Apps sturen straks verificatie via WhatsApp, en waarom dat veiliger is

2 mei 2019, 14:54
2 min leestijd
Apps sturen straks verificatie via WhatsApp, en waarom dat veiliger is

Inloggen met een verificatiebericht wordt straks een stuk veiliger. Makers van apps en diensten die zo’n verificatie eisen bij het inloggen, kunnen de ouderwetse sms vervangen voor een WhatsApp-bericht. We vertellen waarom dit aanzienlijk veiliger is.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp verificatiebericht veiligere standaard

Facebook heeft tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie F8 een waslijst aan aankondigingen de deur uit gedaan. Eén daarvan is dat ontwikkelaars voortaan WhatsApp kunnen gebruiken om tweestapsverificatie te versturen. Zo kunnen ontwikkelaars makkelijker de privacy van hun gebruikers waarborgen.

WhatsApp verificatiebericht

Bij veel diensten of apps dien je bij het aanmaken van je account namelijk te bevestigen dat jij het bent. Veelal kan dit door in te loggen met een mailadres of bijvoorbeeld met je Google- of Facebook-account. Maar soms dien je ook je telefoonnummer in te voeren bij het registreren.

Om te bevestigen dat de juiste persoon zich registreert als jou, krijgt je een sms met een verificatiecode die je moet invoeren. Dit berichtje kun je straks dus ook als een WhatsApp-bericht ontvangen.

Verificatiesms niet zonder risico

In eerste instantie klinkt deze nieuwe methode niet heel bijzonder. Toch is dit een grote stap voorwaarts voor de veiligheid van je iPhone, want tweestapsberichten via sms zijn lang niet altijd veilig. Zo is er bij sms’jes altijd het gevaar op een simkaart-hack, waarbij een kwaadwillende er alsnog met zulke gevoelige codes vandoor gaat. Niet zo lang geleden is daar ook het gevaar voor sim-swapping bij gekomen.

Zulke lucratieve hacktrucjes zijn lastiger uit te voeren als zo’n verificatie-bericht via WhatsApp wordt verstuurd. De berichten worden namelijk met end-to-end-encryptie versleuteld verstuurd en de app biedt de mogelijkheid om tweestapsverificatie in te stellen. Kwaadwillenden kunnen hierdoor vrijwel onmogelijk zo’n verificatiecode ontvangen. Verder is het nog mogelijk om je WhatsApp te beveiligen met Face ID of Touch ID.

Er zijn op het moment nog geen apps die gebruikmaken van zo’n WhatsApp-verificatiebericht, maar hier gaat de komende tijd ongetwijfeld verandering in komen. Ondanks dat WhatsApp veiliger is, heb je ook in deze chat-app de kans om opgelicht te worden door kwaadwillenden. Gelukkig is WhatsApp-fraude te herkennen en voorkomen. Lees ook hoe je tweestapsverificatie instelt voor onder meer WhatsApp.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Inc.

Gratis via App Store

Lees meer over WhatsApp

Bron: TechCrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu