De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

WWDC 2018: 8 verwachtingen van iOS 12 tot nieuwe MacBooks

Lars Paijmans
4 juni 2018, 15:09
5 min leestijd
WWDC 2018: 8 verwachtingen van iOS 12 tot nieuwe MacBooks

iOS 12, nieuwe iPads en nog veel meer: WWDC 2018 begint vanavond om 19:00 uur stipt, en dit is wat je van Apples grote keynote mag verwachten.

Lees verder na de advertentie.

WWDC 2018 verwachtingen: 8 voorspellingen

Vanavond om 19:00 uur weten we eindelijk wat Apple van plan is met iOS, macOS, watchOS en meer. Het belooft een veelbelovende keynote te worden, waar zelfs wat nieuwe producten hun opwachting kunnen maken. Dit verwachten wij van WWDC 2018.

WWDC 2018 verwachtingen

1. iOS 12

De grote aankondiging van de avond is natuurlijk iOS 12. Eindelijk krijgen we te zien met welke nieuwe functies en verbeteringen onze iPhones en iPads dit najaar worden uitgerust. De verwachtingen zijn dit jaar wat gemixt, omdat Apple spectaculaire functies zou doorschuiven naar 2019. iOS 12 zou zich vooral focussen op stabiliteit.

Dat neemt volgens de geruchten echter niet weg dat er heel wat verbeteringen naar iOS komen. Zo zou Apple een universeel app-platform voor iOS en macOS presenteren, maakt je iPhone je bewust van hoe intensief je het apparaat gebruikt en krijgen ouders betere opties om de iDevices van hun kinderen te monitoren.

Ook Siri zal erop vooruitgaan en AR-platform ARKit zou het mogelijk gaan maken om met meerdere mensen samen te gamen in augmented reality. Niet verkeerd voor een jaar waarin Apple een stapje terugdoet.

Lees verder: iOS 12: 7 verwachtingen voor de grote iPhone-update van 2018

WWDC 2018 verwachtingen

2. macOS 10.14

Zoals hierboven beschreven zal het universele app-platform voor macOS en iOS vooral voor de Mac een grote verbetering zijn. Ineens krijgt de Mac App Store er tal van apps bij, zodat het nog gemakkelijker wordt om vanaf je iPhone over te schakelen naar je MacBook. Daarnaast betekent de update het einde voor verouderde 32-bit-apps, wat de snelheid van macOS ten goede komt.

In een gelekte video vlak voor WWDC kregen we daarnaast een eerste blik op een heuse Dark Mode voor de Mac. Dit is een functie waar gebruikers al jaren om vragen, en dit jaar lijkt het erop dat Apple hier aan gehoor geeft. De donkere modus maakt alle fel witte menu’s zwart, wat de Mac een stuk fijner maakt om te gebruiken in de avonduren.

Naast deze drie functies is er verrassend weinig bekend over deze jaarlijkse update voor de Mac. Het is dus goed mogelijk dat Apple ook op de Mac een stapje terug doet dit jaar.

Lees verder: Dit verwachten we van het nieuwe macOS op WWDC 2018

watchOS 5 verwachtingen

3. watchOS 5

De Apple Watch zal waarschijnlijk meer grote veranderingen krijgen dan de Mac dit jaar. Als we naar alle geruchten rondom watchOS 5 kijken, wordt het dit najaar mogelijk voor ontwikkelaars om Apple Watch-wijzerplaten te gaan ontwerpen. Dat geeft jou meer keuze, en maakt het ook mogelijk voor apps om een specifieke wijzerplaat te ontwerpen. Handig als je een bepaalde Watch-app de hele dag door gebruikt, en zo altijd in de buurt is.

Daarnaast zou Apple het eindelijk makkelijker maken voor streaming-apps als Spotify om een eigen Watch-app te maken. Goed nieuws voor iedereen die geen Apple Music gebruikt en bijvoorbeeld alleen met een Apple Watch gaat sporten.

Lees ook: watchOS 5: 7 verwachtingen voor de grote Apple Watch-update van 2018

WWDC 2018 verwachtingen

4. tvOS

De Apple TV draait nu een paar jaar op tvOS, en sindsdien zijn er maar weinig grote veranderingen doorgevoerd. Ook dit jaar lijkt Apple de software van de Apple TV geen enorme upgrade te krijgen. Al zou dit wel het jaar kunnen zijn dat Apple eindelijk meer vertelt over de tv-dienst waar het bedrijf al jaren aan sleutelt.

Deze Netflix-concurrent zou een belangrijke rol kunnen spelen voor de Apple TV, en krijgt ongetwijfeld een centrale plaats in de eerstvolgende grote update van tvOS.

Lees verder: Tim Cook bevestigt: ‘Apple gaat zich sterk focussen op tv-series en films’

Wel of geen hardware op WWDC 2018?

Als we naar de geruchten rondom WWDC kijken, kan het alle kanten opgaan met de hardware-aankondigingen. Hoorden we eerder dit jaar nog over een nieuwe MacBook Air en iPad Pro, nu zeggen bronnen weer dat Apple deze aankondigingen doorschuift tot later dit jaar. We houden bij onderstaande verwachting dus een gezonde slag om de arm.

WWDC 2018 verwachtingen

5. Nieuwe iPads (?)

Net als voorgaande jaren staan er heel wat onaangekondigde Apple-apparaten te springen om onthuld te worden. Allereerst de nieuwe iPad Pro, die dit jaar het high-end broertje wordt van de iPad 2018 uit maart. De nieuwe iPad zou een grote stap voorwaarts zetten, net zoals de iPhone X dat dit najaar deed.

Reken dus op een voorkantvullend scherm met een notch, Face ID en geen homeknop. De vraag is of Apple ook met de iPad Pro de overstap van een lcd- naar een oled-scherm maakt, en wat het nieuwe scherm betekent voor de rest van het design. Zou dit bijvoorbeeld de eerste iPad met een dubbele cameralens worden?

MacBook 2018 retina

6. De nieuwe MacBook Air (?)

We hadden er stiekem al een beetje op gerekend tijdens het maart-event van Apple, maar tijdens WWDC zouden we zomaar een gloednieuwe MacBook Air te zien krijgen. Deze MacBook duikt al maanden op in geruchten en voorspellingen en zou een goedkoper instapmodel worden met razendsnelle prestaties. De oude Air wordt hierdoor eindelijk vervangen met een laptop met Retina-display. We houden echter een slag om de arm, want er zijn minstens zoveel geruchten die wijzen naar een release in het najaar van 2018.

7. iPhone SE 2 (?)

Komt ‘ie wel of komt ‘ie niet? Het blijft een terugkerende vraag als het om de iPhone SE 2 gaat. Vooralsnog lijkt een release eind mei of begin juni logisch, wat een keynote op 4 juni het perfecte moment maakt om deze nieuwe budget-iPhone uit de doeken te doen.

WWDC 2018

De iPhone SE 2 zou er aan de voorkant uitzien als de huidige SE, maar dankzij de glazen achterkant kun je hem nu wel draadloos opladen. Ook wordt het toestel uitgerust met een nieuwere chip, zodat hij zich met gemak kan meten met alle andere budget-smartphones van 2018.

Lees verder: iPhone SE 2 release: 6 redenen waarom we er wel en niet op rekenen

WWDC 2018

8. Overige aankondigingen

En daar blijft het waarschijnlijk niet bij dit jaar tijdens WWDC 2018. Zo moet de draadloze AirPower-oplaadmat nu echt een keer verschijnen en zijn er wat geruchten over een kleine HomePod voor een lagere prijs. Houd vanavond dus vrij en volg samen met ons de keynote, zodat je als eerste op de hoogte bent van al het nieuws dat Apple dit jaar voor ons in petto heeft.

Download nu alvast onze iPhoned-app of schrijf je in voor de nieuwsbrief om niets te missen van de grootste software-aankondigingen van het jaar.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Air
Apple MacBook Air

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu