De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Reclamebedrijf zegt sorry voor data-verzamelende app-code

Rutger Otto
20 oktober 2015, 15:41
2 min leestijd
Reclamebedrijf zegt sorry voor data-verzamelende app-code

Het Chinese mobiele adverteerbedrijf dat een code in 256 iOS-apps wist te stoppen waarmee persoonlijke gegevens gezien konden worden, heeft zijn excuses aangeboden.

Lees verder na de advertentie.

Apple verwijdert apps

Dat Apple ruim 250 apps uit de App Store verwijderde, kwam gisteren aan het licht. Dat wees een onderzoek van beveiligingsbedrijf SourceDNA uit. In de 256 apps werd een code gevonden waarmee het Chinese reclamebedrijf Guangzhou Youmi Mobile Technology Co persoonlijke data van gebruikers kon verzamelen.

Onder die data vielen bijvoorbeeld email-adressen en apps die de gebruiker op zijn of haar iPhone had geïnstalleerd. Naar aanleiding daarvan besloot Apple al die apps uit de Store te verwijderen, omdat ze in strijd waren met de richtlijnen.

App Store sale

Excuses van Youmi

Apple gaf verder nog een statement vrij, waarin het het reclamebedrijf met volledige naam noemde. “We hebben een groep met apps geïdentificeerd die gebruikmaken van een adverteerders-SDK afkomstig van Youmi, een mobiele adverteerder”, schreef Apple. “Zij kunnen privé-informatie verzamelen en die naar hun eigen bedrijfsserver sturen.”

Inmiddels heeft Youmi zijn ‘welgemeende excuses’ aangeboden en zegt het bedrijf met Apple samen aan een oplossing te werken. Gisteren werd de website van Youmi neergehaald door een hack. Overigens was de code voornamelijk in Chinese apps te vinden, hoewel een lijst van app-namen niet is vrijgegeven. Eén van de apps was in elk geval die van de Chinese MacDonalds.

Malware

Het is voor de tweede keer in vrij korte tijd dat er schadelijke software in de App Store binnenkomt. Een maand geleden verwijderde Apple al apps met malware. Ook die apps waren afkomstig uit China. Toen lag het probleem echter bij ontwikkelaarstool Xcode dat niet gemakkelijk was te downloaden in dat land. In plaats van langzame servers vanuit Amerika grepen (ook grote) ontwikkelaars naar besmette downloadlinks van derde partijen. Apple beloofde toen Chinese servers te gaan gebruiken en werkte samen met betrokken apps aan verbetering.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu