Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

WWDC 2021 verwachtingen: iOS 15 en 7 andere grote aankondigingen

Lars Paijmans
7 juni 2021, 12:58
4 min leestijd
WWDC 2021 verwachtingen: iOS 15 en 7 andere grote aankondigingen

Vanavond barst WWDC 2021 los. Apple presenteert dan alle grote software-updates van dit jaar, en misschien wel meer. Met onze WWDC 2021-verwachtingen ben je helemaal op de hoogte.

Lees verder na de advertentie.

WWDC 2021 verwachtingen

Ieder jaar zijn in juni alle ogen op Cupertino gericht. Dan krijgen we van alle Apple-apparaten de grote software-updates te zien, die vervolgens in het najaar verschijnen.

Van nieuwe versies van iOS tot watchOS en macOS: Apple maakt er altijd een groots spektakel van om te laten zien hoe de software weer allerlei nieuwe functies erbij krijgt. Op basis van geruchten is dit wat wij verwachten.

1. iOS 15

Het hoogtepunt van de avond is traditiegetrouw de nieuwe iOS-versie. iOS 15 belooft een belangrijke vervolgstap te worden op iOS 14, met verbeterde widgets en meer opties om notificaties te dempen als je bijvoorbeeld aan het werk bent. Ook verwachten we dat iOS de nieuwe grafische stijl van macOS overneemt, met nieuwe app-iconen. Daarmee trekt Apple zijn softwaredesign weer gelijk.

De belangrijkste iOS 15 geruchten

 • Interactieve widgets
 • Meer privacyfuncties
 • Slimmere notificaties
 • Food tracking in Gezondheid-app

2. iPadOS 15

Met de iPad Pro 2021 heeft Apple zijn grootse ambities voor de tablet laten zien. De nieuwste iPad draait op dezelfde chip als de MacBook en iMac, maar de software is nog steeds beperkt. Alle lichten staan op groen voor 2021 om hét jaar te worden waarin de iPad zich verder losrukt van de beperkingen van iOS, en meer naar de Mac toegroeit. Dat begint al bij de optie om widgets overal op het iPad-scherm te zetten en de verbeterde functionaliteit als je een iPad aan een extern scherm aansluit.

De belangrijkste iPadOS 15 geruchten

 • Widgets overal op het homescreen
 • Alle verbeteringen van iOS 15
 • Verbeterde opties voor externe schermen

Meer weten? Lees alle iPadOS 15 verwachtingen

3. watchOS 8

De Apple Watch is sinds de eerste editie steeds meer veranderd van een modegadget naar een fitnesstracker. Reken er dus maar op dat we ook met watchOS 8 weer een uitbreiding zullen zien op dit vlak. Denk hierbij aan nieuwe workouts, verbeterde versies van Apples eigen apps en uiteraard een flinke dosis aan nieuwe wijzerplaten om je horloge een nieuw gezicht mee te geven.

De belangrijkste watchOS 8 geruchten

 • Nieuwe wijzerplaten
 • Voorbereid op de nieuwe Apple Watch
 • Meer gezondheidsfuncties

Bekijk alle watchOS 8 verwachtingen

4. macOS 12

Vorig jaar kreeg de Mac een grote opknapbeurt met macOS Big Sur. Daarom rekenen we er niet op dat er dit jaar veel baanbrekende veranderingen verschijnen met de komst van macOS 12. Wel verwachten we dat Apple de strenge privacyregels van de iPhone dit jaar ook op de Mac verder doorvoert.

Ook zullen er weer stappen zijn gezet om iOS-apps beter op de Mac te laten werken, zodat het straks nog makkelijker wordt om tussen verschillende apparaten te schakelen.

De belangrijkste macOS 12 geruchten

 • Kleinere verbeteringen
 • Grote focus op privacy
 • Verbeterde werking iOS-apps op macOS
apple tv 4k 2021 officieel 2

5. tvOS 15

tvOS is ieder jaar de update met de minst grote veranderingen en dat is ook niet zo gek. De software van de Apple TV doet al jaren wat hij moet doen en wordt voornamelijk aangevuld met nieuwe apps van Apple zelf en een nieuwe dosis aan screensavers. Veel meer dan dat verwachten we met het oog op de geruchten dit jaar niet.

De belangrijkste tvOS 15 geruchten

 • Nieuwe screensavers
 • Verbeterde en nieuwe apps van Apple

6. HomePod-software

De grote HomePod werd eerder dit jaar geannuleerd door Apple. Het is dus even afwachten of deze slimmer speaker dit jaar nog een grote software-update krijgt. Waar we in ieder geval op kunnen rekenen is iets wat Apple al heeft aangekondigd: ondersteuning voor Lossless Audio op de HomePods via Apple Music.

Daarmee luister je in hogere kwaliteit naar muziek, zonder er extra voor te betalen. Ook hopen we dat de HomePod nog beter gaat samenwerken met Spotify en andere muziekdiensten, nu dit op de iPhone ook steeds beter gaat.

De belangrijkste HomePod geruchten

 • Apple Music Lossless Audio
 • Meer HomeKit-functionaliteiten
 • Verder open voor concurrerende muziekdiensten?

7. MacBook Pro 2021

Meestal draait WWDC 2021 volledig om software, maar zo nu en dan presenteert Apple er ook nieuwe hardware. Dit jaar lijkt de MacBook Pro 2021 de grootste kanshebber te zijn voor een onthulling op WWDC. Apple zou het apparaat een grondige opknapbeurt hebben gegeven, met een nieuw design, meer traditionele aansluitingen en een groter scherm. Genoeg om wat tijd op het podium te verdienen.

8. Meer Macs op komst?

Naast de MacBook Pro zijn er ook al heel wat geruchten opgedoken over een nieuwe MacBook Air, die het kleurrijke ontwerp van de iMac 2021 over zou nemen. Het zou dus zomaar kunnen dat Apple WWDC afsluit met meerdere Mac-aankondigingen. Zo zijn iMac-liefhebbers ook nog steeds aan het wachten op een totaal vernieuwde versie van de 27 inch iMac.

Volg WWDC 2021 live op iPhoned

Wat er allemaal van onze verwachtingen klopt, zul je snel genoeg zien. De presentatie gaat vanavond om 19:00 uur van start. Vervolgens worden alle software-updates aangekondigd.

Uiteraard doet de redactie van iPhoned live verslag en ploft er op het einde van de avond weer een handige round-up in je mailbox, met een overzicht van alle aankondigingen. Daarvoor hoef je jezelf alleen maar even in te schrijven op onze wekelijkse nieuwsbrief.

Bron afbeelding: Antonio DeRosa
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro 2020
Apple MacBook Pro 2020

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu