Apple Music review: moet Spotify zich al zorgen maken?

Rutger Otto
7 juli 2015, 19:03
5 min leestijd
Apple Music review: moet Spotify zich al zorgen maken?

Reviewscore

6

Apple heeft zijn muziekdienst Apple Music gelanceerd. Hoe ervaren wij de dienst na een week gebruik? En belangrijker: kan hij meekomen met de concurrentie?

Lees verder na de advertentie.

Apple Music review

Apple Music heeft zijn muziekdienst Apple Music tegelijk met iOS 8.4 uitgebracht op 30 juni. De hele Muziek-app voor iOS werd vernieuwd en Apple Music werd daarin opgenomen. Wij stapten de afgelopen week over op de muziekdienst.

Design

Apple Music past wat betreft uiterlijk mooi binnen het geheel van andere Apple-apps, zoals Foto’s en Podcasts. Onder in beeld vind je de navigatiebalk, bovenin zie je waar je bent, vind je het profiel-icoon en kun je zoeken.

De app oogt lekker licht en heeft grote, kleurrijke afbeeldingen op de verschillende pagina’s. Wat dat betreft herken je de oude Muziek-app er nog wel in terug. Als je muziek aanzet, staat de albumhoes groot in beeld, met daaronder navigatieknoppen voor onder meer afspelen, volgend nummer en shuffle. Ook kun je meteen een radiostation op basis van het huidige nummer aanmaken of het nummer delen. Ietwat vreemd is de verwijzing naar de iTunes Store. Waarom zou je nog een liedje kopen als je al betaalt voor de streamingdienst?

Aanbod

Apple Music heeft ongeveer evenveel te bieden als Spotify; wat neerkomt op 30 miljoen nummers. De iTunes Store (die naast Apple Music bestaat) beschikt over 43 miljoen nummers. Dat betekent dat maar liefst 13 miljoen songs missen in Apple Music. Wil je deze toch beluisteren, dan kan dat door ze bij iTunes te kopen. Over het algemeen zijn de meest populaire albums en artiesten echter wel te vinden in Apple Music.

Ten opzichte van concurrenten heeft Apple Music zelfs nog een aantal troeven in handen. Zo is Taylor Swift er gewoon te horen en staat het complete oeuvre van Radiohead en frontman Thom Yorke op de muziekdienst. Deze artiesten ontbreken (gedeeltelijk) op Spotify omdat ze vinden dat ze daar niet eerlijk betaald krijgen.

Apple Music afspeellijsten

Afspeellijsten

Een groot verschil met Spotify – en wellicht een dealbreaker voor gebruikers – zijn de beperkte mogelijkheden rondom afspeellijsten. Apple Music biedt zelf wel lijsten (waarover later meer) en je kunt zelf ook wel playlists maken, maar Apple maakt deze al bijna net zo gesloten als software voor ontwikkelaars.

Het ontbreekt aan opties voor afspeellijsten

Gebruikers die van een andere muziekdienst komen, zullen zich zeer beperkt voelen. Spotify laat gebruikers bijvoorbeeld niet alleen zelf afspeellijsten maken, maar ze ook gemakkelijk delen met anderen. Gebruikers kunnen zelfs afspeellijsten binnen de dienst zoeken van vreemden of een gezamenlijke playlist maken.

Bij Apple Music kan dat vooralsnog niet. Dat betekent dat je aangewezen bent op je eigen lijsten of die van Apple, behalve als je een directe link van iemand ontvangt. Wij hebben echter ondervonden dat die lijst nog lang niet altijd in de app of binnen iTunes op de Mac opent.

apple music

Aanbevelingen op maat

Wel handig zijn de aanbevelingen die Apple Music doet. Als je de app voor het eerst opstart, geef je aan van welke genres en artiesten je houdt. Ook kun je bij alle nummers op een hartje tikken om aan te geven dat je de muziek goed vindt. Zodoende leert de dienst wat je goed vindt en kan het aanraders voorschotelen die in je straatje passen.

Je vindt aanbevelingen onder ‘Voor jou’. Daar staan afspeellijsten die jouw favoriete genres en artiesten bevatten. Wij hebben hier al enkele prima lijsten gevonden die inderdaad goed op onze smaak aansluiten. Wil je de playlist niet kwijtraken, dan zet je ze gemakkelijk bij ‘Mijn muziek’.

Aanbevelingen op maat zijn een aanwinst voor Apple Music

Offline luisteren

Apple Music kun je onderweg gewoon streamen via internet, maar dat kost wel MB’s uit je databundel. Heb je een kleine bundel of wil je het gewoon liever niet, dan sla je de nummers simpelweg offline op. Dat doe je door op de stippen bij de lijst of het album te tikken en te kiezen voor ‘Maak offline beschikbaar’.

Apple Music wekker

Verdwalen en verdwenen muziek

Er valt echt genoeg aan te merken op Apple Music in zijn huidige vorm. De app (op iOS of als onderdeel van iTunes) oogt clean en overzichtelijk, maar toch raak je snel verdwaald. Luister je naar een playlist en klik je vervolgens door in de app, dan kom je niet gemakkelijk weer terug in de afspeellijst. Deze moet je dan opnieuw opzoeken, terwijl je hem met een druk op de knop wil terughalen. Wel kom je vrij simpel terug op de pagina waar ‘volgende nummers’ staan, waarvan de volgorde gewisseld kan worden, maar terug naar de pagina zelf gaat niet zo simpel. Zo zijn er nog een aantal navigatie-probleempjes.

Daarnaast klagen veel mensen over het verlies van hun eigen iTunes-aankopen en -afspeellijsten. Dat is enorm vervelend, want mensen hebben geld uitgegeven aan content en tijd gestoken in het maken van playlists. Er zijn online overigens wel work-arounds bekend, maar zo’n functie hoort vanaf het begin goed te werken en dus muziek te synchroniseren die je al had gekocht.

apple music reviewConnect

In Apple Music is eveneens een scherm te vinden dat Connect heet. Tijdens onze test was dat de functie die we het minst gebruikten. Connect lijkt niet erg veel toe te voegen aan de dienst, want meer dan enkele foto’s en tekst vind je er niet. De laatste artiesten-update stamt momenteel al van een een week geleden, terwijl we toch 15 artiesten volgen. Daarbij ziet Connect er op de Mac niet uit in iTunes, het onderdeel is een regelrechte kopie (inclusief vorm) van de iPhone.

Beats 1

Naast streamingdienst is Apple Music ook het thuis van Apple’s eigen radiostation Beats 1, wat 24/7 te beluisteren is (hoewel programma’s wel worden herhaald). Beats 1 is ook voor gratis gebruikers te beluisteren en biedt programma’s van verschillende bekende dj’s én artiesten zoals Dr. Dré, Jaden Smith en Josh Homme. Deze zender is een waardevolle toevoeging op de muziekdienst en fungeert eveneens als als inspiratiebron voor nieuwe muziek.

lancering beats music

Conclusie Apple Music review

Apple moest wel met een streamingdienst komen om de concurrentie bij te kunnen houden. De eerste stap is met Apple Music gezet, maar het bedrijf is er nog lang niet. Zeker wat betreft gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden schiet de dienst momenteel gewoonweg tekort. In principe heeft Apple nog drie maanden om updates door te voeren, want dan loopt bij veel mensen de gratis proefperiode af. Het is dan maar de vraag of Apple Music genoeg mensen heeft weten te overtuigen. Wij zien voorlopig vooral ruimte voor verbetering. Wat ons betreft hoeft Spotify nog niet écht zorgen te maken.

Wat vind jij van Apple Music? Deel je ervaringen in de comments!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu