De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Apple haalt Withings-producten uit Store tijdens patentzaak Nokia

Rutger Otto
24 december 2016, 13:37
2 min leestijd
Apple haalt Withings-producten uit Store tijdens patentzaak Nokia

Er zijn geen apparaten van Withings meer te koop via fysieke en online winkels van Apple. De producten verdwijnen terwijl een patentzaak met Withings-moederbedrijf Nokia loopt.

Lees verder na de advertentie.

Withings uit Apple Store

Bij Apple waren voorheen behoorlijk wat Withings-apparaten te koop, van weegschalen tot draadloze bloeddrukmeters. Inmiddels is er echter geen spoor meer van Withings op de website van Apple te bekennen. Pok in fysieke winkels zouden de producten uit de schappen zijn gehaald. Dat is niet alleen in Nederland en België het geval, maar ook in andere landen waar de Withings-accessoires werden verkocht via Apple.

Withings is een Frans bedrijf dat zich specialiseert in gezondheidsapparaten. Producten van het bedrijf waren jarenlang te koop bij Apple, tenminste, als het niet concurreerde met Apples eigen producten zoals de Apple Watch. Ook toen techbedrijf Nokia Withings afgelopen april overnam voor 170 miljoen euro bleven de apparaten bij Apple in de etalage liggen.

IFA 2016

Patentzaak Nokia en Apple

Nu Apple en Nokia in een patentzaak zijn verwikkeld, lijkt dat aanleiding voor Apple om Withings uit zijn winkels te bannen. Volgens Nokia maakt Apple inbreuk op zo’n 40 patenten, onder meer voor software, chips en schermtechnieken. Beide bedrijven spraken de afgelopen tijd met elkaar over het verlengen van de licentie die Apple gebruikt om technologie van de Finnen te gebruiken. Ze kwamen niet in overeenstemming. Nokia klaagt Apple daarom aan, want Apple zou niet willen betalen en in dat geval gebruikt het bedrijf van Tim Cook de licenties onrechtmatig.

Apple zegt op zijn beurt dat Nokia te veel geld vraagt voor het gebruik van zijn patenten. Daarom heeft Apple in de VS een mededingingszaak aangespannen. Volgens Apple probeert Nokia onder eerdere afspraken uit te komen, nu het Finse bedrijf zelf geen telefoons meer maakt. Normaal gesproken zijn dit soort licentiekosten voor telefoonmakers onder elkaar lager, omdat het gaat om bepaalde standaarden die veelgebruikt worden voor de productie van mobiele apparaten.

Bose

Het is niet de eerste keer dat Apple producten uit zijn winkel haalt tijdens een patentzaak. In 2014 verwijderde het bedrijf speakers en koptelefoons van Bose van de planken toen dat bedrijf Apples dochterbedrijf Beats had aangeklaagd.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu