Zoekfunctie in app store geoptimaliseerd

Zoeken naar specifieke applicaties gaat niet altijd even makkelijk in de app store, de zoekfunctie is nogal onhandig. Onlangs hebben diverse developers echter gemeld dat hun applicatie opeens is gestegen in de zoekopdrachten, hiermee wordt bedoeld dat ze hoger in het lijstje staan bij de zoekresultaten bij bepaalde trefwoorden die relevant zijn voor hun applicatie. Dit betekent dus dat het zogenaamde zoek-algoritme, dat wordt gebruikt om de zoekfunctie te programmeren, door Apple is gewijzigd. Het algoritme zou Apple uit het programma Chomp hebben gehaald, dit is een zoekmachine applicatie voor de iPhone om apps in de app store te vinden; Apple heeft namelijk Chomp eerder dit jaar gekocht.

Trefwoorden vervangen door inhoud

De reden van de slechte zoek applicaties voordat het algoritme was gewijzigd, is dat de zoekfunctie vooral gebaseerd was op trefwoorden in de beschrijving van de applicatie en de naam van de applicatie zelf. Zocht je bijvoorbeeld op ‘money tracker’ dan kwam je uit op applicaties die allemaal ‘money’ of ‘tracker’ in hun naam of beschrijving hadden. Een veel gebruikte truc van developers was ook door in hun beschrijving veel titels van populaire apps te zetten, gebruikers zochten op die titels en kwamen dus ook bij hun apps uit. Hierdoor ontstond ook veel spam, nutteloze applicaties die wel steeds hoog in de zoekresultaten kwamen.
app iphone
Matthäus Krzykowski, eigenaar van het app search en data bedrijf Xyologic, heeft ook een andere verklaring. Volgens hem heeft Apple de zoekfunctie zodanig aangepast dat er vooral wordt gekeken naar ratings en comments op de applicaties, dit zou echter niet genoeg kansen bieden voor nieuwe, nog onbekende, applicaties.

Via: TechCrunch

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.