YouTube krijgt meer advertenties die je niet kunt overslaan

YouTube-videomakers kunnen ervoor kiezen om advertenties in hun video’s te plaatsen die jij als kijker niet kunt overslaan. Dit was al eerder mogelijk voor een select groepje, maar rolt nu uit naar meer makers.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Verplichte YouTube-advertenties rollen uit

Toepasselijk genoeg maakt de videowebsite het nieuws bekend via een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe de vork in de steel zit. YouTube-makers die geld willen verdienen met hun creaties, doen dit onder andere door reclames aan te zetten die voor, en tijdens de video worden getoond. Tot nog toe waren deze advertenties over te slaan, maar dit kunnen videomakers nu aanpassen.

Zij krijgen namelijk de optie om reclames ‘non-skippable’ te maken, waarbij je de advertentie dus helemaal uit moet kijken. In Nederland mag zo’n promotiefilmpje niet langer dan vijftien seconden duren.

De mogelijkheid was al eerder beschikbaar voor een select groepje Creators, zoals YouTube de videomakers noemt, waaronder een paar grote kanalen met miljoenen abonnees. Met de nieuwe maatregel heb je ‘slechts’ 1000 abonnees nodig om reclames verplicht te maken.

YouTube-makers reageren

YouTube geeft Creators zo de mogelijkheid om meer geld te verdienen. De titel van het filmpje is niet voor niets ‘Meer geld verdienen dankzij reclame-inkomsten?’ YouTube-kanaal ‘The Wads’ (30,000 abonnees) zag juist iets heel anders gebeuren toen zij experimenteerden met advertenties die je niet kunt overslaan.

Terwijl hun weergaven en abonnees stegen, daalden de inkomsten. Zo werd er slechts een paar dollar per nieuwe video verdiend, terwijl video’s zonder de verplichte advertenties gemiddeld 75 dollar per dag opbrachten. Het kanaal krijgt in de reacties onder het filmpje bijval van andere YouTubers, die vergelijkbare ervaringen hebben. Het bedrijf heeft hier nog niet op gereageerd.

YouTube gaat de verplichte advertenties automatisch aanzetten voor alle geschikte video’s, waardoor de kans groot is dat je binnenkort meer reclames te zien krijgt. Uiteraard kunnen de Creators dit wel handmatig uitzetten.

Lees het laatste nieuws over YouTube

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.