Amerikaanse universiteit klaagt Apple aan om inbreuk van patenten

Rutger Otto
31 mei 2016, 10:36
2 min leestijd
Amerikaanse universiteit klaagt Apple aan om inbreuk van patenten

Apple zou inbreuk hebben gemaakt op een wifi-patent van het California Institute of Technology (Caltech). De Amerikaanse universiteit klaagt Apple daarom aan.

Lees verder na de advertentie.

Inbreuk op wifi-patent

Caltech klaagt naast Apple ook Broadcom aan. Dat bedrijf maakt de wifi-chips voor verschillende Apple-apparaten. De universiteit zegt dat de bedrijven inbreuk maken op meerdere gepatenteerde technologieën op het gebied van wifi. Dat schrijft MacRumors.

Volgens de publicatie gaat het om een aantal zeer technische functies, maar het komt er op neer dat de patenten helpen om data sneller en stabieler door te geven. De technologieën zijn te vinden in de wifi-standaarden 802.11n en 802.11ac die door Apple in veel producten worden gebruikt.

iphone 6s plus review 4

Verschillende Apple-apparaten zouden schenden

In de klacht die Caltech heeft ingediend, wordt Apple beschuldigd van het verkopen van verschillende producten die inbreuk maken op de patenten. Het gaat hierbij om de iPhone SE, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone 5, iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro, iPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 3, MacBook Air en de Apple Watch.

De universiteit is op zoek naar een vergoeding voor de inbreuk van zijn patenten, maar hoeveel dat dan moet zijn, is onbekend. Apple en Broadcom hebben nog niet op de zaak gereageerd.

VirnetX

Afgelopen week werd Apple ook al aangeklaagd omdat het bedrijf inbreuk zou maken op patenten. De ‘patenttrol’ VirnetX vraagt om 190 miljoen dollar en wil dat Apple helemaal stopt met FaceTime en iMessage. Apple heeft VirnetX al eens 625 miljoen dollar moeten betalen, maar dat is volgens het bedrijf niet genoeg om de geleden schade te herstellen.

De zaak tegen Virnet X, een bedrijf dat alleen ideeën laat vastleggen zonder er een product of dienst van te maken, duurt al behoorlijk lang. In 2012 moest Apple al een schadevergoeding betalen, maar dat ging niet door. Eerder dit jaar probeerde VirnetX het nog eens. Toen bepaalde de jury later dat Apple opzettelijk inbreuk maakte van de patenten. Daarom werd de boete van 532 miljoen naar 625,6 miljoen dollar verhoogd. Apple is van mening dat er verandering moet komen in de wetgeving rondom patenten.

Lees het laatste Apple-nieuws

Bron: MacRumors
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu