‘Zo is het om in een Apple Store te werken’

Rutger Otto
29 mei 2016, 10:44
2 min leestijd
‘Zo is het om in een Apple Store te werken’

Bij de release van een nieuwe iPhone staan ze high fives uit te delen en lachend te applaudisseren, maar werken in een Apple Store is niet altijd zo’n feest.

Lees verder na de advertentie.

Bij een Apple Storen werken

Business Insider UK heeft een interview gepubliceerd met een Apple Store-medewerker om te vertellen hoe het is om in een winkel van Apple te werken. Dit is ongebruikelijk, want medewerkers van Apple ondertekenen blijkbaar een overeenkomst waarin ze niet in het openbaar over hun werk spreken. Ze mogen hun baan niet op sociale media delen en het is verboden een selfie te maken in een Apple T-shirt.

De geïnterviewde van Business Insider blijft om die reden ook volledig anoniem, maar volgens de publicatie gaat het om een ‘ervaren staflid’ in het Verenigd Koninkrijk. Of werken in Nederland of België bij een Apple Store hetzelfde is, is niet bekend.

Apple Store Bose

Hard werken, lage lonen

Volgens de bron kunnen de meeste werknemers zelf niet eens Apple-producten betalen. In het Verenigd Koninkrijk zou het bedrijf 8 pond per uur betalen, wat neerkomt op 10,50 euro. Ruimte om door te groeien naar een hogere functie of zelfs om van part-time naar full-time te gaan, zou er niet bij zijn. Er wordt nauwelijks aan mensen binnen Apple gevraagd of ze een managersfunctie willen. “In mijn tijd bij de winkel, waren er vijf tot acht winkelmanagers”, zegt de bron. “Eén van hem was bij Apple begonnen, de rest werd gerekruteerd van andere bedrijven, zoals Dixons.”

Boze klanten

De bron werkt niet meer, maar denkt dat er in de tussentijd niets is veranderd. “We hadden een aantal geweldige mensen rondlopen in de Store, mensen die er vijf jaar werkten en meer verkochten dan anderen. Maar zij waren slechts ‘specialisten’ of ‘experts’ en dat zijn de laagste posities bij Apple. Naar mijn weten – en ik spreek ze nog steeds – is er nog niemand gepromoveerd tot manager.” Niemand krijgt een bonus als ze veel producten van duizenden euro’s verkopen.

Er zijn in de Apple Store wel andere manieren om meer te gaan verdienen, maar dat zijn meer technische functies. Denk aan de Genius Bar. Daar willen echter niet veel mensen werken, omdat je er te maken krijgt met heel boze klanten. De bron zegt dat Apple Store-medewerkers ‘regelmatig doodsbedreigingen’ krijgen van klanten.

apple store

Voordelen van werken bij Apple

Hoe zwaar werken in een Apple Store mogelijk ook is, er zijn voordelen van de baan. De geïnterviewde zegt dat alle werknemers uitgekozen worden omdat ze creatiever en hoger geschoold zijn dan gemiddeld winkelpersoneel. Ze krijgen ‘een genereuze korting’ op Apple-producten en 15 procent korting op aandelen. Soms heb je direct contact met Tim Cook.

Op Business Insider lees je het volledige interview met de ex-werknemer van een Apple Store. Daarin wordt onder meer nog gesproken over ‘het slechtste Apple-product’ en wat er gebeurt als je met een Samsung-telefoon op je werk komt.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu