Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

WWDC 2024 verwachtingen: Apple Intelligence, iOS 18 en nog veel meer

Yannick Chalkiopoulos
10 juni 2024, 13:25
5 min leestijd
WWDC 2024 verwachtingen: Apple Intelligence, iOS 18 en nog veel meer

Op maandag 10 juni presenteert Apple iOS 18, maar dat is lang niet alles. Wij zetten onze verwachtingen van de WWDC 2024 voor je onder elkaar!

Lees verder na de advertentie.

WWDC 2024

De WWDC is ieder jaar één van Apple’s belangrijkste presentaties. Dat is dit jaar nog meer het geval, want er wordt veel verwacht van de komende software-updates. Apple introduceert bij vrijwel alle apps functie die werken met AI, door het bedrijf zelf Apple Intelligence genoemd. Vooral in iOS 18 zal Apple werken met kunstmatige intelligentie, maar wat kondigt het bedrijf nog meer aan? Dit kun je verwachten van de WWDC 2024.

wwdc 2024

iOS 18

Voor Apple zal iOS 18 tijdens de WWDC 2024 waarschijnlijk de belangrijkste aankondiging zijn. Siri krijgt een grote update in de nieuwe iOS-versie. Het is de verwachting dat Apple’s spraakassistent veel slimmer wordt door de integratie van nieuwe taalmodellen en de samenwerking met OpenAI. Daarnaast kun je zelf emoji’s maken in iOS 18, wordt het bewerken van foto’s makkelijker en komen er nog veel meer functies naar je iPhone.

Dat is niet alles, want je krijgt als gebruiker meer vrijheid bij het indelen van je beginscherm en het Bedieningspaneel. Het is in iOS 18 mogelijk om zelf de icoontjes van apps aan te passen en je bepaalt straks zelf waar je de applicaties plaatst op je beginscherm. Ook in het Bedieningspaneel kies je vanaf iOS 18 zelf welke regelaars je toevoegt en waar je deze plaatst. De verwachtingen bij de WWDC 2024 zijn dus hooggespannen voor iOS 18.

ios 18 ai functies

visionOS 2 (en Vision Pro naar meer landen)

Het is inmiddels een jaar geleden dat Apple de Vision Pro onthulde. Toen introduceerde Apple ook een compleet nieuw besturingssysteem, want visionOS werd aangekondigd. Bij de WWDC 2024 wordt de tweede generatie van visionOS verwacht. In visionOS 2 worden voornamelijk verbeteringen doorgevoerd. Persona worden realistischer en de Vision Pro krijgt meer applicaties die speciaal voor de headset zijn ontwikkeld.

Net als bij de iPhone krijgen gebruikers van de Vision Pro meer vrijheid bij het indelen van het beginscherm. Nu kan de volgorde van de applicaties nog niet worden gewijzigd, maar in visionOS 2 is dit wél mogelijk. Daarnaast kondigt Apple bij de WWDC 2024 waarschijnlijk aan dat de Vision Pro wordt uitgebracht in meer landen. Benieuwd naar welke landen de headset komt? Lees dan hier de verwachtingen.

apple visions apps

macOS 15

Voor de Mac worden geen grote veranderingen verwacht bij de WWDC 2024. Wel komt er waarschijnlijk een aantal Apple Intelligence-functies naar macOS 15. Alle nieuwe uitvoeringen van de Mac zijn inmiddels uitgerust met een M3-chip, die Apple vermoedelijk nodig heeft voor de nieuwe AI-features. Ook Siri krijgt een update in macOS 15, de spraakassistent krijgt naar verluidt dezelfde aanpassingen als in iOS 18.

Daarnaast voorspellen geruchten dat de Instellingen-app op de schop gaat in macOS 15. Nu kunnen bepaalde instellingen nog moeilijk gevonden worden op de Mac, mede doordat de zoekfunctie niet naar behoren werkt. Apple is van plan dit probleem te verhelpen in de nieuwe macOS-versie. Verder doet Apple waarschijnlijk geen grote aankondigingen over macOS 15 tijdens de WWDC 2024.

siri macos 15

iPadOS 18

Bij iPadOS 18 worden veel nieuwe AI-functies verwacht, net als bij iOS 18 en macOS 15. Een handige nieuwe functie (die al is aangekondigd) is het besturen van de tablet met je ogen. Door oogtracking kun je tussen apps scrollen zonder je handen te gebruiken. Hiermee moet de toegankelijkheid van de iPad verbeterd worden. Mogelijk kondigt Apple bij de WWDC 2024 ook speciale functies aan voor de nieuwe iPad Pro met M4.

Ieder jaar brengt Apple functies van iOS naar de nieuwste versie van iPadOS. Dat is nu weer het geval, want de iPad krijgt voor het eerst de Rekenmachine-app. Deze app is al jaren beschikbaar op de iPhone, maar ontbrak altijd in iPadOS. Het is de verwachting dat ook Stand-by naar de iPad komt, waarmee de tablet verandert in een wekker, agenda of fotolijst. Bij de WWDC 2024 horen we welke functies er nog meer naar de iPad komen.

ipados 18

watchOS 11

Waar de verwachtingen bij de WWDC 2024 hooggespannen zijn voor iOS 18 en iPadOS 18, wordt er weinig verwacht van watchOS 11. In 2023 bracht Apple een grote update naar de Apple Watch met watchOS 10. De smartwatch kreeg een compleet nieuwe indeling en ook de bediening werd aangepast. Het lijkt er daarom op dat Apple dit jaar een aantal kleine nieuwe functies naar de Apple Watch brengt.

Het is in ieder geval de verwachting dat Apple bij de WWDC 2024 nieuwe wijzerplaten aankondigt voor de Apple Watch. Bij de Work-out app worden nieuwe trainingen toegevoegd en bestaande opties worden uitgebreid. De Gezondheid-app krijgt er naar verluidt ook nieuwe functies bij, waar mogelijk gebruikt wordt gemaakt van Apple Intelligence. Zo wordt er een nieuwe gezondheidscoach verwacht.

watchOS 10

tvOS 18

Apple bracht bij de WWDC van vorig jaar FaceTime naar de Apple TV. Verder zagen we weinig veranderingen en dat is bij de WWDC 2024 waarschijnlijk opnieuw het geval. Mogelijk wordt de Apple Sports-app naar tvOS uitgebracht, maar daar zullen we in Nederland weinig van merken. Apple heeft de app hier namelijk nooit uitgebracht. Daarnaast kondigt Apple bij de WWDC 2024 mogelijk aan dat tvOS 18 een betere integratie krijgt met de Vision Pro.

tvos 16

Geen nieuwe hardware bij de WWDC 2024

Waar Apple in 2023 de Vision Pro aankondigde bij de WWDC, wordt er dit jaar geen nieuwe hardware verwacht. Vorige maand onthulde Apple nog nieuwe iPads, dus het is de verwachting dat we bij de WWDC geen nieuwe apparaten zullen zien. De AirPods 4, MacBook Pro, iPad en iPad mini 2024 komen waarschijnlijk pas in het najaar. In september zien we de iPhone 16-reeks, dus het is nu nog te vroeg voor nieuwe hardware.

iOS 18 WWDC

WWDC 2024: zo laat begint de presentatie

Apple focust bij de WWDC 2024 dus voornamelijk op alle nieuwe Apple Intelligence-functies in iOS en iPadOS 18. De WWDC begint dit jaar op maandag 10 juni en duurt tot en met vrijdag 14 juni. De belangrijkste aankondigingen doet Apple de eerste dag, op maandag 10 juni om 19.00 uur presenteert Apple iOS 18 en alle andere grote software-updates. Het is de verwachting dat de presentatie ongeveer twee uur duurt.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen tijdens de WWDC 2024? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Bronnen afbeeldingen: Apple, AppleInsider, apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu