Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

WWDC 2018 round-up: alle aankondigingen op een rij

Thomas Haenen
5 juni 2018, 9:04
3 min leestijd
WWDC 2018 round-up: alle aankondigingen op een rij

WWDC 2018 is officieel begonnen en Apples keynote zit er weer op. Lees snel alles terug over iOS 12 en de nieuwste versies van watchOS, macOS en tvOS in deze WWDC 2018 round-up.

Lees verder na de advertentie.

WWDC 2018 round-up: samenvatting van alle Apple-aankondigingen

Op ontwikkelaarsconferentie WWDC ontvouwt Apple doorgaans zijn softwareplannen voor de komende maanden. Ook dit jaar kregen we een eerste blik op de vele nieuwe features die het bedrijf belooft voor iOS, macOS en andere software, in een bijna twee uur durende presentatie. Ontdek de verbeteringen voor Siri, ARKit en meer, of lees welke nieuwe features iOS 12 met zich meebrengt in deze WWDC 2018 round-up.

iOS 12: sneller, stabieler en slimmer

Apple trapte af met de nieuwste versie van iOS. Dit jaar focust Apple zich vooral op talloze kleine verbeteringen voor allerlei apps, en zijn er geen grote wijzigingen aan de software gemaakt. Wel werkt iOS 12 op alle iPhones uit 2013 of nieuwer, en is het op oude toestellen vaak zelfs sneller dan iOS 11.

ios 12

Daarnaast wordt Apples assistent slimmer, met Siri Shortcuts. Daarbij kun je verschillende acties koppelen aan je eigen commando’s. Vertel Siri bijvoorbeeld dat je naar huis gaat, en de assistent zet de muziek aan thuis, vertelt je partner dat je onderweg bent en geeft je file-informatie. Apple toonde daarnaast nieuwe apps zoals Measure, waarmee je via ARCore dingen in de echte wereld kan meten. Ook introduceert Apple nieuwe functies die je gezonder, beperkter smartphonegebruik stimuleren.

→ Lees meer over iOS 12: alle aankondigingen, nieuwe functies en download de bèta

WatchOS 5: sportief en klaar om te praten

De Apple Watch wordt nog meer gericht op actieve types. Zo kun je met watchOS 5 vrienden uitdagen om meer activiteiten te voltooien, en er is ondersteuning voor een heleboel nieuwe work-outs, zoals yoga of bergbeklimmen.

Ook nieuw is de Walkie Talkie-functie, waarmee je korte audioberichten kunt versturen naar andere Apple Watch-gebruikers. Siri en notificaties worden ook op je smartwatch een stukje slimmer gemaakt

→ Lees meer over de nieuwe features van watchOS 5

tvOS 12: Dolby Atmos-ondersteuning

Ook voor Apples mediaspeler staan verbeteringen gepland. Zo krijgt de Apple TV 4K ondersteuning voor Dolby Atmos. Dat zorgt voor beter geluid. Je moet wel een soundbar hebben staan die dat geluid kan afspelen, maar al je bestaande films die je hebt gekocht in iTunes worden gratis geüpgrade met Atmos.

Het bedrijf toonde ook nog enkele nieuwe features voor de TV-app, waarmee je live tv bekijkt en opneemt. Helaas is die app nog altijd niet beschikbaar in Nederland. Of en wanneer TV hier verschijnt, is nog altijd onbekend.

→ Lees meer over de nieuwe features van tvOS 12

MacOS Mojave: meer pret in het donker

Naast iOS 12 en watchOS 5 kijken veel Apple-gebruikers al maanden uit naar macOS Mojave. Deze opvolger van macOS High Sierra tilt de software van de Mac naar een nieuw niveau, met verbeteringen en een aantal slimme nieuwe functies. De meestgevraagde feature is ongetwijfeld de Dark Mode, die menu’s en apps een zwarte achtergrond geeft. Dat is vooral ‘s avonds een stuk rustiger voor je ogen.

Verder wordt macOS vooral een stuk slimmer. De app doet nu automatisch suggesties voor veelgebruikte opties bij veel bestanden. Zo kun je direct pdf-bestanden combineren, foto’s bijsnijden of video’s verkorten vanuit Finder. MacOS werkt tevens slimmer samen met iOS: je kunt foto’s maken op je iPhone die direct op je Mac verschijnen. Ook gaat Apple het vanaf volgend jaar makkelijker maken voor ontwikkelaars om iOS apps voor macOS te maken.

→ Lees meer over macOS Mojave en meld je aan voor de bèta

Geen nieuwe hardware

Vooraf werd er nog driftig gespeculeerd dat Apple naast software ook wat nieuwe producten in de pijplijn had voor WWDC, maar dat was helaas niet het geval. Van de iPhone SE 2 waar we al maanden geruchten over horen, tot nieuwe iPads en MacBooks: het lijkt erop dat ze nog iets langer op zich laten wachten.

Mogelijk horen we daar in september meer over. Dan vindt waarschijnlijk de presentatie van de opvolger van de iPhone X plaats, en wordt de definitieve versie van iOS 12 en andere nieuwe software uitgebracht. Wil je altijd op de hoogte blijven, download dan ook de gratis iPhoned-app!

Lees het laatste nieuws over WWDC 2018

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu