Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

WhatsApp krijgt reclame: bedrijven mogen commerciële berichten sturen

Lars Paijmans
25 augustus 2016, 14:08
2 min leestijd
WhatsApp krijgt reclame: bedrijven mogen commerciële berichten sturen

De WhatsApp gebruikersvoorwaarden en het privacybeleid zijn vandaag voor het eerst in vier jaar tijd aangepast. Het gevolg: Bedrijven mogen via de dienst gaan communiceren met klanten, inclusief commerciële berichten. WhatsApp reclames zijn hierdoor werkelijkheid geworden, maar hoe gaat dit nu precies werken?

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp reclames, zo gaan ze werken

In een bericht op het blog van WhatsApp legt de dienst uit wat er gaat veranderen. Hoewel bedrijven vanaf nu dus de mogelijkheid hebben om via WhatsApp met klanten te communiceren, wil dit nog niet zeggen dat je banners en traditionele advertenties in de app hoeft te verwachten.

WhatsApp reclames

Wel kunnen bedrijven je via de berichtendienst commerciële berichten gaan sturen, bijvoorbeeld over speciale acties en aanbiedingen. WhatsApp noemt als voorbeeld een vliegtuigmaatschappijen die instapkaarten kan versturen via WhatsApp. Ook banken kunnen je snel op de hoogte brengen van een verdachte situatie via de dienst. “Velen van ons ontvangen deze informatie momenteel op een andere manier, zoals via een sms-bericht of een telefoontje”, aldus het blog van WhatsApp. Door de deuren te openen voor bedrijven, kan deze communicatie voortaan via WhatsApp geregeld worden.

Deze twee voorbeelden kunnen in de praktijk goed van pas komen, maar nu de deur voor adverteerders openstaat betekent dit ook dat er marketingmateriaal verspreid kan worden. Zo kunnen berichten ‘aanbiedingen bevatten die jou interesseren’. Wel geeft WhatsApp hierbij aan dat je deze meldingen zelf kunt beheren, om spamberichten te voorkomen.

Gegevens delen met Facebook

De nieuwe voorwaarden zorgen er ook voor dat WhatsApp gegevens mag gaan delen met andere diensten van Facebook. Dit moet er volgens WhatsApp voor zorgen dat advertenties beter op jouw smaak afgestemd kunnen worden, maar ook om spam-accounts tegen te gaan. Door het delen van je telefoonnummer wil de dienst het bovendien gemakkelijker maken om nieuwe vrienden te vinden. Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat jij concreet iets gaat merken van deze maatregelen. “Wij willen deze functies testen in de komende maanden, maar moeten onze voorwaarden en ons privacybeleid hier eerst op aanpassen”, zo schrijft de berichtendienst.

WhatsApp benadrukt de inhoud van de berichten en telefoongesprekken nooit gedeeld zullen worden met Facebook of andere diensten. Op deze manier lijkt WhatsApp eigenlijk een manier gevonden te hebben om geld te verdienen aan de gratis berichtendienst.

Bron: WhatsApp
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu