3 tips voor het repareren van een iPhone bij waterschade

iphone waterschade reparatie 1Een ongeluk zit in een klein hoekje. Iemand stoot je aan, je verliest je balans of je let even niet goed op en plons! Je iPhone komt in contact met water of een andere vloeistof. Erg vervelend natuurlijk, en als je weinig geluk hebt op die dag, betekent het ook meestal het einde van je iPhone. We laten je zien wat je bij iPhone waterschade kunt doen.

Waterschade is een van de meest gevreesde ongelukken: water en elektronica gaan nu eenmaal niet goed samen. Een groot probleem bij water en vochtschade is dat je op voorhand niet weet wat en/of er iets kapot is. Het kan zijn dat de vloeistof niet binnen is gekomen en dat er dus niets aan de hand is. Het kan ook zijn dat er niets aan de hand lijkt, maar er langzaam corrosie ontstaat op componenten van je iPhone. Het gevolg: na verloop van tijd geeft je toestel de geest.

1. Zo test je op iPhone waterschade

We hebben één belangrijke tip voor alle gebruikers die hun iPhone in het water hebben laten vallen. Zet je toestel direct uit, maak het goed droog en plaats de telefoon vervolgens in een bakje rijst om het vocht te verwijderen. En, misschien nog belangrijker, zet de iPhone daarna niet meer aan om te kijken of het nog allemaal werkt. Stuur je iPhone liever na een nachtje drogen op naar Apple. Vaak zijn de kosten van het onderzoek het waard.

iphone waterschade reparatie

Je kunt zelf overigens ook checken of je waterschade hebt opgelopen. Sinds 2006 zijn alle iPhones namelijk uitgerust met water- en vochtindicatoren. Zijn deze bij jou iPhone verkleurd naar rood of roze, dan heb je waterschade opgelopen.

iphone waterschade reparatie 2

De kosten voor het oplossen van iPhone waterschade zijn erg verschillend. Het hangt namelijk af van welke onderdelen niet meer werken en dus vervangen moeten worden. Ons advies is dan ook om je iPhone op te sturen en het risico van de onderzoekskosten te betalen. Misschien is er niets of weinig aan de hand en kan je iPhone relatief eenvoudig door Apple worden gerepareerd.

2. Apple Store is duurder, maar redt je garantie

Je kunt kiezen uit partijen die niet aan Apple verbonden zijn, maar als je daar je iPhone waterschade reparatie laat doen, vervalt in de meeste gevallen je garantie. De Apple Store is daarom een goede tweede optie. Daar kun je je toestel namelijk laten vervangen voor een inruilprijs van rond de 250 euro (afhankelijk van het model). Dat is in ieder geval goedkoper dan een nieuwe iPhone kopen! Je krijgt in de meeste gevallen wel een ‘refurbished’ exemplaar terug.

Het komt ook voor dat het kapotte onderdeel afzonderlijk is te vervangen. Dit scheelt – als er geen sprake is van een gratis fabrieksfout – natuurlijk enorm in de prijs. Laat een iPhone reparatie wel door een professional doen als je niet precies weet hoe je te werk moet gaan.

3. Wek je iPhone tot leven met Reviveaphone

iphone waterschadeHeb je geen garantie meer op je iPhone en zoek je een methode om iPhone waterschade te repareren voor een prikkie? Dan is Reviveaphone het overwegen waard. Dit is een speciale reinigingsvloeistof die is ontwikkeld om nat geworden smartphones (dus niet alleen iPhones) te reinigen.

Het idee achter Reviveaphone is dat het schadelijke mineralen die zich aan het moederbord van je iPhone hebben gehecht, verwijdert. Je doet je iPhone samen met de vloeistof in een zakje en laat deze een minuut of 7 dicht. Vervolgens haal je de telefoon uit het zakje en leg je hem voor 24 uur te drogen in het meegeleverde zakje. Is je iPhone helemaal droog, dan moet hij in de meeste gevallen weer normaal aangaan. Is dat niet het geval, dan adviseert de fabrikant om het toestel nogmaals 24 uur te laten drogen. De kans op succes ligt rond de 90 procent.

Lees meer over de werking van Reviveaphone.

→ Op zoek naar meer handige trucs? Check ons overzicht met iPhone tips!