YouTube rolt breaking news-sectie uit in mobiele apps

Videoplatform YouTube is begonnen met het toevoegen van ‘breaking news’ in de app. Video’s van belangrijk nieuws komen daarmee op de hoofdpagina te staan.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

YouTube breaking news

De sectie werd gespot door Android Police, na de terreurdaad in Barcelona. Op de hoofdpagina van YouTube is tussen aangeraden video’s ook een afdeling met breaking news te zien. Hier worden video’s uitgelicht met belangrijk nieuws, waar je horizontaal doorheen kunt vegen.

Meerdere mensen zouden de functie hebben gezien. Niet alleen op Android, maar ook op iOS en de webversie van YouTube. Het is onduidelijk of YouTube voortaan altijd brekend nieuws gaat tonen of dat het onderdeel er alleen staat als er ergens iets groots gebeurt wat iedereen moet weten.

youtube breaking news

Android Police meldt dat in het geval van Barcelona zeven video’s beschikbaar waren, die voor iedereen in de regio hetzelfde zijn. De breaking news-sectie is overigens ook uit te schakelen door op kruisje te drukken op de computer of via het driepunten-menu te kiezen voor ‘niet geïnteresseerd’.

Meer over de feature

Het is onduidelijk hoe de video’s precies geselecteerd worden. Zo is niet bekend of een team van mensen bij YouTube de video’s kiezen of dat ze gebaseerd zijn op algoritmes. In reacties op internet valt te lezen dat gebruikers bang zijn ‘gekleurd nieuws’ te lezen. Facebook worstelt al maanden met het presenteren van zo objectief mogelijke berichtgeving, door nepnieuws, clickbait en spam zoveel mogelijk te verstoppen en te schrappen.

De bedoeling van YouTube lijkt voornamelijk mensen informeren te zijn, voor als ergens een grote gebeurtenis plaatsvindt, zoals een terroristische aanslag. De functie zou op alle platformen en wereldwijd worden uitgerold.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.