Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

WWDC 2014: alles wat je moet weten over het Apple-event

Gijs Ettes
2 juni 2014, 16:00
4 min leestijd
WWDC 2014: alles wat je moet weten over het Apple-event

Vanaf vandaag tot en met 6 juni vindt de WWDC plaats in San Francisco. Waar de 2013-editie van deze ontwikkelaarsconferentie vooral in het teken stond van iOS 7 en het redesign van Apples mobiele besturingssysteem, ligt de focus tijdens WWDC 2014 op andere zaken. Lees verder voor alles wat je moet weten over het evenement!

Lees verder na de advertentie.

WWDC 2014 livestream

Als verwacht biedt Apple vandaag een WWDC livestream aan, zodat de keynote van CEO Tim Cook overal ter wereld live is te bekijken. Wil je de livestream bekijken, dan kun je vanavond vanaf 19.00 uur >> hier << terecht.

De grootste update voor OS X in jaren

os x yosemite

Vandaag om 19.00 uur Nederlandse tijd start de WWDC met een keynote van Apple-CEO Tim Cook waarbij OS X 10.10 officieel zal worden onthuld. De nieuwste versie van OS X (Yosemite) krijgt hoogstwaarschijnlijk een radicaal ander ontwerp dat veel overeenkomsten met iOS 7 vertoont. Zie ook de uitgelekte foto hiernaast.

Het redesign zou meer witruimte, scherpere hoeken, nieuwe pictogrammen en schuifbalken met zich meebrengen die sterk doen denken aan iOS 7. OS X 10.10, dat waarschijnlijk de naam ‘Yosemite’ gaat dragen, moet daarmee de grootste update van OS X worden sinds de introductie van het besturingssysteem zo’n 13 jaar geleden.

iOS 8, CarPlay en multitasking op de iPad

iOS 8 WWDC 2014

Hoewel de meeste aandacht tijdens WWDC 2014 mogelijk naar het nieuwe OS X uitgaat, is het ook aannemelijk dat iOS 8 wordt onthuld tijdens de conferentie. Het mobiele besturingssysteem zal op grafisch vlak waarschijnlijk meer verfijnd worden, maar we verwachten geen grote veranderingen. Wel introduceert iOS 8 misschien een aantal nieuwe apps, terwijl enkele bekende namen verdwijnen.

Zo zagen we al eerder mock-ups van de iOS-versie met daarin apps als Healthbook (het gezondheids-registratiesysteem waarmee Apple naar verluidt dit jaar komt), Preview (voor het lezen en bewerken van PDF’s), TextEdit (tekstverwerkings-app) en Tips. Laatstgenoemde is mogelijk een soort handleiding voor iOS. De Game Center-app was echter nergens te vinden: mogelijk zien we de functionaliteit ervan alleen nog terug in games die de service hebben geïntegreerd.

Verder wordt het Berichtencentrum in iOS 8 onder handen genomen en bevat het waarschijnlijk een versimpeld dropdown-menu met alleen nog de tabbladen ‘Vandaag’ en ‘Meldingen’. Ook is de verwachting dat de Berichten-app je in staat stelt om gesprekken automatisch te verwijderen na een zelf ingestelde tijd. Zo zou je de optie hebben om in te stellen dat berichten automatisch verdwijnen na bijvoorbeeld een maand of jaar.

Tot slot interessant is de berichtgeving omtrent de CarPlay-implementatie in iOS 8 en de verwachte mogelijkheden met betrekking tot iPad multitasking, waarbij het beeld in tweeën wordt gesplitst. Laat iOS 8 ons eindelijk écht meerdere apps tegelijkertijd draaien?

Meer duidelijkheid over Apple’s televisieplannen

Apple iTV

Sinds een aantal dagen is de overname van koptelefoonmaker Beats Electronics door Apple eindelijk officieel, waardoor oprichters Jimmy Iovine en Dr. Dré nu deel uitmaken van Apple. Al eerder berichtten we dat deze overname waarschijnlijk niet draait om koptelefoons of de muziekdienst van Beats, maar juist om de televisieplannen die Apple heeft.

Naar verluidt zou Iovine binnengehaald worden om de contenttak van Apple te leiden. Het idee hierachter is dat Apple met behulp van de Amerikaan eindelijk ook de televisiewereld kan veroveren. In het verleden liepen de onderhandelingen met contentaanbieders stroef, met als gevolg dat een settopbox of ‘iTV’ van Apple nooit van de grond is gekomen. Dankzij Iovine moet daar verandering in komen.

We hopen dat tijdens de WWDC 2014 wat meer duidelijkheid komt rondom een nieuwe Apple TV en/of de televisieplannen van het bedrijf uit Cupertino. Voorlopig blijft het echter nog gissen naar de redenen voor een overname van Beats door Apple. Realistisch gezien lijkt een onthulling van een nieuwe Apple TV onwaarschijnlijk.

Wordt de iPhone 6 onthuld?

iphone 6 binnenkant

De WWDC is doorgaans geen evenement waar Apple nieuwe iPhones of iPads onthult; dit gebeurt meestal op aparte evenementen die plaatsvinden in het najaar. We verwachten dan ook geen iPhone 6 te zien en hetzelfde geldt voor de iWatch.

Toch gaan er – ook kort voor de start van de WWDC 2014 – nog steeds geruchten dat Apple de iPhone 6 even zal tonen. Helemaal ondenkbaar is dat niet; de WWDC staat traditioneel in het teken van software, maar Apple heeft in het verleden ook wel eens nieuwe MacBooks gepresenteerd tijdens de conferentie.

Lees meer:

Lees meer over de WWDC

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu