De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Waarom WhatsApp Web er nog niet voor iOS is

Rutger Otto
16 februari 2015, 14:16
2 min leestijd
Waarom WhatsApp Web er nog niet voor iOS is

WhatsApp Web kwam een paar weken geleden eindelijk beschikbaar op verschillende platformen, behalve op iOS. Maar waarom werden apparaten van Apple eigenlijk overgeslagen?

Lees verder na de advertentie.

Nog geen WhatsApp Web op iOS

Mensen met een Android- of Windows-smartphone kunnen inmiddels gebruikmaken van de webfunctie van WhatsApp. Dat werkt simpel: even naar de website van WhatsApp, een code scannen met je camera en je kunt meteen gaan chatten. Bij de introductie van deze webfunctie bleef iOS helaas achter. De redenen van WhatsApp waren een beetje cryptisch: “Helaas kunnen we op dit moment nog geen WhatsApp Web voor onze iOS-gebruikers aanbieden vanwege platformbeperkingen van Apple.”

facebook whatsapp

Restricties van Apple

Wat die platformbeperkingen van Apple precies zijn, heeft WhatsApp niet bekendgemaakt. De jonge Nederlandse ontwikkelaar Puck Meerburg probeert ons in het kort uit te leggen hoe het kan dat WhatsApp Web niet met iOS werkt. “Waarschijnlijk gebruikt WhatsApp een mobiele webserver of notificaties op de achtergrond die Apple niet ondersteunt.”

WhatsApp Web verstuurt berichten via je smartphone

Een woordvoerder van WhatsApp liet eerder tegenover The Verge al doorschemeren dat de gebruikservaring van WhatsApp niet goed zou zijn op iOS. “Apple heeft geen techniek voor multitasken op de achtergrond en geen goede pushtechnologie.” Android en andere ondersteunde platformen hebben dat wel.

Het verschil tussen WhatsApp en Telegram

Maar hoe zit het dan met Telegram? Die chatdienst werkt wel op iOS én web. Dat ligt dan weer aan de webserver waar Meerburg het over had. Telegram legt uit dat hun webversie behoorlijk verschilt van die van WhatsApp. “Als je een bericht via de webversie van WhatsApp stuurt, wordt deze eerst naar je eigen toestel gestuurd, daarna wordt hij pas verder gezonden”, schrijft Telegram. “Dat komt omdat WhatsApp-berichten alleen op je eigen toestel worden opgeslagen en niet in de cloud staan.”

Bij WhatsApp fungeert je telefoon dus als verplichte hub om berichten via web te verzenden. WhatsApp Web werkt daarom ook niet zonder een aangesloten toestel, in tegenstelling tot Telegram, dat zelfs voor mensen zonder telefoon te gebruiken is. Die dienst stuurt berichten namelijk direct door via de Telegram-servers.

telegram

WhatsApp Web op iOS komt ‘binnenkort’

Toch mogen ook iOS-gebruikers blijven hopen op de webversie van WhatsApp. Begin deze maand maakte een betrouwbare bètatester van WhatsApp bekend dat WhatsApp Web binnenkort voor iOS verschijnt. Volgens de tester gaat WhatsApp Web wel anders werken dan op Android. De webversie voor iOS zou namelijk samenwerken met Facebook; gebruikers moeten dan hun mobiele telefoonnummer via het sociale netwerk verifiëren, waarna ze via de web-app kunnen chatten.

Lees meer over WhatsApp

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu