WWDC: iOS 7, iRadio, OSX Mavericks en nieuwe Macs
Roel van Hout

Zoals verwacht heeft Apple gisteravond geen nieuwe iPhone aangekondigd, maar wel alles uit de doeken  gedaan omtrent iOS 7 en iTunes Radio. Er werden echter nog meer producten en software besproken.

[label style=”warning”]Update[/label]Lees alles over iOS 7 voor de iPhone

iOS 7

Jonathan Ive en zijn team hebben bijna een jaar keihard gewerkt aan een totaal vernieuwd iOS en daar was maandagavond eindelijk alles van te zien. Het design is volledig op de schop gegaan en het besturingssysteem heeft eindelijk die broodnodige nieuwe functies gekregen. Zelf stelde Apple dat het om de ‘grootste verandering voor iOS sinds de introductie van de iPhone’ gaat. iOS 7 wordt later dit jaar beschikbaar.

Lees alles over het nieuwe iOS 7.

iTunes Radio

Over iTunes Radio gonsde het ook al weken van de geruchten. Gisterochtend bevestigden de Amerikaanse media de dienst al officieus – al hadden zij het nog over ‘iRadio’ – en tijdens de keynote onthulde Apple haar eigen streaming muziekdienst. iTunes radio wordt later dit jaar beschikbaar, eerst in de VS.

Lees alles over het nieuwe iTunes Radio

OSX Mavericks

OSX MavericksOok OSX, Apple’s besturingssysteem voor laptops en desktops, krijgt een opfrisbeurt in de vorm van OSX Mavericks. Deze opvolger van OSX Mountain Lion vergroot de samenwerking tussen iPhone en iMac of MacBook alleen nog maar meer: zo komen iBooks en Apple Maps nu ook voor je computer beschikbaar. Daarnaast heeft de Finder tabs gekregen, is er eindelijk ondersteuning voor meerdere beeldschermen aangesloten op één Mac. Daarnaast moet Mavericks de batterijduur van je MacBook danig gaan verlengen.

Mavericks introduceert ook tags om aan je bestanden en mappen te koppelen. Daarnaast is het notificatiecentrum van een flinke update voorzien, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt om Mac-notificaties naar je iPhone door te sturen. Calendar, Mail en Safari zijn eveneens geüpdatet in OSX Mavericks. Zo gaat de Safari-browser gaat veel minder geheugen gebruiken en kun je er je eigen leeslijst in aanmaken. Ook kun je updates van sociale netwerken als Twitter en LinkedIn direct in de internetbrowser bekijken.

Programma’s als Pages uit iWork zullen bovendien online te gebruiken zijn en synchroniseren via iCloud. Zo heb je altijd en op ieder iOS of OSX-apparaat je bestanden bij de hand. Ook Keychain is nieuw: deze applicatie onthoudt al je wachtwoorden en synchroniseert die over al je devices. Hoe veilig dit gaat zijn, vertelde Apple niet, maar uit de presentatie bleek dat je de CVC-code van je creditcard nog steeds zelf moet invullen.

Nieuwe Macs: Macbook Air en MacPro

MacProVolgens de traditie ging vlak voor de keynote de Apple Store offline, zodat Apple haar nieuwe computers erin kon zetten. Zo is de nieuwe MacBook Air nu al beschikbaar.

Apple kondigde ook een nieuwe versie van de MacPro aan. Deze extreem krachtige – en extreem prijzige – computer was altijd enorm, maar is helemaal opnieuw ontworpen. Wat overblijft is een kleine, zwarte cilindervormige computer, die nog veel krachtiger is. Hij wordt later dit jaar beschikbaar.

Aan de Apple Store werden de volgende computers toegevoegd:

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.