Zo bescherm je jezelf tegen het wifi-beveiligingslek

Erwin Vogelaar
16 oktober 2017, 14:11
2 min leestijd
Zo bescherm je jezelf tegen het wifi-beveiligingslek

Wifi blijkt onveilig. Via een lek in de beveiliging kan onder andere je surfgedrag in de gaten gehouden worden. Dit kun je tegen dit wifi-lek doen.

Lees verder na de advertentie.

Wifi-lek en iOS/macOS: dit doe je er tegen

Een hoop apparaten, zoals je iPhone en MacBook, zijn kwetsbaar door een lek in wifi. Dit is ontdekt door de Belgische onderzoeker Mathy Vanhoef. Specifiek zit het lek in WPA2, de standaard om in te loggen bij wifi. Via een aanval wordt de sleutel opnieuw uitgewisseld en is het voor kwaadwilligen mogelijk om in te breken. Aanvallen die via het WPA2-lek worden uitgevoerd heten KRACK: Key Reinstallation Attack.

Via zo’n aanval kunnen kwaadwilligen je surfgedrag in de gaten houden. Hiervoor moeten ze wel in de buurt zijn. Het is via dit lek ook relatief makkelijk om je te foppen met een nepwebsite. Op deze manier kunnen je wachtwoorden voor verschillende diensten achterhaald worden. Ook het installeren van ransomware behoort tot de mogelijkheden.

wifi-lek

Hoewel er op dit moment weinig dingen zijn die je kunt doen, zijn de volgende drie stappen belangrijk.

Update zo snel mogelijk

Het is in de komende periode extra belangrijk dat je nieuwe updates zo snel mogelijk installeert. Hoewel Android kwetsbaarder lijkt voor het wifi-lek dan iOS, ben je waarschijnlijk ook met een iPhone of iPad niet helemaal veilig. Daarnaast is macOS ook kwetsbaar.

Op dit moment zijn de updates nog niet beschikbaar. Apple en andere bedrijven moeten nu namelijk eerst met deze informatie aan de slag. Het is ook mogelijk dat de router van je internetprovider een update moet krijgen.

Bezoek beveiligde websites

Zorg dat je voornamelijk bij beveiligde websites blijft. Deze websites herken je op twee manieren. Allereerst staat er aan het begin van het webadres “https” in plaats van “http”. Ook staat er een slotje voor het adres dat aangeeft dat de verbinding veilig is. iPhoned gebruikt bijvoorbeeld https, maar ook bijvoorbeeld internetbankieren blijft hierdoor veilig.

Wifi uitzetten

Je kunt er ook voor kiezen om wifi uit te zetten. In iOS 11 zetten de wifi- en bluetooth-knoppen in het Bedieningspaneel beide verbindingen niet helemaal uit. Het Amerikaanse Electronic Frontier Foundation heeft deze beslissing misleidend en onveilig genoemd. Om wifi echt uit te zetten, moet je dus niet het Bedieningspaneel gebruiken, maar naar ‘Instellingen > Wifi’ gaan en daar op het schakelaartje tikken.

Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen