Weg met roaming: voorlopig akkoord bereikt in EU

Rutger Otto
30 juni 2015, 10:30
2 min leestijd
Weg met roaming: voorlopig akkoord bereikt in EU

Vanaf halverwege 2017 hoef je niets meer uit te schakelen in de instellingen als je de grens over reist binnen Europa. Roaming verdwijnt.

Lees verder na de advertentie.

Roaming Europa afgeschaft

Per 15 juni 2017 is het zover, dan worden roaming-tarieven in de 28 lidstaten van de EU geschrapt. Goed nieuws, want dan betaal je overal in Europa hetzelfde voor bellen, sms’en en internet als thuis. De Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement hebben in daarover een akkoord bereikt na 12 uur vergaderen.

In 2013 maakte toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes zich al hard voor afschaffing van roaming. Een jaar later werd dat goedgekeurd, maar omdat er veel tegenstand kwam van telecombedrijven als Deutsche Telekom en Telecom Italia ging het feest uiteindelijk toch niet door. Ook moesten er compromissen worden gesloten tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad. Laatstgenoemde wilde dat de tarieven pas eind 2018 werden geschrapt, terwijl het Parlement en de Commissie dat eigelijk eind 2015 al doorgevoerd wilden hebben.

Nu is er toch weer een overeenkomst. Het is een voorlopig akkoord, maar in een tweet zegt Europees commissaris van digitale economie Günther H. Oettinger dat het ‘gegarandeerd’ is. Zoals gezegd duurt het nog wel twee jaar voordat roaming helemaal wordt afgeschaft en je binnen Europa gewoon vanuit je bundel kunt browsen. Buiten Europa betaal je dan overigens nog steeds extra als je wil bellen, sms’en of van internet gebruik wil maken.

Data uitschakelen in het buitenlandroaming

Voorlopig moet je dus nog even in de weer met het uitzetten van je data-verbruik in de instellingen, om hoge kosten in het buitenland te verwijderen. Dit kun je doen als je over de grens gaat:

  1. Ga naar Instellingen;
  2. Kies voor Mobiel netwerk;
  3. Zet Dataroaming uit;
  4. Wil je helemaal geen risico lopen, dan kun je in hetzelfde venster ook Mobiele data uitschakelen.

Een extra tip is om in het buitenland vooral van wifi gebruik te maken. En ben je niet van plan te internetten, zet alle data dan uit, want dat scheelt qua accuverbruik.

Lees het laatste nieuws over de iPhone 6

Via: BNR
Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu