De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

‘Kwaadwillenden kunnen via WhatsApp zien wanneer je slaapt’

Wouter Nijsen
11 oktober 2017, 12:29
2 min leestijd
‘Kwaadwillenden kunnen via WhatsApp zien wanneer je slaapt’

Het blijkt opvallend simpel te zijn om via WhatsApp het slaappatroon van mensen te volgen, en bij te houden met wie ze precies chatten. Helaas kun je er als gebruiker er vrij weinig tegen doen.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp-kwetsbaarheid door iedereen te misbruiken

Misschien heb je wel eens stiekem de ‘Laatst gezien’-status ‘misbruikt’ om te zien wanneer een vriend(in) of familielid voor het laatst online is geweest, als je bijvoorbeeld wil controleren of hij of zij serieus met werk bezig is, of echt naar de sportschool is.

Uit een blog van beveiligingsonderzoeker Robert Heaton blijkt dat je hier veel verder in kunt gaan. Met behulp van een Chrome-extensie is het mogelijk om de status van een contactpersoon op WhatsApp precies bij te houden, en vast te leggen wanneer hij of zij online komt. Door dit voor langere tijd te doen, wordt langzaam het slaappatroon van die persoon duidelijk.

whatsapp-kwetsbaarheid

Het probleem is echter dat je hier als gebruiker niet zo veel tegen kunt doen. Hoewel je via de instellingen van WhatsApp de Laatst gezien-status kunt beperken, door deze alleen voor je contacten zichtbaar te maken of helemaal uit te schakelen, zien anderen alsnog wanneer je online komt om berichten te checken.

Zien met wie je chat

Door de kwetsbaarheid is het ook mogelijk om te zien met wie iemand op WhatsApp precies praat. Het werkt zo: iemand komt online om een berichtje te typen en verstuurt dit vervolgens naar de ander. Hij of zij komt online om WhatsApp te checken en een reactie te typen, en gaat vervolgens weer offline. Door dit langere tijd te volgen, ontstaat er een patroon en kom je precies te weten met wie bepaalde contactpersonen het vaakst chatten.

Heaton schrijft op zijn blog dat zo op gemakkelijke wijze een heleboel data kan worden verzameld, wat in theorie aan derden doorverkocht kan worden om bijvoorbeeld gerichte advertenties te plaatsen. Overigens is WhatsApp niet de enige chat-app die met dit probleem te maken heeft, want een vergelijkbare kwetsbaarheid werd eerder ook in Facebook Messenger gevonden.

Lees meer over WhatsApp

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu