Apple was volgens geruchten van plan om honderdduizenden iPhones te vernietigen, maar klopt dat wel? Het liep uiteindelijk anders dan gepland, dit was er aan de hand.
Lees verder na de advertentie.
Wilde Apple werkende iPhones vernietigen?
Apple wilde inderdaad enorm veel iPhones laten vernietigen. Enkele jaren geleden gaf het bedrijf GEEP de opdracht om ongeveer 100.000 bruikbare iPhones te vernietigen. Dit blijkt uit een rapport van Bloomberg. Het zou een bewuste keuze van Apple zijn om het aanbod van tweedehands iPhones beperkt te houden. Zo ontstaat er namelijk meer vraag naar nieuwe modellen. Genoeg reden voor Apple om de iPhones te vernietigen, ze waren immers al een keer verkocht door Apple.
GEEP vernietigde de iPhones alleen niet, maar verscheepte ze naar China. Daar werden ze alsnog verkocht op de tweedehandsmarkt. Apple spande in 2020 een rechtszaak aan tegen GEEP, maar lijkt daar nu van af te zien. Vermoedelijk wil Apple niet publiekelijk toegeven dat het opdracht gaf tot het vernietigen van perfect bruikbare iPhones. Dit staat namelijk in schril contrast met het milieubeleid van Apple.
iPhones, iPads en Apple Watches
Het rapport van Bloomberg zegt samengevat: Apple accepteert oudere apparaten van klanten voor inruil en recycling. Veel van deze apparaten werken nog en kunnen gemakkelijk worden gewist en doorverkocht op de tweedehandsmarkt. In plaats daarvan betaalde Apple het bedrijf GEEP om meer dan een kwart miljoen apparaten per jaar te vernietigen. Nu blijkt dus dat GEEP dat niet in alle gevallen heeft gedaan.
In de eerste twee jaar van deze samenwerking stuurde Apple meer dan 530.000 iPhones, 25.000 iPads en 19.000 Apple Watches naar GEEP om te vernietigen. Ten minste 99.975 werkende iPhones die GEEP beweerde te hebben vernietigd, werden naar China verscheept. Daar werden de bruikbare toestellen weer doorverkocht, wat Apple juist probeerde te voorkomen.
Apple zegt al jaren in te zetten op hergebruik
Apple beloofde in 2020 ook al om in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn en zei in een milieurapport voortaan te kiezen voor hergebruik van apparaten. Het bedrijf wil nu niet reageren op deze zaak, maar geeft wel aan dat er sinds die tijd wel dingen zijn verbeterd. Zo heeft Apple recyclingrobot Daisy geïntroduceerd. Één van de twee Daisy-recyclingrobots die Apple wereldwijd in gebruik heeft, staat in Breda.
Een medewerker van Re-Teck (een andere recyclingpartner van Apple) zag rond die tijd dat er heel veel AirPods, Macs en Apple Watches met een hamer werden kapotgeslagen. Dit druiste in tegen de beelden van Apple zelf, waarop zoveel mogelijk onderdelen uit de apparaten werden gehaald voor hergebruik. Re-Teck wil ook niet reageren op het rapport van Bloomberg.
Kyle Wiens, mede-oprichter van iFixit, vindt dat het vernietigen van werkende iPhones die gerepareerd of gebruikt kunnen worden voor reserveonderdelen illegaal zou moeten zijn. Met de komst van recyclingrobot Daisy lijkt het er in ieder geval op dat veel onderdelen inmiddels toch gered worden.
Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.
- Apple Watch voorspelt wanneer je ziek wordt (en dit is hoe) (8 okt)
- Apple breidt iCloud uit met 9 nieuwe functies: dit zijn ze (8 okt)
- ‘Apple AirTag 2 komt eraan’ (maar wanneer is de release?) (8 okt)
- Teardown Apple Watch Series 10: sensoren vervangen blijft lastig (8 okt)
- Dit is wat de camera van de iPhone 16 Pro (Max) te bieden heeft (8 okt)