Xagent: deze Mac-malware leest iPhone-backups en wachtwoorden uit

Lars Paijmans
15 februari 2017, 17:01
1 min leestijd
Xagent: deze Mac-malware leest iPhone-backups en wachtwoorden uit

APT28, dezelfde groep met Russische hackers die invloed zou hebben gehad op de Amerikaanse verkiezingen, heeft het nu voorzien op de Mac. Dit moet je weten over de Xagent Mac malware.

Lees verder na de advertentie.

Xagent Mac Malware ontdekt

Onderzoeksbureau Bitdefender liet aan Ars Technica weten de nieuwe Mac-malware ontdekt te hebben. De Xagent malware die voorheen alleen effect had op Windows, Android, Linux en iOS, werkt sinds kort ook op de Mac.

Xagent Mac

Zodra de malware een plekje op je Mac gevonden heeft, is er van alles mogelijk. Zo kunnen je wachtwoorden geregistreerd en uitgelezen worden, evenals systeemconfiguraties en bestanden. Daarnaast kunnen er zonder dat je hier iets van merkt screenshots van je scherm gemaakt worden en backups van je iPhone en iPad buit worden gemaakt.

Het grote probleem is alleen dat zelfs onderzoekers van Bitdefender niet precies weten hoe deze Xagent Mac-malware verspreid wordt. De kans bestaat dat het met de MacKeeper-software samenhangt, al is er nog een onderzoek bezig om dit verder vast te stellen.

Wat kun jij er tegen doen?

Als je er zeker van wil zijn dat jij deze nieuwe vorm van malware niet op je Mac installeert, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Zo bescherm je jezelf al door alleen bestanden uit de Mac App Store te downloaden. Mocht je toch een programma installeren, probeer dan altijd te checken of het van een bekende en betrouwbare ontwikkelaar afkomstig is.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Ars Technica
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen