Dit komt er allemaal bij kijken als Siri een nieuwe taal leert

Erwin Vogelaar
8 september 2017, 17:38
2 min leestijd
Dit komt er allemaal bij kijken als Siri een nieuwe taal leert

Siri wordt constant uitgebreid met nieuwe talen, maar dit gaat best langzaam. Hier gaat namelijk veel werk in zitten. Op deze manier leert Siri talen.

Lees verder na de advertentie.

Zo leert Siri talen

Mogelijk praat je elke dag met Siri, of stel je maar zo nu en dan een vraag. Wat je wellicht niet doorhebt is hoeveel werk er achter het menselijk laten klinken van deze assistent zit. Wired legt uit hoe Siri nieuwe talen leert.

Eerst nodigt Apple locale stemtalenten uit om teksten te lezen. Denk aan kranten of boeken. Het team achter Siri schrijft vervolgens alle opnames uit en combineert woorden met geluiden. Deze klanken worden in alle vormen verzameld. Want een klank aan de start een zin klinkt bijvoorbeeld anders dan diezelfde klank aan het eind van een zin.

siri talen

Siri leert vervolgens praten via deze klanken, niet via opgenomen woorden of zinnen. Apple gebruikt een algoritme om de beste klanken voor elke zin te vinden. Hierdoor klinken de teksten van Siri best menselijk, maar de kans is dus groot dat geen enkel woord daadwerkelijk opgenomen is op de manier waarop Siri het uitspreekt.

Dat is nog maar het begin

Zodra er een eerste versie van Siri in een nieuwe taal bestaat, rolt Apple de assistant in beperkte vorm uit. Er is dan nog geen gesprek mogelijk, maar gebruikers kunnen de Siri-knop gebruiken om een tekstberichtje of zoekopdracht in te spreken. Dit geeft Apple de mogelijkheid om stemmen met talloze accenten en vanaf verschillende microfonen te verzamelen. Apple stelt deze data anoniem te verzamelen.

Daarna wordt het juiste stemtalent gezocht. Apple start met honderden mensen. De keuze voor de juiste stem is deels wetenschap, maar grotendeels ook hoe prettig het klinkt. Mensen beoordelen of de stem behulpzaam en een beetje pittig klinkt. De computer ziet hoe goed de stemacteur is in de verschillende klanken. Vervolgens neemt de gekozen stemacteur weken lang de stem op. Op dit moment kent Siri 21 talen, gelokaliseerd voor 36 landen.

Lees het laatste nieuws over Siri

Bron: Wired
Categorie: Apple
Thema's: Apple, Siri

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen