allerlei problemen.

Heb je geen Apple TV? Dan kun je niet even makkelijk een aflevering aanzetten op je televisie thuis. Natuurlijk hoopt Apple dat je daardoor meer van zijn apparaten koopt, maar het kan er ook voor zorgen dat mensen TV Plus daardoor overslaan omdat ze bijvoorbeeld graag samen series kijken, maar geen Apple TV willen of kunnen veroorloven.

apple tv review

Apple TV Plus conclusie: het is een start

Het is wel belangrijk om te bedenken dat dit nog maar het begin is. We baseren deze review op de start van Apple TV Plus, terwijl de dienst waarschijnlijk maar gaat groeien met meer series, meer functies en hopelijk een eigen app. Diensten zoals Netflix waren ook niet direct bij de start fantastisch.

Als je daar op wacht krijg je waarschijnlijk meer waar voor je geld. Want hoewel Apple TV Plus met vijf euro per maand (en zeven gratis probeerdagen) een relatief goedkope dienst is, kan het huidige aanbod en het gebruiksgemak niet tegen de concurrentie op.

Apple TV Plus tips

Het is mogelijk om series offline te kijken met Apple TV Plus. En wist je al dat je Apple TV Plus onder bepaalde voorwaarden een jaar lang gratis kunt kijken?

En ben je benieuwd of Apple Arcade beter bevalt? Lees dan onze Apple Arcade review. We zetten ook de beste Apple Arcade-games op een rij.

Lees het laatste nieuws over Apple TV Plus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu