De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Deze 9 functies zouden WhatsApp een écht goede chat-app maken

Rutger Otto
6 mei 2016, 20:16
4 min leestijd
Deze 9 functies zouden WhatsApp een écht goede chat-app maken

WhatsApp is één van de meest populaire chat-apps op de iPhone, maar dat betekent niet dat het de beste is. Wat ons betreft wordt WhatsApp met deze 9 features pas écht een goede app.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp wensen

Als je het vergelijkt met andere apps, is WhatsApp behoorlijk simpel gehouden. Niet te veel fratsen, gewoon berichten ontvangen en versturen, wellicht met een foto of video erbij. Natuurlijk kun je wel meer, maar niet iedereen zal veel gebruikmaken van de belfunctie of de mogelijkheid een locatie of audiobericht te delen.

Hoewel je het belangrijkste er dus wel mee kan, zouden we graag nog andere functies in de app zien. Want als je WhatsApp vergelijkt met andere apps, zoals Telegram of Facebook Messenger, dan loopt WhatsApp op bepaalde gebieden nog flink achter. Hieronder lees je ons wensenlijstje.

Lees ook: 18 minder bekende WhatsApp-functies

1. Bots

Andere chat-apps ondersteunen bots al een tijdje, maar WhatsApp moet er tot nu toe niets van hebben. Het is niet eens mogelijk om binnen de app naar gifjes te zoeken en die te delen. Het wordt nu toch echt tijd dat die mogelijkheid er komt, want de mogelijkheid om gifs te versturen is enorm belangrijk geworden. Ook andere bots zijn overigens welkom, bijvoorbeeld om filminformatie op te zoeken of het weerbericht te bekijken.

2. Gebruikersnamen

WhatsApp werkt helemaal via de smartphone en is dus gebonden aan nummers. Een app als Telegram heeft al bewezen dat dat niet hoeft en dat het soms zelfs veel gemakkelijker is om gewoon een gebruikersnaam te hebben. Zo kun je ook met onbekenden chatten, bijvoorbeeld voor werk, zonder dat je jouw nummer hoeft te geven.

3. Desktop-app

En hoewel WhatsApp via de browser is te gebruiken, zodat je ook met je pc berichten kunt sturen, is er nog steeds geen losse app om te installeren. Voor gebruikers zou dat handig kunnen zijn, omdat ze veel tabbladen open hebben in hun browser. Met een losse app mis je veel minder snel berichten dan wanneer ze ergens in je browser verschijnen.

whatsapp web voor de iphone

4. Betere groepsgesprekken

Het is niet dat groepsgesprekken er niet zijn op WhatsApp, ze kunnen alleen wel beter. Ook daarbij zouden gebruikersnamen van pas komen, want als je bepaalde mensen binnen de groep wil spreken, kun je ze daarmee taggen. Verder zou het enorm handig zijn als je direct op anderen kunt reageren zonder te verdwijnen in een stroom reacties. Op Telegram kun je bijvoorbeeld antwoorden, waarbij het oorspronkelijke bericht er ook direct bij staat. Zo weet iedereen waar het over gaat.

5. Foto’s bewerken

Het delen van afbeeldingen en foto’s op WhatsApp is simpel, maar niet erg uitgebreid. Je kunt wel bijsnijden en kantelen, maar geen aanpassingen aan de plaatjes maken. Handig zou zijn als WhatsApp filters kreeg of mogelijkheden voor het aanpassen van zaken als contrast en belichting, zonder daarvoor eerst naar de Foto’s-app te moeten gaan.

whatsapp foto

6. Meer foto’s versturen

Op WhatsApp kun je maximaal tien foto’s tegelijk verzenden. Maar mogelijk ben je op vakantie geweest en wil je graag plaatjes met anderen delen. Dan zou het fijn zijn als je ze allemaal in één keer kon versturen. Handig is dan wel als WhatsApp ze als verzameling bundelt en verstuurt, zonder ze los onder elkaar te delen. Daarmee voorkomt de app een onoverzichtelijk gesprek.

7. Audiobericht preview

Je kunt op WhatsApp tekstberichten sturen of elkaar bellen, maar het is ook mogelijk om korte audioberichten te sturen. Daarmee hoor je wel elkaars stem, maar hoef je niet live te praten. Het zou echter wel fijn zijn als zo’n bericht niet direct verstuurd zou worden, maar dat je hem eerst zelf kon beluisteren. Dat is nu nog niet het geval.

facetime

8. Videobellen

WhatsApp heeft een belfunctie waarmee je vrienden kunt spreken via een wifi of mobiele dataverbinding. Daarmee verspil je dus geen belminuten, maar mogelijk wel data. Maar er is nog geen mogelijkheid om op deze manier met video te bellen, zoals dat bijvoorbeeld met FaceTime wel kan. Het lijkt een logische toekomststap voor WhatsApp.

9. Contacten indelen

Contacten staan in WhatsApp allemaal onder elkaar. Dat is niet alleen onoverzichtelijk, maar ook onhandig. Als je mensen in groepen zou kunnen onderverdelen, bijvoorbeeld ‘familie’ en ‘werk’, dan is je contactenbestand iets georganiseerder. Als je dan ook nog eens een bericht naar de contacten in die hele ‘groep’ zou kunnen sturen, wordt de functie echt handig, bijvoorbeeld bij het uitsturen van uitnodigingen voor een feestje.

Mis jij nog iets anders in WhatsApp? Deel het hieronder in de reacties.

Lees meer over WhatsApp

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu