Klaas Schoenmaker (17) naar WWDC: ‘een walhalla voor ontwikkelaars’

Rutger Otto
11 mei 2016, 13:19
2 min leestijd
Klaas Schoenmaker (17) naar WWDC: ‘een walhalla voor ontwikkelaars’

Apple heeft de uitnodigingen voor WWDC 2016 de deur uitgedaan. De Nederlandse ontwikkelaar Klaas Schoenmaker is één van de scholieren die afreist naar San Francisco.

Lees verder na de advertentie.

WWDC 2016 Nederland

De Worldwide Developers Conference (WWDC) van Apple is elk jaar weer een belangrijke conferentie voor ontwikkelaars. Dit jaar vindt hij plaats van 13 tot en met 17 juni. Omdat de WWDC op ontwikkelaars gericht is, ligt de focus er traditioneel op software. Apple presenteert tijdens die dagen onder meer de nieuwe versies van iOS, OS X en watchOS.

De conferentie is met 1600 dollar per ticket echter behoorlijk prijzig en vrijwel onbetaalbaar voor scholieren en studenten. Daarom selecteert Apple een aantal getalenteerde jongens en meisjes om de conferentie gratis bij te wonen. Voor 125 mensen wordt zelfs (een deel van) de reis vergoed.

WWDC-2016

Student op WWDC in San Francisco

De 17-jarige Klaas Schoenmaker uit Heerhugowaard (op de foto boven dit artikel helemaal links) is één van de gelukkigen. Voor de tweede keer op rij mag hij naar de WWDC. Schoenmaker weet al een beetje wat hij kan verwachten. “WWDC is echt een walhalla voor iOS-ontwikkelaars en Apple-fans. Je kunt er vragen stellen aan Apple-medewerkers en er zijn presentaties van mensen die er echt verstand van hebben.”

Om binnen te komen bij WWDC moet je wel echt iets presteren. Best pittig, zegt Schoenmaker. “Studenten krijgen elk jaar een opdracht. Dit jaar moest je een app insturen die ‘creatief gebruikmaakt van Apple-technologieën’, zoals 3D Touch en Live Photos. De makers van de 350 beste apps krijgen een gratis ticket voor de conferentie.” De inzending van Schoenmaker bekijk je in onderstaand filmpje.

In gesprek met Apple

Toen Schoenmaker vorig jaar voor het eerst naar de conferentie mocht, snapte hij nog niet alles van Apples programmeertaal Swift. “Inmiddels zijn we een jaartje verder en is het leuker om aan alle activiteiten deel te nemen, omdat ik meer kennis heb opgedaan”, zegt hij. “En anders kun je altijd bij de ‘sessions’ terecht. Daar praat je één-op-één met een Apple-medewerker over problemen die je in je app hebt. Ook kun je met ontwerpers praten over mogelijke verbeteringen in je app-design.”

Schoenmaker begint bijna aan zijn eindexamens op het VWO, daarna verhuist hij naar Amsterdam om aan de Amsterdam University College te gaan studeren. Uiteindelijk hoopt de scholier (liefst in Silicon Valley) een startup op te richten die ‘wat kan betekenen voor andere mensen’.

Waardevolle reis

Ervaring heeft de 17-jarige inmiddels wel. Al vier jaar maakt Schoenmaker apps en sinds een jaar werkt hij met Swift. Op de WWDC is het overigens niet alleen maar werken en presentaties bijwonen. “Het meest waardevolle is misschien nog wel dat je nieuwe mensen leert kennen waar je contact mee blijft houden”, zegt Schoenmaker. “En de WWDC Bash is ook heel cool. Dat is een concert waar grote artiesten optreden voor developers. Als scholarship-winnaar krijg je nog een extra mooi plekje ook.”

Lees het laatste Apple-nieuws

Categorieën: Apple, Apps, iOS
Thema: WWDC

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen